Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
31-D
Commemoració de la Diada de Mallorca arreu de l'illa

Fa 27 anys que els mallorquins i mallorquines es mobilitzen per commemorar el 31 de Desembre i reivindicar la catalanitat de les Illes.

26/12/2013 Política

A partir de demà i fins el dia 30 s'incremenatran els actes per commemorar la la Diada de Mallorca, tot i que fa dies que a diverses poblacions de l'Illa ja s'han celebrat. Precisament el dia 30 hi ha prevista la manifestació a les sis de l'horabaixa al passeig del Born de Palma convocada per la Plataforma 31-D, que està formada està formada per l'Assemblea Sobiranista de Mallorca, Esquerra Republicana, Grup Blanquerna, IniciativaVerds, JEN-PSM, JERC, PSM-ENTESA, STEI-Intersindical i Ateneu Pere Mascaró.

Cal remarcar que enguany l'Esquerra Independentista de Mallorca (EIM) no forma part de la Plataforma, ja que considera que cal sumar els seus esforços a totes aquelles persones que estan construint la Unitat Popular arreu de l'illa. Tot i així, l'EIM també convoca la manifestació al passeig del Born.

Una diada tenyida de verd

No hi ha cap dubte que la Diada d'enguany es tenyirà de verd per la lluita exemplar que estan duent els docents de les illes contra el decret del Tractament Integral de Llengües (TIL), els expedients dels directors d'Institut, la llei de símbols i la cacera de bruixes que prepara el govern Bauzá, sense deixar de banda el procés d'alliberament nacional que s'està duent el Principat.

Destaquem els actes que organitza l'Obra Cultural Balear (OCB) a més d'una quarentena de poblacions, els de la Coordinadora del 31-D a Sóller, Bunyola, Deià i Fornalutx, els de l'Associació Pinyol Vermell a Sa Pobla, Pla de Mallorca en marxa a Vilafranca, la manifestació juvenil que organitza ARRAN diumenge sota el títol "Els joves rompem les regles per canviar-ho tot" i l'acte polític dEndavant-OSAN Mallorca on participarà el diputat de la CUP-AE al Parlament, David Fernández.

La Festa de l’Estendard

És la festa cívica més antiga d’Europa. Es fa per recordar els nostres orígens com a poble, amb la conquesta catalana de 1229, i per retre homenatge a la senyera de les quatre barres. La festa s’ha fet ininterrompudament des del segle XIII i, tot i que ha passat per diverses vicissituds depenent de l’època històrica, s’ha mantingut sempre com el recordatori de les nostres arrels col·lectives.

Des de principi dels anys vuitanta, el nacionalisme mallorquí ha assumit la Diada com una jornada reivindicativa dels nostres drets col·lectius. Des d’aleshores s’ha recuperat el vertader esperit del 31 de Desembre, que no és altre que recordar els orígens de la societat mallorquina i projectar-los cap al futur. La Festa de l’Estendard ha passat de ser un acte folklòric vinculat a velles tradicions religioses a ser una commemoració reivindicativa dels nostres drets com a poble. "Perquè per saber què volem ser en el futur, és imprescindible saber què hem estat en el passat".

Valora
Vídeos
Presentació de la Diada de Mallorca 2013 (EIM)
Diada de Mallorca 2013 (Esquerra Independentista de Mallorca)
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid