Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Consulta 9-N
El Govern autonòmic s'arronsa davant el Tribunal Constitucional per la consulta del 9-N

Unes declaracion d'avui del Conseller Santi Vila a Catalunya Ràdio constaten maniobres de dilació per part del Govern autonòmic i CDC respecte a la consulta. Vila ha anunciat que la Generalitat no proporcionarà urnes ni infraestructura el 9-N si el Tribunal Constitucional espanyol prohibeix la convocatòria

07/08/2014 Política

Santi Vila, Conseller de Territori i Sostenibilitat, ha declarat avui que el Govern no proporcionarà les urnes el 9 de novembre si el Tribunal Constitucional (TC) prohibeix la consulta. Així, des de la institució autonòmica s'anuncia que no es proporcionarà urnes ni infraestructura el 9-N.

Santi Vila ha fet aquestes declaracions a Catalunya Ràdio, en qùe ha assegurat que tot el que farà el Govern "sempre s'ajustarà a dret". Així, si el Tribunal Constitucional espanyol prohibeix la convocatòria del 9-N, segons Vila per poder votar caldria recórrer a unes eleccions plebiscitàries al Parlament.

Més dilacions i obediència al règim espanyol

Vila, que fa aquestes declaracions en ple agost i en nom del Govern de la CAC, ha declarat per altra banda que no veu com una solució "forçar una consulta sense l'aval de la justícia."

Tal i com recull el diari Ara, Vila ha justificat aquesta decisió que vulnera els acords entre els partits sobre la data i pregunta de la consulta, amb l'argumentació que "Els que tenim responsabilitats institucionals sabem que aquest tipus d'iniciatives, perquè tinguin algun interès i no siguin senzillament un divertiment, s'han de fer amb solvència i garanties."

El responsable de CDC i portaveu del Govern ha advertit que sense "garanties jurídiques" no hi haurà suport institucional a la consulta del 9-N perquè aleshores no tindria "cap mena de conseqüència ni interès polític".

Malgrat l'anunci d'aquest retrocés quant al compromís de CDC i el Govern de la CAC amb la consulta, Vila ha assegurat que donaran suport a la campanya pel sí-sí a favor de  la independència.

El paper d'Òmnium Cultural

Paral·lelament, la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, avui ha obviat cap referència a fer una crida a la prendre els carrers en el cas que la consulta del 9-N sigui prohibida i perseguida a pels sistema judicial i els cossos armats espanyols. Tal i com indica Nació Digital, la presidenta d'Òmnium s'ha mostrat disposada -en una expressió plena d'ambigüitat- a "estudiar una proposta diferent a la consulta" si la proposen els polítics.

En una entrevista al 3/24 Casals ha declarat que desconeix "quines circumstàncies es donarien" arribat el cas, però que l'entitat és "molt respectuosa amb les propostes que fan els nostres polítics", als quals ha atorgat "la responsabiltat última" perquè "tenen la legitimitat de les urnes." Casals ha deslegitimat, per tant, el moviment popular per la independència representat per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i el propi protagonisme d'Òmnium en les darreres mobilitzacions pel Dret a Decidir.

La presidenta d'Òmnium, però, ha fet una crida a la participació massiva per l'acte de la V l'11 de setembre, i s'ha mostrat convençuda, segons les seves paraules, que el 9-N hi haurà consulta.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2019 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid