Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Alliberament Nacional
L'Assemblea Nacional Catalana a Mallorca vol formar part de l'ANC

Es constituir el passat 3 d'octubre i al 30 de novembre ja van configurar el full de ruta en la constitució d'un estat propi que abraci tot el territori de la nació catalana

16/02/2013 Política

El passat 24 de gener, Magda González i Carles Sala, membres de secretariat de l'Assemblea Nacional Catalana a Mallorca van assistir al Plenari de l'ANC que es va celebrar a Sant Quirze del Vallès per demanar que es tingués en compte la feina que s'estava reaitzant a Mallorca per integrar-se plenament a l'ANC com ja ho havien Catalunya Nord.

Els membres del secretariat de l'ANC van exposar les raons de la seva incorporació, i van acabar dient "l’any 1229 el Rei en Jaume va incorporar Mallorca a la nació catalana. L’any 1714 dotzenes de mallorquins varen morir en el setge de Barcelona defensant la ciutat, conscients que s’hi jugaven el dret de ser i d’existir de la seva nació".

Constitució i Full de ruta de l'ANC a Mallorca

El 3 d'octubre de 2012, al monestir de la Real de Palma, un nombrós grup de mallorquins vàrem posar la llavor de l'Assemblea Nacional Catalana de Mallorca. Més una iniciativa que neix de la societat civil i s'adreça a la societat civil i que té per objectiu construir, des de Mallorca, una majoria social favorable a la constitució d'un estat propi que abraci tot el territori de la nació catalana.

El passat 30 de novembre al monestir de la Real (Palma), un centenar de membres i simpatitzants de l’Assemblea Nacional Catalana de Mallorca aprovaren el full de ruta de l’associació. També s’aprovà una crida per convidar a participar-hi tothom qui estigui interessat a fer feina per construir, des de Mallorca, una majoria social favorable a la independència de la nació catalana i per treballar en l’establiment d’un estat propi entès com una realitat desitjable i assolible en un termini raonable

D’acord amb el full de ruta aprovat, a partir d’ara l’Assemblea Nacional Catalana de Mallorca enceta la fase de consolidació del projecte, que culminarà en l’assemblea de definició, prevista per a la primavera de l’any 2013. Durant aquests mesos, el secretariat provisional sorgit de l’assemblea, treballarà en l’organització del procés de definició i en la difusió i el creixement del projecte.

En aquest text, manifesten clarament que la gent de les Illes Balears i Pitiüses, juntament amb la del País Valencià, del Principat de Catalunya, de la Franja de Ponent i de la Catalunya del Nord, fa vuit segles que formam una nació amb una personalitat pròpia. "Durant més de cinc-cents anys vàrem ser capaços d’organitzar-nos políticament en una estructura confederal amb un dels sistemes parlamentaris més avançats d’Europa. Però l’Estat que havíem construït va quedar anul·lat amb l’annexió il·legítima de la Catalunya del Nord a l’Estat francès al segle XVII i de la resta de territoris, per la força de les armes, a l’Estat castellà al segle XVIII. Tanmateix, malgrat la supressió violenta de la nostra sobirania i de les nostres institucions d’autogovern, hem mantingut viva fins avui la consciència de pertànyer a una mateixa comunitat nacional i durant aquests darrers tres segles hem desplegat un ampli moviment de renaixença cultural i política, en el qual han tingut una gran rellevància les aportacions fetes des de les Illes Balears i Pitiüses."

En motiu de la commemoració del 31 de Desembre

L'Assemblea Nacional Catalana de Mallorca es va presentar en públic, per primera vegada, fent-se visible i integrant-se notòriament en la manifestació convocada a Palma per la Plataforma 31-D, a favor de la independència dels Països Catalans, el capvespre de diumenge 30 de desembre de 2012.

Mai no s'hi havia vist tanta de gent participant en aquesta manifestació independentista, habitualment integrada per gent de l'entorn del PSM, d'Esquerra Republicana, dels Maulets...

Enguany hi era prevista la presència de gent nova, entre la qual s'hi va poder destriar una nodrida representació de l'ANC-Mallorca, amb pancarta pròpia que manifestava “Mallorca per la Independència – Assemblea Nacional Catalana de Mallorca”.

Com manifesten alguns dels assistents, tenint ben clar que la nostra nació cultural només serà possible en el futur si, amb el temps, esdevé també la nostra nació política, en un estat independent que respecti i articuli la nostra diversitat interna.

En un escrit publicat a l'AVUI el 2 de gener passat, l'ANC a Mallorca feia una anàlisi de la situació actual que es viu a les Illes en motiu de la commeració del 31-D i es donen a conèixer públicament com a entitat més enllà de les Illes, revindicant la pertenència a la nació, "Avui, aniversari de l'entrada de Jaume I a Ciutat de Mallorca, més d'un centenar de mallorquins i mallorquines ja hem format l'ANC-Mallorca, perquè tenim clar el nostre objectiu: ser el que som, en el nostre propi àmbit nacional. No només per assegurar el futur de la llengua, sinó també el nostre benestar material, el creixement econòmic, la igualtat d'oportunitats, la qualitat de vida. Volem contribuir a construir país, tenint ben present que el que passa en una part del territori afecta la resta de la nació i, sovint, pareix com si, des de Catalunya, no es vegi més enllà de les seves quatre províncies. Des de Mallorca, feim el pas pel país, per la totalitat de la nació catalana. El país, però, també fa el pas per Mallorca?"

Valora
Vídeos
En camí de constituir-se l'Assemblea Nacional Catalana de Mallorca

Data de publicació: 29/11/2012

Imatges extretes durant una de les reunions realitzades a Mallorca, amb l'objectiu d'arribar a constituir-hi l'Assemblea Nacional Catalana

31 de desembre
31 de Desembre 2
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid