Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Xirinacs
El segon Aplec Xirinacs per recordar "l'home del poble compromès amb el seu poble"

L'Esquerra Independentista portarà a terme un homenatge a Lluís M. Xirinacs a Sant Joan de les Abadesses i Ogassa els dies 2 i 3 d'agost, coindint amb el sisè aniversari de la seva mort

29/07/2013 Política

Es tracta del 2n Aplec Xirinacs per recordar "la seva lluita incansable pels drets i llibertats del poble català que es va enfrontar al franquisme amb les seves protestes individuals."

El 2n Aplec Xirinacs està organitzat per la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) de Sant Joan de les Abadesses, que el 2 d'agost a les 18,30h realitzarà la projecció del documental: "Xirinacs, de l’amnistia a la independència", a la Sala Abat de Villalba del Palau, amb una taula rodona amb la participació de Núria Roig, de la Fundació Randa-Lluís Maria Xirinacs i Lluís Planes, d'El Camí i la Fundació Vidabona.

L'endemà dia 3 a les 10h s'iniciarà la Caminada Popular d’Homenatge a Xirinacs amb sortida de Sant Martí d’Ogassa i arribada al Pla de Can Pegot, un recorregut aproximat de 3 quilometres i una hora i mitjà de durada aproximada. Durant la resta del dia hi haurà un seguit d'activitats al Pla de Can Pegot com l'actuació musical de Núria Agulló, intervencions de la CUP Sant Joan i la Fundació Randa i ofrena Floral al monòlit dedicat a Lluís Maria Xirinacs.

En el marc d'aquest Aplec l'exposició “Xirinacs, La resistència i la consciència” de la Coordinadora d’Associacions pel Català (CAL) roman oberta des del 21 de juliol fins a l’11 d’agost al Cafè l’Abadia de Sant Joan de les Abadesses. Es tracta d'una exposició gràfica dedicada al filòsof i pensador, amb els trets més significatius de la seva vida i pensament.

 

 La CUP recorda Xirinacs en el 6è aniversari de la seva mort : "un home del poble compromès amb el seu poble"

La Candidatura d’Unitat Popular (CUP) de Sant Joan de les Abadesses ha difós una nota de premsa per anunciar aquest aplec en què assenyala el compromís "per la seva lluita que és la nostra, la lluita per les Llibertats col·lectives del nostre poble, de les classes populars dels Països Catalans. Una lluita per una Llibertat indivisible, l’alliberament nacional, de classe i de gènere."

La candidatura independentista destaca de Xirinacs la "Humilitat, coherència, constància i un esperit insubornable" i el defineix com l'"home del poble compromès amb el seu poble."

En aquesta nota també puntualitzen la crítica vers els que han volgut desfigurar la imatge d'aquest lluitador: "En els dies posteriors a la mort de Lluís Maria Xirinacs va donar la impressió, gràcies a la mà confusionària dels mitjans de comunicació, que va existir un Xirinacs mític, lluitador pacifista pels drets i llibertats del poble català que s’enfrontava al franquisme amb les seves protestes individuals; i un Xirinacs posterior, deslegitimat per la premsa i la classe política i condemnat a l’ostracisme a la vegada que era titllat d’"il·luminat" o "senil" pel fet de denunciar la tirallonga de renúncies que va comportar la Restauració borbònica o oferir mostres de solidaritat amb les causes dels pobles oprimits. Però de Xirinacs només n’hi va haver un, un home que en tota la seva trajectòria sempre va denunciar les injustícies i el terror que s’exercien durant el franquisme i que s’havien perpetuat fins als nostres dies. I fins en la seva mort així va ser, coherent amb el seu pensament i en els seus actes."

 Trobades Randa-Xirinacs a la plaça Sant Jaume

Per una altra banda, apuntem que durant l'agost i el setembre a la Plaça de Sant Jaume de Barcelona es portaran a terme les trobades de la Fundació Randa-Xirinacs que ja es va iniciar el passat 7 de juliol. Es realitzaran el diumenge 4 d’agost a les 11.30 h i el diumenge. 1 de setembre a les 13 h, i aniran seguides d'un dinar a l'Ecoconcern.

En aquestes trobades es faran lectures i es comentarà el textos  Lluís Maria Xirinacs. El dret a la desobediència civil. Corregit.
Valora
Vídeos
Comiat de Lluís M. Xirinacs al Fossar de les Moreres, pas del fèretre, cant dels Segadors
Xirinacs: de l'amnistia a la independència. Curt de Vilaweb.cat
25 juliol de 1992: Marxes per la independència (AUP), Xirinacs a Ripollet
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid