Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Llengua
El poble català es mobilitza en defensa de la llengua a les Illes

Reaccions contra l'ordre de retirar els llaços pel català que molts de centres d’educació tenen a la façana dels seus edificis a les Illes. D'altra banda, el col·lectiu "Illencs pel català" convoca divendres una manifestació al jardinets de Gràcia de Barcelona i les mostres de solidarirat es van sumant arreu del país... i ja són 21 de vaga de fam

21/03/2012 Llengua
La darrera agressió del govern monocolor del PP a les Illes és la d'exigir la retirada del llaços pel català dels centres educatius, campanya "enllaçats pel català" que s'ha promogut en defensa del català a l'escola. L'argument de la conselleria d'Educació, Cultura i Universitats és que es tracta d'una reivindicació amb rerafons polític i recorda que la "senyera" penjada als centres educatius no es correspond amb la bandera reconeguda com a símbol de les Illes reconegut per l'estatut d'Autonomia

Les primeres reaccions en contra d'aquesta mesura no han tardat gaire en respondre. El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC)  ha tret un comunicat que podeu llegir aqui  en el qual denuncia la política de repressió per part de la Conselleria d’Educació i anima els centres a desobeir aquesta ordre autoritària i repressiva. Per la seva banda, el sindicat d'Ensenyament STI-i assenyala que la decisió de posar els llaços als centres ha estat una decisió plenament democràtica, que no va contra ningú i que l’ha duit endavant la comunitat educativa i està emparada pel principi constitucional de la llibertat d’expressió, que és un dret fonamental, recollit a l’article 20 de la Constitució del 1978, i demana el manteniment de la campanya.

Els promotors de la campanya de moment, no volen entrar a valorar el document de la Conselleria i esperen poder donar resposta legal al text en els pròxims dies. Actualment des de la campanya anuncia que hi ha una conquantena de centres els que s'han adherit a "Enlaçats per la Llengua".


Continuen les mobilitzacions a les Illes en projecció a la manifestació de diumenge a Palma

Continuen les mobilitzacions organitzades per la Xarxa Territorial de l’Obra Cultural Balear per encalentir motors de cara a la manifestació “Sí a la nostra llengua” del proper diumenge, 25 de març, a les 18.00 hores, a la plaça d’Espanya de Palma.

Després que, durant el cap de setmana, milers de mallorquins s’hagin mobilitzat a favor dels drets lingüístics a devuit poblacions, amb més 250 persones a la cadena humana que es va fer a Sineu, o més de 500 participants al tren humà d’Artà, durant aquests dies continuaran les mobilitzacions concentracions, cercaviles, assemblees per la llengua, actuacions de cultura popular, pintades de pancartes, amb la finalitat de sensibilitzar el conjunt de la ciutadania a favor de la llengua pròpia i contra la reforma de la llei de funció pública, que pretén retornar-la a la marginalitat. Diumenge passat també hi va haver un acte a Vilafranca

Ahir es va fer una cassolada a la plaça de l’església de Binissalem. Els organitzadors va fer una crida a tota la ciutadania a dur-hi tots tipus d’estris per fer renou.

Més mostres de solidaritat

La Federació Llull, formada per l’Obra Cultural Balear, Acció Cultural del País Valencià i Òmnium Cultural, ha fet públic el seu suport a la manifestació que el diumenge 25 de març recorrerà Palma per amb el lema “Sí a la nostra llengua”. L’entitat considera que cal actuar de forma conjunta davant les agressions a la llengua catalana que el Partit Popular està promovent als diversos territoris dels Països Catalans. En el comunicat, la federació ha demanat també la retirada de la nova Llei de la Funció Pública i ha recordat que aquesta legislació està provocant moltes mostres de rebuig, com per exemple les més de 12.000 al•legacions presentades a l’avantprojecte de la llei, o la més dramàtica, la vaga de fam del professor jubilat mallorquí Jaume Bonet.

El Col·lectiu Albaïna dóna ple suport a la manifestació " a la nostra llengua". Considera les actuals rebaixes al coneixement a l'administració de la llengua pròpia, el català, un atac a la nostra identitat i dignitat com a poble, feim una crida a la gent de Sóller i de la resta de Mallorca a acudir a la marxa.

El co·lectiu també manifesta el seu absolut suport amb en Jaume Bonet, membre de Jubilats per Mallorca, que des del dia 1 de març realitza una vaga de fam per la llengua. Una acció, dura però necessària en les circumstàncies actuals, en que una persona es juga la salut i la vida en defensa de la nostra llengua i que és totalment ignorada per part
del Govern.

L’Institut d’Estudis Catalans, també ha fet una nota, conscient de les greus conseqüències que les mesures legislatives anunciades pel Govern actual de les Illes Balears poden comportar per al futur de la llengua catalana, expressa el seu suport al Moviment per la Llengua, que compta amb l’adhesió de personalitats i entitats nombroses i representatives de sectors molt diversos de la societat de les Illes Balears.

En el comunicat, l’Institut d’Estudis Catalans assenyala que ja va assumir com a pròpies les al•legacions presentades per la Universitat de les Illes Balears contra l’Avantprojecte de llei de funció pública, ja que significaria la ruptura indirecta del marc de convivència lingüística adoptat per unanimitat en l’inici de la transició democràtica. Al mateix temps, l’Institut va expressar al Govern de les Illes Balears la necessitat de tenir en compte la gran quantitat d’al·legacions presentades per entitats i persones altament representatives de la societat balear contra aquell avantprojecte.


Mobilitzacions a Barcelona


El col·lectiu "Illencs pel Català" convoca el projer dijous, a les 10:30 hores a l’Ateneu Layret (C/Villarroel, 49 Barcelona) una roda de premsa per anunciar la convocatòria de la manifestació de divendres a les 20:30 hores a Jardinets de Gràcia sota el lema "Aturem l'extermini del català a les Illes".

La marxa de Barcelona es declara solidària amb la que es farà a Palma el proper diumenge i fan una crida als ciutadans de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera desplaçats a Barcelona i a la resta de ciutadans dels Països Catalans, per mostrar la disconformitat amb totes mesures contra el català.

A la roda de premsa es comptarà amb la presència de Josep Maria Espinàs, Albert Sánchez Piñol i Julià de Jòdar.

 
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid