Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
La Fundació Randa-Xirinacs es desmarca del Manifest de "Pau i treva"

La Fundació Randa-Lluís M. Xirinacs ha fet públic un escrit en què expressa que "no pot donar suport al Manifest l Manifest "Catalunya per la seguretat humana i la pau"   que el col·lectiu  Col·lectiu Pau i Treva va fer púbilc el passat 30 gener de 2013.

11/02/2013 Política

A grans trets, la Fundació posa l'accent en aquest comunicat en el fet que s'hagi silenciat la figura i el pensament de Lluís M.Xirinacs en un manifest independentista i que aboga per la no-violència. Contretament es denuncia que "Silenciar-lo és amputar el nostre país i la nostra força."

Aquest posicionament s'ha realitzat des de diversos arguments, com ara que consideren aquest manifest "desorientador i incomprensible no fer esment a la font d’on arrelen les referències històriques actuals esmentades, és a dir, la Marxa de la llibertat o la Constitució de l’Assemblea de Catalunya, que en el nostre país han estat la base del moviments socials noviolents previs a l’actual etapa política."

Amb aquest escrit també es fan la pregunta sobre el fet que la figura cabdal de la lluita no-violenta als Països Catalans no aparegui ni tan sols esmentada al manifest: "La referència a Gandhi i Luther King és compatible, en el nostre país, amb l’al·lusió a Lluís Maria Xirinacs, referent a la nostra nació de la lluita noviolenta d’alliberament, de vera pau i de vera democràcia en el marc  del  nostre entorn històric i cultural. Silenciar el seu testimoni és manllevar força al poble català."

També crítica l'ús del terme "problema", concretament l'expressió  "malgrat els problemes que ha patit el poble català", ja que la Fundació consideren que la utilització del terme "problemes" no defineix els segles de dominació i de submissió actuals que pateix el poble català.

Apunta igualment que "cal donar força i confiança a les bases de l’ANC (que no apareix esmentada en cap moment en el manifest), que té la legitimitat per afrontar amb fermesa noviolenta el procés cap a la independència i per poder fer front a la força, que pot ser alhora, violenta i “legal” de l’estat espanyol. Davant d’aquest escenari, l’actitud noviolenta no pot sorgir de la improvisació sinó de l’acurada preparació del poble."

El comunicat de la Fundació Randa-Lluís M. Xirinacs també destaca, per contrarestar el posicionament acrític i incondicional del manifest pacifista de Pau i Treva que:  "no es pot desarmar la paraula del poble quan segueix el camí de la pau i l’entesa",  Com deia Lluís Maria Xirinacs “la noviolència pura és una utopia inassequible en aquest món però és qüestió de tendir-hi amb el màxim esforç que siguem capaços”. És necessari advertir que el rebuig a la violència ha de ser contextualitzat. Lluís Maria repetia sovint una frase atribuïda a Gandhi: “m’estimo més un violent valent que un noviolent covard.” Hi ha, doncs, violència ofensiva, defensiva, la dels poderosos, la dels humiliats, violència física i militar, verbal, d’estatus social, d’edat, de gènere, cultural, nacional, lingüística, estructural, comunicacional, política, religiosa, econòmica... Es rebutja la violència “vingui d`on vingui”? En Lluís M. també deia que “la violència és la força que impedeix el desenvolupament de la força d’un altre”...”La pau no s’ha de buscar com a fi. La violència és l’últim recurs desesperat després d’esgotar tots (i són molts) els camins d’humanitat per a resoldre els conflictes.”

 


Valora
Rànquings
  1. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  2. “Catalunya serà, CRISTIANA O NO, serà!”
  3. La ruptura inevitable: Espanya i Catalunya – autodeterminació en el complex segle XXI
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. Fora fatxes del Fossar
  6. La República laica contra les ideologies de la desigualtat i el fanatisme embrutidor
  7. Els candidats de la CUP a comarques gironines proposen una transformació ferroviària de la mobilitat a la demarcació de Girona
  8. Manifestació a Maó per la pau i contra les bases de l'OTAN
  9. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  10. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid