Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
nepotisme
Més de 20 alts càrrecs del PP a les Illes tenen familiars col·locats a dit

Diari de Balears ha elaborat un llistat que afecta diferents conselleries i Presidència

13/05/2012 Política

El cas Delgado-Reynés va aixecar la llebre i no és un cas aïllat, segons el Diari de Balears, ja que hi ha almenys vint casos més (quaranta persones afectades) de digitació d'assessories o similars a dones, parelles, germanes i filles d'importants alts càrrecs populars. Hi ha consellers, diputats i batles afavorits, i fins i tot la cap de l'Advocacia de la Comunitat Autònoma.

Sota aquests paràmetres, el diari afirma que el nepotisme s'ha fet regla en la cúpula de les institucions del PP balear. El nepotisme, més antic que la Roma dels Cèsars, és afavorir parents directes per a feines públiques. Tanmateix, fins on arriba la llarga mà del col·locador i l'obediència deguda dels bicol·locats?

Per al Diari de Balears, el mapa nepòtic del PP de Bauzá supera les anteriors etapes del partit. Mai no s'havia arribat tan lluny en l'extensió de les xarxes familiars i els equilibris de poder que això comporta. I qui no fa bonda pot perdre un sou a ca seva sense gens de renou. El codi dels bons costums és, ara mateix, quelcom semblant al paper mullat dins aquesta formació. El cas Delgado-Reynés ha aixecat la llebre.

Un cas: el conseller de Presidència, Antonio Gómez, té d'assessora en el seu gabinet Catalina Llull, que és la dona del batle d'Escorca, Antoni Solivellas. Però el més curiós és que Gómez, que ha col·locat Llull, és l'exbatle d'aquest terme. Així, l'actual primera vara, Solivellas, deu el sou de la muller a l'exbatle. Aleshores, qui controla Escorca? Gómez també té de cap de Gabinet Júlia Rubio, parella d'Antoni Cardona, assessor de Cort en Participació Ciutadana.

Un altre cas cridaner és el de Carlos Delgado, conseller de Turisme, que fa uns dies acceptà la dimissió de la seva parella sentimental, Lourdes Reynés, enmig d'un gran escàndol. Delgado té com a assessora a dit María Luisa Henández, la dona del tinent de batle d'Urbanisme de Cort, Jesús Valls. Abans de ser alt càrrec polític, Delgado era soci d'un despatx radicat a Palma d'intermediació urbanística. Això no obstant, el dit de Delgado va més enfora. També té en el seu equip d'assessoria Cristina Puig, esposa del diputat del PP Fernando Rubio. El seu poder, a la pràctica, és molt més gran a través d'aquests contractes digitals.

Algunes d'aquestes connexions expliquen decisions polítiques. El conseller de la Funció Pública, Simó Gornés, sorprenent gran impulsor de la llei que arracona el català, tot i que abans era un obert defensor de la llengua pròpia, té de cap de gabinet Irene Duran, germana de la senadora Gary Duran. Ambdues són germanes de l'exregidor Rafel Duran, que fou implicat en el cas Palma Arena.

El president Bauzá també ha estès tentacles. En el seu gabinet, i a dit, s'hi troben Dulce García i el seu marit, Antonio Maura, que és el màxim responsable de Costa Nord. A més, és assessora de comunicació de Bauzá Maria Moreno, parella sentimental del diputat Óscar Fidalgo, lògicament persona de gran fidelitat a Bauzá.

Així mateix, la cap de l'Advocacia de la Comunitat, Antònia Perelló, rep un bon suport amb el seu home, Francesc Amengual, director general d'Emergències. Perelló ha de ser una cap jurídica exemplar, ja que el càrrec i el sou del seu marit depenen directament del dit totpoderós de Bauzá.

També la diputada i portaveu del PP en el Parlament, Mabel Cabrer, té el marit, el filòleg Antoni Vera, exercint de director de l'Institut Ramon Llull: sumant els dos emoluments significa una lleialtat al comandament a prova de bomba.

Els tentacles arriben fins al partit. La directora general de Funció Pública, Núria Riera, és la dona de Biel Matas, nomenat recentment coordinador del PP. Matas fa feina portes endins de la formació, però té sou del Parlament, ja que és oficialment l'assessor de la senadora autonòmica.

El Consell també viu la febre nepòtica. El portaveu del PP, Miquel Vidal, i batle de Santanyí, té l'esposa, Maria Magdalena Servalls, col·locada com a gerent de l'empresa pública Itibsa. Així mateix, la consellera Antònia Roca té el seu company, Javier Morente, convertit en flamant director general d'Esports de l'Executiu.

El nucli dur del Consell de Mallorca està agermanat. El portaveu adjunt, Jaume Crespí, home de confiança de José Ramón Bauzá i que sona com a futur secretari general del PP, té la germana, Maribel, de directora insular de Relacions Institucionals. La presidenta, Maria Salom, té la seva cosina, Aina Coll, en el gabinet del president del Parlament, Pere Rotger.

A més, la Conselleria d'Educació i Cultura ha assolit relacions parentals. El seu director general, Nofre Ferrer, és l'home d'Antònia Mercant, que fou diputada a Madrid fins al desembre. La directora general de Planificació de Centres, Mercedes Celeste, té l'home, Antoni Pánfil, col·locat d'assessor de la Conselleria. Com se sap, el conseller, Rafel Bosch, té una filla al gabinet de Comunicació de l'Ajuntament de Calvià.

La Delegació del Govern es distingeix perquè hi ha extensions paternofilials. Paco Frau, cap de gabinet de José María Rodríguez, té la filla Maria José de directora de l'Institut de la Joventut, mentre que el veterà assessor Xisco Romero té la seva, Sílvia, de gerent de l'IMFOF, Institut de feina i formació de Cort.

 

Cas Delgado-Reynés

Lourdes Reynés va ser destituïda com a assessora tècnica de la Conselleria de Turisme aquesta setmana. La destitució de la núvia del conseller de Tuisme, Carlos Delgado arriba poc dies després que es conegués el seu nomenament i s'aixequés una dura polèmica que va portar a l'oposició a demanar la dimissió del conseller per "nepotisme".

 

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid