Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Galícia
L'Audiència Nacional condemna 4 independentistes gallecs a penes de 10 i 18 anys de presó

Tots els detinguts van negar davant del tribunal pertànyer a Resistencia Galega i van denunciar l'ús de la violència per l'obtenció d'objectius polítics

15/09/2013 Drets i Llibertats

L'Audiència Nacional espanyola ha condemnat quatre independentistes gallecs a penes de 10 i 18 anys de presó per terrorisme en considerar provat que són membres de l'organització armada independentista Resistencia Galega.

Tots els detinguts van negar davant del tribunal pertànyer a Resistencia Galega i van denunciar l'ús de la violència per l'obtenció d'objectius polítics. Tot i així, la sala penal els ha condemnat per delictes d'integració a banda terrorista, tinença d'explosius i falsificació de documents.

Dos dels condemnats hauran de passar-se 18 anys a la presó i els altres dos 10 per no ser considerats responsables del delicte de tinença d'explosius. Als condemnats se'ls relaciona amb l'elaboració d'explosius casolans i amb accions contra entitats bancàries i seus del PP i el PSOE que van provocar danys materials.

Les detencions es van produir l'octubre del 2011 durant una operació contra Resistencia Galega i el moviment independentista gallec; detencions que van continuar el setembre del 2012.

La resposta a aquestes condemnes ha estat contundent. 25 entitats socials i organitzacions polítiques gallegues han llançat un manifest contra "la brutalitat repressiva espanyola" davant d'unes condemnes molt més elevades que les que sovint s'imposen a delictes més greus com homicidis o violacions.

A més, tota l'oposició del Parlament gallec (BNG, PSOE, AGE) ja va advertir l'abril passat del sobredimensionament que estava patint el procés judicial contra l'independentisme gallec. De fet, van signar conjuntament una iniciativa parlamentària que demanava que s'acabés l'ús abusiu del règim d'incomunicació al que es va sotmetre els detinguts.

Sentència filtrada

La sentència es va filtrar dijous a diversos mitjans de comunicació abans que els propis afectats en fossin informats. L'organització independentista Nós-Unidade Popular creu que es tracta d'"una nova mostra de caràcter polític i reaccionari del tribunal d'excepció que, sota el nom d'Audiència Nacional, s'encarrega de perseguir els moviments polítics legítimament dissidents".

Segons l'organització, aquesta sentència és una "maniobra judicial" que tractant els independentistes gallecs de "delinqüents perillosos" pretén atemorir l'activisme i l'independentisme d'esquerres i que podria obrir la porta a la il·legalització d'entitats i organitzacions independentistes i d'esquerres.

"A partir d'ara a Galícia serà més perillós realitzar un treball polític dissident i per la llibertat nacional gallega que protagonitzar greus casos de corrupció i altres delictes que són castigats molt més lleument", apunta Nós-UP.

L'organització creu que les elevades penes de presó són "una provocació a qualsevol principi d'equitat i proporcionalitat" encara que estiguessin provades qualsevol de les acusacions que pesaven sobre els quatre independentistes, cosa que -diu- "és més que discutible".

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid