Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Cultura
La Patum més independentista

Milers de persones van inundar Berga aquest dijous per gaudir de la primera Patum completa d'enguany

08/06/2012 Cultura

Berga celebra aquests dies una de les festes de Corpus més emblemàtiques i mítiques del calendari català: la Patum. De dimecres a diumenge els plens, el tabal, els gegants, l'àliga, la guita, els nans i la resta de comparses, juntament amb berguedans i forasters, ballen al ritme frenètic de tot un poble. Visitants de tot el país i mitjans darreu del món es desplacen fins a Berga per aquestes dates per immortalitzar una festa que des del 2005 és Obra Mestra de Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat i des del 2009,Festa Patrimonial d'Interès Nacional.

Una celebració que enguany serà més independentista que mai. I és que la Plaça Sant Pere, epicentre de la festa, ha aparegut inundada d'estelades. De cada balcó de la plaça, on hi ha l'Ajuntament, en penja una de les estelades que Berga x la Independència (BXI), nucli de l'ANC, ha repartit per tot Berga i fins i tot per altres indrets del país.

Aquest fet provoca una estampa que sorprèn tothom: a més de la plaça, la majoria de carrers de la capital berguedana llueixen una d'aquestes particulars banderes que aguanten molt temps a la intempèrie, ja que estan fetes de plàstic rígid. A més, també es poden veure pancartes de la campanya "Dóna la cara", nascuda a Berga però que s'ha escampat de tal manera que ja ha aconseguit reunir més de 24.000 rostres de gent que dóna la cara per la independència.

Primera Patum completa, ahir

La Plaça Sant Pere de Berga va acollir aquest dijous la primera Patum completa d'enguany. Milers de persones es van abocar a en una plaça empetitida per saltar amb totes les comparses d'aquesta festa berguedana que es remunta al segle XV. Una festa que pels que no la puguin gaudir, es pot seguir en directe per internet a la pàgina oficial de la Patum i també a l'etiqueta de Twitter #patum. També a la pàgina del Facebook. Tot el programa d'actes, aquí.

El Dijous de Corpus es va iniciar al migdia amb la Patum de lluïment i va durar fins ben entrada la matinada. Fins diumenge, la capital del Berguedà s'omplirà de música i foc en una festa on es preveu que petin més de 7.000 fuets. Aquest any, la novetat és la directiva europea del foc. Aquesta és la primera Patum que se celebra amb la mesura ja en vigor. Tot i així, la Patum queda exempta d'aquesta directiva gràcies a les al·legacions que es van fer.

Com cada any, els tres regidors de la CUP han sortejat entre els patumaires els salts de plens de Patum que els corresponen com a càrrecs electes de l'Ajuntament de Berga. És la cinquena vegada que els regidors de la CUP cedeixen aquest dret que tenen tots els components del consistori. La CUP ho ha decidit per ser fidels als processos participatius i oberts que defensa i perquè no creu que els regidors mereixin aquest privilegi.

 
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid