Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Enquestant les enquestes
14/11/2012 Eudald Calvo
Eudald Calvo, regidor per la CUP a Argentona Eudald Calvo, regidor per la CUP a Argentona

En Xavier Fernández Marín, politòleg i redactor a l’Ara, ens explicava el dia 12 de novembre la notorietat que ha agafat recentment el “pooling the polls”, la traducció d’aquesta frase és el títol de l’article: enquestant les enquestes. Aquesta pràctica la va començar Nate Silver, economista, i ha triomfat per la seva precisió a l’hora de fer prediccions.

Aquesta pràctica consisteix en analitzar les enquestes i corregir els biaixos que puguin tenir una o altra enquesta. És senzill: l’enquesta del CEO (Generalitat de Catalunya) dona un resultat molt elevat per CIU, en canvi, l’enquesta del CIS (Estat espanyol) dona un resultat més baix per CIU i situa el PP com a segona força. Malgrat tot, el que sí coincideixen totes les enquestes és en un mateix patró. Analitzaré només les enquestes més recents.

La primera de les enquestes que tenim és l’enquesta del CIS, amb 3000 entrevistes (la més gran quantitativament), amb un marge d’error del +-1,8% i realitzada entre el 9 i el 29 d’octubre, publicada el 8 de novembre, el mateix dia que es va publicar l’enquesta del CEO. He posat aquesta enquesta com a primera perquè de fet és la que es va començar a fer de totes les que analitzo. Això és important: al començar l’enquesta el dia 9 d’octubre hi ha molts matisos de les últimes setmanes que no recull. Per començar, la CUP no havia decidit si es presentaria o no, cosa que pot afectar no només a la CUP sinó també als resultats d’ERC, SI o ICV. De fet, és l’única enquesta que dona representació a SI, curiosament, és l’enquesta començada més aviat. L’enquesta del CIS dona uns resultats lleugerament baixos (comparativament, clar) per CIU amb 63 o 64 diputats, quan la majoria d’enquestes en donen mínim 64. També és una enquesta molt bona amb el PSC, que els dona 19 diputats i és l’enquesta que els dona uns millors resultats. Segurament sigui perquè el PSC ha anat baixant a les enquestes a mesura que han passat els dies. En tercer lloc situen ERC amb 16 o 17, essent també l’enquesta que dona uns millors resultats per ERC. En canvi, al PP els situa en 16 o 17 diputats, uns resultats comparativament baixos. ICV es quedaria amb 11 diputats i Ciutadans amb 7 (en consonància amb la resta d’enquestes).

http://www.ara.cat/politica/cis_ARAFIL20121108_0002.pdf

http://www.cis.es/cis/opencms/ES/NoticiasNovedades/InfoCIS/2012/Documentacion_2965.html

L’enquesta de GESOP realitzada per Telecinco i El Periódico, formulades les preguntes entre el 18 i el 22 d’octubre, 800 entrevistes i un marge d’error del +-3,5%. Aquesta enquesta deixaria CIU entre 63 i 65 diputats (en consonància amb al resta), el PSC entre 18 i 20 (de les més optimistes respecte el PSC... potser perquè era per El Periódico i Telecinco), el PP amb 17 o 18 diputats (en consonància), ERC amb 17 o 18 (la més optimista amb ERC de totes les enquestes), ICV amb 10 diputats.

L’enquesta que va publicar l’ARA, realitzada per l’empresa Gaps, era realitzada entre el 25 i el 26 d’octubre i tenia 809 enquestes, marge d’error +- 3,7%. Aquesta, donava uns resultats “relativament baixos” a CIU amb 64 diputats, però en ballaven un parell que podien saltar del PSC, PP, ERC, ICV o C’s. A Ciutadans sembla que els donava un resultat comparativament baix amb 5 o 6 diputats, quan altres enquestes els donen 6, 7 o 8. Els 19-21 diputats del PSC segurament tenen una mica de biaix optimista, no pas perquè l’ARA sigui proper al PSC sinó perquè l’enquesta és de finals d’octubre i la tendència del PSC és a la baixa a mesura que avança la campanya (segurament pels favors que el PSOE li està fent al PSC...). El PP el situaven entre els 19 o 20 diputats i això sigui segurament el més sorprenent: són els que donen el resultat més elevat al PP. ERC es situaria entre els 16 i els 18, amb un biaix clarament a l’alça cap aquests, ja que la resta d’enquestes els situen en una forquilla entre 14 i 17 diputats. En el cas d’ICV es troba en consonància a la resta d’enquestes: entre 9 i 12 diputats, que més o menys és el que diuen la resta. Per últim, situa SI i la CUP fora del Parlament amb 1,8% i 1,5% dels vots respectivament. Malgrat això, diu que “les enquestes no solen preveure l’entrada de noves formacions i, per tant, cladrà estar atents per si hi ha sorpreses d’última hora en alguna circumscripció -cal recorda que la CUP té força avals a la demarcaciói de Girona, ciutat on fa un any va obtenir tres regidors”, amb la qual cosa entenc que obren la porta a que la CUP obtingués representació a Girona. Els diputats que ballen podrien anar a qualsevol dels partits amb representació, excepte a SI.

http://www.ara.cat/especials/eleccions25n/Fitxa-tecnica-Gaps_0_803319693.html

Conclusió: enquesta molt primerenca, on el PSC no ha baixat tot el que havia de baixar i la CUP no ha pujat el que sembla que hauria de pujar. Biaix a l’alça d’ERC i del PP. Marge d’error molt alt i poca precisió.

L’enquesta del CEO és de les més completes, ja que compta amb 2500 enquestes i amb preguntes de tota mena, a banda que és de les més recents. Es va publicar el 8 de novembre, coincidint amb la del CIS, però no coincideixen gaire. El marge d’error és de +-2,47% i està realitzada entre el 22 i el 31 d’octubre, amb la qual cosa es pot dir que es solapa en certa mesura amb l’enquesta de l’ARA. Els resultats, però, són prou diferents. Per començar dona 70 diputats a CIU i es situa en la majoria absoluta. El més sorprenent és que l’enquesta del CEO és la que dona més diputats a CIU de totes les enquestes, que normalment situen CIU entre 64, 65, 66 diputats. En segon lloc situen el PP amb 18 o 19 diputats, en consonància amb la resta d’enquestes. El PSC patiria la patacada més forta relativament en aquesta enquesta amb 15 diputats, resultats que cap altra enquesta havia donat. ERC obtindria 14 diputats segons el CEO, cosa que no va agradar a la gent del carrer Calàbria, ja que la majoria d’enquestes els donen uns resultats més elevats entre els 15 i els 17 diputats. A més, els deixaria en quart lloc per darrere de PP i PSC. ICV no pujaria i es quedaria en 10 diputats i Ciutadans es quedaria en uns moderats 6 diputats. La CUP entraria amb força amb una forquilla de 0 a 3 diputats (2 per Barcelona i 1 per Girona) i SI es quedaria fora. Com a curiositat, cal dir que és molt complicat obtenir 2 diputats per Barcelona i no 3 o 0, ja que 2 diputats vol dir treure entre 70.000 i 75.000 vots, i clar, si en treus 69.900 et quedes fora i si en treus 75.100 en treus 3 de cop. Per això em va sorprendre que posin 2 diputats per Barcelona. El més destacat de l’enquesta és que els 3 hipotètics diputats de la CUP sortirien de PP (1) i CIU (2) i són els únics tres que ballen.

http://www.ceo.gencat.cat/ceop/AppJava/pages/home/fitxaEstudi.html?colId=4308&lastTitle=Bar%F2metre+d%27Opini%F3+Pol%EDtica+%28BOP%29.+3a+onada+2012

Conclusió: biaix molt clar a favor de CIU i molt desfavorable contra PSC, ERC i ICV. És l’enquesta que dona més bon resultat a la CUP.

La següent enquesta per ordre cronològic és la realitzada per RAC1 entre el 30 d’octubre i el 2 de novembre, publicada el 5 de novembre i feta a 900 persones i el marge d’error de l’enquesta és de +- 3,3%. L’enquesta dona entre 64 i 65 diputats a CIU (en consonància amb la resta) i 18 al PSC (també en consonància). Com a l’enquesta del CEO, dona la possibilitat al PP d’obtenir entre17 i 19 diputats i, clar, amb 19 diputats seria segona força per sobre del PSC i d’ERC. A ERC els dona uns resultats bastant pobres amb 14 o 15 diputats. L’enquesta del RAC1 publicada el 5 de novembre és la que dona els resultats més favorables a ICV: fins a 14 diputats. A Ciutadans 6 o 7 (en consonància) i 0 a SI i a la CUP, encara que destaca les trajectòries divergents d’aquests dos: mentre SI baixa, la CUP “incrementen el nombre de suports respecte fa dues setmanes”. Dels 34.000 vots que ens donava el Racòmetre del 23 d’octubre ara passaria a 61.000 vots. El diputat que “balla” podria caure a favor de CIU, PP, ERC o Ciutadans.

http://www.slideshare.net/miquimel/enquesta-racometre-05-nov-2012

Conclusió: enquesta bastant moderada en general, és la que té un biaix més favorable a a ICV. Apunta la possibilitat de creixement de la CUP.

La darrera enquesta publicada és la de La Vanguardia, realitzada per Feedback entre 6 i 9 de novembre, 1000 enquestes, amb un marge d’error del +-3,16%, publicada l’11 de novembre. Entre 64 i 66 diputats per CIU (en consonància), 17 o 18 pel PP (en consonància), entre 16 i 18 pel PSC (en consonància, lleugerament a la baixa, però segurament sigui pel propi retrocés real del PSC durant la campanya), entre 15 i 17 per ERC (en consonància, però lleugerament a la baixa), entre 12 i 13 per ICV (en consonància) i 7 o 8 per Ciutadans, esdevenint la primera enquesta que obre la porta als 8 diputats a Ciutadans, dels quals aquest darrer diputat balla a Tarragona, on podrien obtenir representació. Ni la CUP ni SI entren al Parlament segons l’enquesta. L’únic lloc on citen la CUP és per dir que “el pronòstic del sondeig de Feedback inclou la pèrdua de representació de SI, els antics votants del qual deserten a favor de CIU i de les CUP. Aquestes últimes, malgrat el lleuger avanç, encara no obtenen prou suport per entrar en el repartiment d’escons.”

Conclusió: enquesta que sembla reflectir el desgast del PSC i l’augment de Ciutadans. Per la resta, en consonància amb la resta d’enquestes.

Com a valoració final i a mode de conclusió, crec que totes les enquestes apunten a una majoria no absoluta de CIU entre 64 i 66 diputats. Només difereixen l’enquesta del CEO i la del CIS en sentits oposats. En segon lloc, hi hauria el PSC i el PP que rondarien tots dos els 17 o 18 diputats i que molt probablement quedin empatats en diputats, però el PSC guanyi en vots, amb la qual cosa la segona força en vots seguiria sent el PSC, malgrat el desmoronament total. En una quarta posició, però molt recuperada després del desastre de 2010, hi hauria ERC, que recuperaria almenys els 14 diputats, amb una tendència clara cap als 15, 16 diputats. Després ICV aconseguiria 13 o 14 diputats, per tant, pujaria lleugerament. Ciutadans seria el partit que més puja percentualment, ja que duplicaria diputats passant dels 3 actuals a 6 o 7 diputats. SI es quedaria fora amb molta probabilitat i la CUP tindria opcions a Girona i Barcelona, encara que totes les enquestes semblen apuntar que podria ser la candidatura revelació. Respecte PXC cap enquesta li dona més del 2% del vot, de manera que de moment ningú l’ha posat a la travessa.

La meva aposta personal és que CIU es quedarà amb CIU 64 diputats, el PSC es quedarà amb 17, empatat o molt a prop del PP que baixaria a 17, ERC pujaria fins a 15, ICV pujaria a 12, C’s doblaria i es quedaria amb 6 i la CUP entraria amb 4 diputats (3 a Barcelona i 1 a Girona), quedant-se a prop el diputat tant a Tarragona com a Lleida.

SI no entraria crec per la senzilla qüestió que a cada nova enquesta baixa el percentatge de vot que li donen i només a l’enquesta del CIS els donen representació, enquesta que com hem vist al principi, va ser començada el 9 d’octubre, data en què la CUP no havia decidit presentar-se.

Si poso 4 diputats a la CUP no és per les ganes que tinc que entrem al Parlament sinó perquè l’evolució a les enquestes pel que fa al percentatge de vot sembla indicar que aquesta setmana o la següent podria caure ja alguna enquesta que ens situaria pels volts del 3% a Barcelona i Girona. Cap enquesta n’ha donat 4, però totes s’han cobert les espatlles explicant que és possible la seva entrada.

La resta de resultats els agafo en base a aquesta ponderació d’enquestes: CIU no arribarà a la majoria absoluta, el daltabaix del PSC cada dia que passa sembla que serà més gran (dels 19/20 inicials als 17/18 actuals), ERC i ICV pugen però no tant com semblava al setembre (la trajectòria d’ERC a les enquestes és clarament descendent des dels 17/18 als 14/15) i Ciutadans, com diuen les enquestes, entre 6 o 7 diputats. Respecte els que tinc més dubtes és sobre el PP, ja que les enquestes els situen entre 16 (CIS) i 20 (ARA), però crec que al final quedarà amb una moderada baixa amb 17, màxim 18 com diuen les darreres enquestes.

En definitiva, el que farà decantar la balança cap a una direcció o altra serà la feina d’aquests darrers dies en campanya, ja sabeu que hi ha més indecisos que mai i aquí és on la CUP pot incidir.

 

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid