Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
31-D
Actes de la Diada de Mallorca a Sóller, Bunyola, Deià i Fornalutx

Aquests municipis han decidit reviure la Diada a les nostres places i carrers. "Perquè tenim memòria, no oblidam d'on venim ni d'on som"

11/12/2013 Política

Aquest matí en roda de premsa a Bunyola, la Comissió 31-D ha presentat els actes commemoratius de la Diada de Mallorca. Actes, que com ja va avançar Llibertat.cat, comencen aquest divendres a Fornalutx amb un Combat de gloses.

La Comissió ha explicat que en els darrers anys, a la comarca s'han anat celebrant actes, impulsats sobretot per l'Obra Cultural Balear (OCB). Els brindis a Bunyola, o les xerrades sobre la Sibil·la a Deià en són només una mostra. Amb tot això, ha remarcat que "l'esperit més expressiu i participatiu de la diada dels actes celebrats a Palma va quedar palès ara fa dos anys amb la primera Marxa de Torxes pel Dret a Decidir a Sóller, impulsada per la Comissió 31D".

Per l'èxit de la iniciativa, enguany els actes s'han multiplicat i no només a Sóller, sinó també als pobles del voltant com Bunyola, Fornalutx i Deià. Per això, enguany ens coordinam entre tots els pobles i preparen un cartell conjunt amb tots els actes que realitzaran.

La glosa com a expressió popular i de reivindicació pren força a Deià i a Fornalutx. Precisament a Deià, la glosa acompanyarà un tast de productes cítrics a Sa Tanca per, una setmana més tard, recuperar els jocs populars al carrer. A Fornalutx, la glosada del bar del Cafè Can Benet comptarà amb dos dels millors glosadors que hi ha actualment a l'illa: Mateu Xurí i Maribel Servera. A Bunyola, el dia 20 es durà a terme un concert amb la Coral Minuet i el grup s'Estora, juntament amb un parlament de Jaume Mateu, president de l'OCB a la Sala Parroquial.

A Sóller, amb el contacontes i la gimcana de dia 20 i 21 respectivament, pretenem acostar el significat de la diada als més petits i, amb la gimcana, també recuperar el carrer com a espai de trobada i de joc. El darrer acte al poble serà, com als darrers anys, la marxa de torxes de dia 28, que a partir de les 19.30 partirà de la creu des Convent fins a plaça, per acabar amb un sopar i concert de Biel Majoral i Titot i David Rosell al teatre Victòria.

Commemoració de la Diada

Fa anys que els mallorquins celebren la nostra Diada Nacional. Des del mateix segle XIII i "caparruts com nosaltres mateixos, ni Àustries, ni Borbons, però tampoc les dictadures militars ni les transicions pactistes han aconseguit fer-nos desistir de celebrar el que ens defineix com a poble i ens omple de dignitat com a persones. Els continus atacs per part de l'Estat espanyol i francès ens obliguen a reafirmar-nos i a ubicar-nos dins del món. Mai en cap cas perquè ens sentim superiors, sinó perquè volem continuar existint i volem que el nostre poble prengui consciència del que està en joc", han manifestat a la roda de premsa

Han explicat que durant tots aquests anys, i tot i que els darrers segles la participació als pobles havia anat minvant, aquests havien estat des de sempre la peça clau d'aquesta celebració popular. I així tornarà a ser, perquè les nostres viles tenen molt a dir, molt a expressar i molt a celebrar. "És el que les defineix, a elles i a la seva gent, com a poble i com a nació".

Ara bé, han volgut remarcar que "la nostra llengua, la nostra cultura i la nostra forma de ser no s'entén sense el 31 de desembre del 1229 i, per això, des dels pobles de Deià, Fornalutx, Sóller i Bunyola decidim reviure aquesta festa a les nostres places i carrers. Perquè tenim memòria, no oblidam d'on venim ni d'on som i, com diu un antic proverbi guaraní, si no saps on vas, gira't, refés les teves passes, i sabràs d'on vens"

Valora
Rànquings
  1. Una carta-manifest d'històrics represaliats independentistes mostra la solidaritat amb els presos polítics en vaga de fam
  2. Ha mort "L'avi" Josep Bou, l'independentista palamosí empresonat en l'Operació Garzón el 1992
  3. Ens ha deixat un (i ja són molts) de l’escamot dels que mai no reculen, "L'avi"
  4. Organitzacions de l'Esquerra Independentistes criden “aturar-ho tot” des del primer dia de judici
  5. La Forja convoca una mobilització per aturar el Consell de ministres del 21-D inspirada en el moviment de les armilles grogues
  6. 45 anys de la vaga de fam de Xirinacs mentre era empresonat a la Model
  7. El temps de Catalunya s'ha acabat
  8. 14-D: una gran vaga
  9. On és la Unitat Popular?
  10. Tancar portes a la ultradreta és també parlar de model de seguretat
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2018 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid