Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Alliberament Nacional
L'ANJI-Gironès considera que la desobediència serà clau per defensar la celebració de la consulta del 9-N
06/04/2014 Política

La presentació del nucli comarcal d'ANJI-Gironès,  va reunir ahir una trentena de persones a la Casa de Cultura de Girona per escoltar la xerrada de l'historiador Albert Botran i el politòleg Marc Sanjaume. Ambdós, van indicar que la desobediència serà clau en el procés polític que viu el país i que els joves hi tindran un paper important.

El politòleg Marc Sanjaume va explicar que la implicació política quan ets jove marca les actituds en l'edat adulta i va qüestionar, estudis en mà, el mite que amb l'edat les persones es tornen més conservadores. Va indicar que segons el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) la franja d'edat més independentista és la dels 18 als 25 anys i va cridar a aprofitar aquest coneixement per implicar políticament el jovent i formar-lo en desobediència perquè serà necessària davant la bel·ligerància de l'Estat.

Sanjaume va afirmar que l'independentisme no és una flor d'un estiu i que les enquestes demostren que des dels anys 80 i ha un suport sòlid i creixent a la demanda de més autogovern, una demanda que després de la sentència de l'Estatut s'ha traduït políticament en suport a l'independentisme.

El politòleg va descriure les tres fases que pot tenir el procés català. Una primera la creació d'estructures d'estat, internacionalització del conflicte i mobilització social; una segona de votació, ja sigui en referèndum o eleccions plebiscitàries; i una tercera de declaració d'independència que pot ser unilateral o pactada amb l'Estat. En tots els casos, va considerar, serà necessària una forta mobilització social. Pel que fa al jovent, el politòleg va dir que "s'ha d'imaginar poder viure en aquest país amb certa dignitat" i va mostrar-se preocupat per una precarietat que "reforça l'alienació de qualsevol sentit de pertinença a un col·lectiu".

El dret a decidir per a tot, no només qüestions nacionals

En un discurs més polític l'historiador Albert Botran va parlar sobretot de desobediència. L'eina clau, creu, perquè les elits polítiques no pactin a esquenes dels ciutadans avortar el procés independentista. Un "perill" que creu ben real. Per Botran la independència no ha de ser "un mer canvi de color en el mapa polític" sinó que ha de plantejar una alternativa al model social, econòmic i polític del país; al mateix temps que va assegurar que el dret a decidir "ha vingut per quedar-se", i no només en la qüestió nacional. Va mostrar-se convençut que el que passi a Catalunya tindrà repercussió internacional perquè "vivim en una crisi del model capitalista" i que la independència pot ser una eina per respondre-hi. Tot i això, va advertir que el modeld'estat dependrà de la correlació de forces que hi hagi en el moment del procés constituent.

Per l'historiador "les tendències del capitalisme han aprofitat la crisi per desballestar l'estat del benestar" i que, com en els anys 30, hi ha el perill d'una involució democràtica. Va emmarcar lleis com la 'mordassa' del govern espanyol en aquesta puixança de l'autoritarisme. Tot plegat, va dir, portarà els joves a viure pitjor que els seus pares si no s'hi posa remei.

El també militant de la CUP va alertar que "només amb una majoria parlamentària no s'aconseguirà la independència" i que caldrà mobilitzar una massa social important que garanteixi la consulta i també el període post-consulta. "Cal molta gent disposada a mobilitzar-se i a jugar-se quelcom més que el que normalment es juga en la vida política", va afirmar. Per Botran, aquesta mobilització només serà possible si "aconseguim lligar independència als anhels socials de la majoria" i va afegir que "la independència ha de connectar amb les reivindicacions socials perquè obre una porta de rebel·lió democràtica com poques hi ha al món".

Des de l'ANJI-Gironès es va fer una valoració positiva de la presentació i es va animar al jovent a mobilitzarse per aconseguir la independència. La sectorial de l'ANC vol treballar des d'un punt de vista juvenil i va cridar a mobilitzar-se el proper dimarts davant dels ajuntaments en resposta al previsible rebuig del Congrés a la cessió de les competències per celebrar el referèndum. Una concentració que s'ha convocat arreu del país per diferents organitzacions polítiques i socials.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid