Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Simbologia
Els centres educatius de les Illes amb el llaç penjat a la façana seran multats amb 5.000€

Bauzá admet que la llei de símbols ha nascut per acabar amb la campanya "Enllaçats per la llengua"

05/01/2013 Política

El segon esborrany d'avantprojecte de llei sobre l'ús dels símbols institucionals de les Illes Balears preveu multes de fins a 5.000 euros per als directors dels centres educatius que "no adoptin mesures adequades" per donar compliment a la futura legislació, segons informa el Diari de Balears

La nova llei preveu infraccions lleus (amb multa de 500 a 2.000 euros) i greus (multa de 2.001 a 5.000 euros), i deixa clar que "es consideren infractores les persones que ocupin el lloc de més responsabilitat en el centre educatiu en el qual es duguin a terme qualssevol d'aquestes infraccions", és a dir, els directors.

Les infraccions lleus són, segons l'articulat, "no disposar de placa identificativa a l'entrada de l'edifici dels centres educatius públics o concertats" o bé "no fer constar, en les comunicacions dels centres educatius públics o concertats no universitaris, en la pàgina web i en la seva publicitat, escrita, telemàtica o per altres mitjans, el nom del centre i del Govern de les Illes Balears acompanyats dels logotips oficials del Govern i el del centre educatiu degudament autoritzat".

Pel que fa a les faltes greus, seran aquelles que s'imposaran si els responsables dels centres "no adopten les mesures adequades per tal que cessi de manera immediata l'ús no permès o no autoritzat d'acord amb el que estableix aquesta llei quan s'està obligat a fer-ho".

A part d'aquests dos tipus d'infraccions, trobam la tipificada com a "molt greu", que multarà directament les persones que utilitzin o col·loquin en els edificis públics símbols no permesos, amb quantitats que aniran de 5.001 euros a 10.000. Per aplicar la quantia de les sancions, es tindrà en compte: la intencionalitat o reiteració; la naturalesa dels perjudicis causats i la reincidència.

Crida a la desobediència

Per CCOO, segons el Diari de Balears, l'esborrany força a "fer una crida a la desobediència pacífica del nostre col·lectiu, ja que suposa un atac directe a la nostra llibertat de càtedra i d'expressió". I és que, pel sindicat, "els docents som un dels col·lectius amb capacitat per salvaguardar i difondre la nostra cultura, i els seus símbols en són una part principal".

El secretari general de l'STEI-i, Biel Caldentey, valorà que "això que recaigui la sanció ens els directors és un absurd, perquè ells són els representants de l'administració al centre, o sigui que l'Administració es multarà a ella mateixa?". Sobre la concreció que fa ara la llei de símbols sobre les seves intencions de marcar de prop el que fa la comunitat educativa, Caldentey considera que "com més concreta fan una llei, això és més greu, perquè mostren clarament amb què volen acabar". L'STEI-i esgotarà totes les vies legals possibles per demostrar la inconstitucionalitat d'aquesta llei. Aquest sindicat va presentar al·legacions al primer esborrany de la llei.

Un dels centres més actius en la defensa de la llengua catalana i a mostrar el seu malestar ha estat l'IES Marratxí. El director, Jaume March, afirmà ahir, en conèixer el nou contingut de l'esborrany, que "en discrep totalment, però si és una llei estarem obligats a complir-la". Ara bé, "caldrà veure el desenvolupament de la llei i com s'actua si apareix una pintada al centre feta de nit. Nosaltres el que farem és comunicar-ho a l'Ibisec i que vinguin a repintar-ho".

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid