Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Xirinacs
El Xirinacs recordat: 14 anys de la "plantada" a la plaça de Sant Jaume

El passat 1 de gener es van complir 14 anys que Lluís Maria Xirinacs es va plantar a la plaça de Sant Jaume de Barcelona

16/01/2014 Història

Fa catorze anys Lluís Maria Xirinacs es va plantar a la plaça de Sant Jaume, davant la porta del palau de la Generalitat de Catalunya a Barcelona. Amb aquesta de tantes accions empreses per Xirinacs començava la campanya "Jo també em planto."

La Fundació Randa-Lluís M.Xirinacs han recordat aquest 14è aniverari. Per recordar aquesta data han difós el manifest "Crida 2000-Països Catalans", en  homenatge a Lluís M. Xirinacs i "a totes i a tots els qui han lluitat i lluiten per la nostra cultura, per la nostra llengua, per una societat més justa i solidària, per la llibertat del nostre poble... contribuint així a la consecució de la Vera Pau i a la fraternitat entre tots els pobles de la Terra."

Gener de l'any 2000: Una acció per mobilitzar el poble

Des del dia 1 de gener de 2000 Xirinacs es va passar a la plaça dotze hores ininterrompudes tots els dies de la protesta, fins el 14 d'abril d'aquell any. 

Amb aquesta protesta demanava que es constituís l'Assemblea dels Països Catalans per emprendre la marxa cap a la independència.

L'activista i pensador que va liderar la campanya per l'amnistia dels anys setanta i que va formar part de l'Assemblea de Catalunya també va romandre un any i nou mesos al davant de la presó Model de Barcelona, reclamant l'amnistia i les llibertats. Per la seva tenacitat i compromís va ser empresonat durant el anys franquisme els anys 1972 i 1974-75. El 2004 va tornar a ser detingut per ordre de l'Audiència nacional espanyola, com ho havia estat abans per ordre del TOP, per un delicte d'"enaltiment del terrorisme", per un discurs l'Onze de Setembre de 2002 al Fossar de les Moreres.

Valora
Vídeos
Xirinacs: de l'amnistia a la independència. Curt de Vilaweb.cat
Comiat de Lluís M. Xirinacs al Fossar de les Moreres, pas del fèretre, cant dels Segadors
25 juliol de 1992: Marxes per la independència (AUP), Xirinacs a Ripollet
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid