Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Monarquia
L'ANC demana la retirada del títol de Comte del Rosselló al Rei d’Espanya

Catalunya Nord per la Independència no entén que una institució republicana com és el Consell General "accepti que una casa reial dugui un títol nobiliari"

20/07/2012 Política
Logotip del Consell General dels Pirineus Orientals Logotip del Consell General dels Pirineus Orientals

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha demanat la retirada del títol de Comte del Rosselló al Rei d'Espanya, Juan Carlos I. L'assemblea territorial Catalunya Nord per la Independència ha demanat a Hermeline Malherbe, presidenta del Consell General dels Pirineus Orientals, la màxima institució nord-catalana, que promogui una moció on s'acordi la destitució del títol nobiliari.

L'ANC no entén "com un monarca pot tenir el títol de Comte del Rosselló i de Barcelona llavors que no ha demanat mai la reunificació de les comarques catalanes, ensenyant així el seu menyspreu pel poble de Catalunya". De la mateixa manera no entén que una institució republicana com és el Consell General "accepti que una casa reial dugui un títol nobiliari".

"El silenci còmplice de la monarquia espanyola és una confirmació del seu desinterès per la sort de Catalunya com a poble, perpetuant la seva divisió entre les administracions espanyola i francesa", sosté, de manera que demana que "es declarin abolits a tots els efectes i extingits a perpetuïtat el títol nobiliari i que es prohibeixi expressament, en el present i en el futur, el seu ús públic i privat pels membres de l’actual família reial espanyola i de qualsevol dels seus hereus".

L'assemblea recorda que el passat 9 de juny es van complir 550 anys des que el Parlament de Catalunya i la Generalitat, presidida per Manuel de Montsuar, van acordar declarar el rei Joan II d’Aragó enemic públic dels catalans, i es va procedir a destituir-lo i foragitar-lo del Principat.

La carta, que l'ANC també ha enviat al president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, i a la presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert, afirma que retirar el títol al monarca seria "un acte d'igualtat, sobirania i democràcia".

La petició deriva de la Declaració de Montsuar que el 9 de juny passat diverses organitzacions van registrar al Parlament de Catalunya per demanar-li que promogui una proposició de llei on s’acordi la destitució i/o revocació del títol nobiliari de l’actual Comte de Barcelona, Juan Carlos I, rei d’Espanya; i la del seu hereu, Felipe de Borbón, dels títols de Príncep de Girona, Duc de Montblanc, Comte de Cervera, Senyor de Balaguer, i d’altres títols nobiliaris catalans que posseeix la casa reial espanyola.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid