Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Alliberament Nacional
L’ANC de Mallorca continua la seva tasca sense perdre de vista l’irrenunciable marc nacional complet

També remarca que no han manifestat ni han pensat en cap moment que l’ANC posi en dubte l’existència d’una nació catalana que va més enllà del Principat de Catalunya.

30/04/2013 Política
Bloc de l'ANC a Mallorca en manifestació del 31-D Bloc de l'ANC a Mallorca en manifestació del 31-D

El secretariat provisional de l'Assemblea Nacional Catalana de Mallorca (ANC-M) ha volgut fer unes puntualizacions mitjançant un comunicat que ha fet públic sobre el debat que s’ha suscitat darrerament als mitjans de comunicació i a les xarxes socials sobre l’abast territorial de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC).

Alguns periodistes i opinadors s’han referit a aquesta qüestió en termes de “polèmica” o “confrontació”, i fins i tot han parlat de “retrets”. En canvi, l'ANC-M ho veu com un debat que tard o d’hora havia d’aflorar i en el qual cadascú és lliure de fer-hi les aportacions que cregui convenients. "Al capdavall, si en el futur pretenem bastir algun projecte en comú, convindrà que comencem a exercitar-nos a parlar clar, d’igual a igual, assertivament i amb esperit constructiu" afirma el comunicat.

Tot i així, l'ANC-M, remarca que no han manifestat ni han pensat en cap moment que l’ANC posi en dubte l’existència d’una nació catalana que va més enllà del Principat de Catalunya. "Així ho recullen els documents programàtics de l’associació i aquest és el missatge que ens han fet arribar repetidament els socis de l’ANC del Principat amb qui ens hem comunicat aquests darrers mesos. A més a més, una part significativa d’aquests socis ens han fet costat des del començament en la nostra comesa d’integrar-nos plenament a l’associació, la qual cosa els agraïm de manera sincera", es puntualitza en el text. Però allò que s'ha deixat de moment sobre la taula és una forma d'articular el moviment sobiranista arreu de la nació".

El projecte de l'ANC desperta interès i il·lusió des de Mallorca

A Mallorca, diu el comunicat que l'ANC s’ha observat amb interès i il·lusió, perquè es tractava d’una iniciativa sorgida de la societat (i no dels partits polítics o de les institucions) que cercava restablir la plena sobirania de la nació catalana com una via per millorar la qualitat de vida dels nostres conciutadans i de garantir la continuïtat de la nostra llengua i la nostra cultura.

Aquests trets li donaven, "a ulls dels mallorquins, un valor pedagògic immens, ja que hi vèiem una oportunitat magnífica per teixir una xarxa de complicitats amb ciutadans de la resta de la nació més enllà de les estructures administratives o de les dinàmiques de partit que ens separen. I era també una oportunitat per esvair, d’una vegada, el fantasma de la ingerència (o de les “vel·leïtats pancatalanistes”) en què ens han fet creure, en la mesura que la iniciativa sorgia des de baix, de persones d’arreu de la nació que lliurement decidien establir vincles de tu a tu, sense imposicions i sense paternalismes", argumenta l'ANC-M.

En aquesta línia "des de bon començament vàrem tenir clar que el nostre objectiu, com a mallorquins que volem la recuperació plena de la sobirania de la nostra nació, era integrar-nos a l’ANC com qualsevol altre connacional, a través d’assemblees territorials d’una regió pròpia de les Illes Balears, per fer feina, amb un full de ruta i un tempo adaptats a la nostra realitat, per assolir l’objectiu comú".

"només s’ha deixat aparcada una forma d’articular el moviment sobiranista arreu de la nació

Una vegada manifestada la intenció d'integrar-se, el Secretariat Nacional de l’ANC va proposar la creació d’un consell federal com a òrgan de coordinació de les diferents assemblees anàlogues de l’ANC que hi pogués haver fora del Principat. En aquest punt van deixar clar que, tot i que considereraven que aquest òrgan, ben plantejat, era una opció que altres parts de la nació podia servàlida com a forma de vincular-se a l’ANC, des de Mallorca es va manifestar repetidament que l'opció primerai prioritària havia estat sempre incorporar-se a l’Assemblea de manera directa i plena a través d’una regió pròpia. I es van decantar per aquesta opció perquè, a parer seu, d’assemblea nacional i catalana només n’hi pot haver una, que aixoplugui els moviments sobiranistes del conjunt de la nació i contribueixi a superar la divisió administrativa imposada. Amb aquesta intenció es van constituir el mes d’octubre de l’any passat i aquesta és l’opció triada majoritàriament pels socis de l’ANC-M reunits en assemblea el 30 de gener. Arran d’aquella assemblea, el secretariat provisional de l’ANC-M va presentar les esmenes als textos normatius de l’ANC que finalment no han prosperat.

Ara bé, segons el text, l'ANC-M no vol amagar que aquest fet ha suposat una decepció. Però entén que, al capdavall, "només s’ha deixat aparcada una forma d’articular el moviment sobiranista arreu de la nació, una forma que, si bé a nosaltres, pel que ja hem explicat, ens sembla la millor, tampoc no és l’única".

En aquest sentit, l'ANC-M manifesta que "estam segurs que serem capaços de trobar fórmules de col·laboració que ens convenguin a tots per assolir el nostre objectiu comú. D’altra banda, pensam que la feina feta des de Mallorca aquests mesos no ha estat en va, perquè ha permès fer visible l’existència d’un sobiranisme insular de base que abraça la nació completa i ha suscitat un debat, dins i fora de l’ANC, que no es podia preterir per més temps"

"Sigui com sigui que acabem relacionant-nos amb l’ANC, continuarem treballant per difondre i enfortir el sobiranisme a Mallorca, sense perdre de vista l’irrenunciable marc nacional complet. Si el Principat es troba a un pam de la independència —i aquesta ha de ser un catalitzador del procés per a la resta de la nació—, als insulars encara ens queden unes quantes canes per arribar-hi. I en això volem concentrar-nos ara", afirma el comunicat

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2021 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid