Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
31-D
Actes de la Diada de Mallorca a Sóller, Bunyola, Deià i Fornalutx

Aquests municipis han decidit reviure la Diada a les nostres places i carrers. "Perquè tenim memòria, no oblidam d'on venim ni d'on som"

11/12/2013 Política

Aquest matí en roda de premsa a Bunyola, la Comissió 31-D ha presentat els actes commemoratius de la Diada de Mallorca. Actes, que com ja va avançar Llibertat.cat, comencen aquest divendres a Fornalutx amb un Combat de gloses.

La Comissió ha explicat que en els darrers anys, a la comarca s'han anat celebrant actes, impulsats sobretot per l'Obra Cultural Balear (OCB). Els brindis a Bunyola, o les xerrades sobre la Sibil·la a Deià en són només una mostra. Amb tot això, ha remarcat que "l'esperit més expressiu i participatiu de la diada dels actes celebrats a Palma va quedar palès ara fa dos anys amb la primera Marxa de Torxes pel Dret a Decidir a Sóller, impulsada per la Comissió 31D".

Per l'èxit de la iniciativa, enguany els actes s'han multiplicat i no només a Sóller, sinó també als pobles del voltant com Bunyola, Fornalutx i Deià. Per això, enguany ens coordinam entre tots els pobles i preparen un cartell conjunt amb tots els actes que realitzaran.

La glosa com a expressió popular i de reivindicació pren força a Deià i a Fornalutx. Precisament a Deià, la glosa acompanyarà un tast de productes cítrics a Sa Tanca per, una setmana més tard, recuperar els jocs populars al carrer. A Fornalutx, la glosada del bar del Cafè Can Benet comptarà amb dos dels millors glosadors que hi ha actualment a l'illa: Mateu Xurí i Maribel Servera. A Bunyola, el dia 20 es durà a terme un concert amb la Coral Minuet i el grup s'Estora, juntament amb un parlament de Jaume Mateu, president de l'OCB a la Sala Parroquial.

A Sóller, amb el contacontes i la gimcana de dia 20 i 21 respectivament, pretenem acostar el significat de la diada als més petits i, amb la gimcana, també recuperar el carrer com a espai de trobada i de joc. El darrer acte al poble serà, com als darrers anys, la marxa de torxes de dia 28, que a partir de les 19.30 partirà de la creu des Convent fins a plaça, per acabar amb un sopar i concert de Biel Majoral i Titot i David Rosell al teatre Victòria.

Commemoració de la Diada

Fa anys que els mallorquins celebren la nostra Diada Nacional. Des del mateix segle XIII i "caparruts com nosaltres mateixos, ni Àustries, ni Borbons, però tampoc les dictadures militars ni les transicions pactistes han aconseguit fer-nos desistir de celebrar el que ens defineix com a poble i ens omple de dignitat com a persones. Els continus atacs per part de l'Estat espanyol i francès ens obliguen a reafirmar-nos i a ubicar-nos dins del món. Mai en cap cas perquè ens sentim superiors, sinó perquè volem continuar existint i volem que el nostre poble prengui consciència del que està en joc", han manifestat a la roda de premsa

Han explicat que durant tots aquests anys, i tot i que els darrers segles la participació als pobles havia anat minvant, aquests havien estat des de sempre la peça clau d'aquesta celebració popular. I així tornarà a ser, perquè les nostres viles tenen molt a dir, molt a expressar i molt a celebrar. "És el que les defineix, a elles i a la seva gent, com a poble i com a nació".

Ara bé, han volgut remarcar que "la nostra llengua, la nostra cultura i la nostra forma de ser no s'entén sense el 31 de desembre del 1229 i, per això, des dels pobles de Deià, Fornalutx, Sóller i Bunyola decidim reviure aquesta festa a les nostres places i carrers. Perquè tenim memòria, no oblidam d'on venim ni d'on som i, com diu un antic proverbi guaraní, si no saps on vas, gira't, refés les teves passes, i sabràs d'on vens"

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2019 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid