Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Cas Urdangarin
"Ara i sempre, Mallorca antimonàrquica"

Urdangarin declara avui davant del jutge de Palma pels seus negocis a l'Institut Noós

25/02/2012 Res-pública
El duc de Palma i gendre del rei espanyol Juan Carlos, Iñaki Urdangarin, declara aquest dissabte davant del jutge de Palma José Castro, que investiga el cas Babel, una derivada de la investigació sobre el cas Palma Arena.

Tot i que el jutge ha permès, excepcionalment, que Urdangarin arribés en cotxe al jutjat perquè així evités les protestes que hi havia convocades a les portes dels jutjats, no les ha pogut silenciar.

Urdangarin s'ha lliurat de l'anomenada "rampa de la vergonya" -un tracte que no reben la resta d'acusats-, però tot i així centenars de persones s'han manifestat des de primera hora del matí amb tota mena de pancartes per protestar contra la monarquia i la corrupció. Maulets ha convocat una concentració davant dels jutjats de Via Alemanya sota el lema "Ara i sempre, Mallorca antimonàrquica".

Des de primera hora del matí, els protestants s'han fet sentir amb força davant dels jutjats de Palma. S'hi han pogut veure pancartes com "Juan Carlos, si ho sabies per què calles?", "Si tots som igual davant la justícia, on es la Infanta", "Vigileu la cartera, que arriba Urdangarin", "Nóos has robado", "Iñaki Urdangarin ens deu diners", "Cristina amolla la pasta", "La monarquia és una porqueria", "Urdangarin, treballa al Burger King" o "Borbons als taurons".

Repressió contra els concentrats

El jutge va autoritzar ahir que Urdangarin arribés en cotxe al jutjat. Ho va fer "amb caràcter excepcional" obeint "estrictes raons de seguretat" per les protestes que hi havia convocades. No només s'ha protegit una persona acusada de frau fiscal, evasió de capitals, desviació de fons públics i falsedat documental per les activitats sospitoses de l'Institut Nóos sinó que s'ha perseguit aquells que protestaven.

En aquest sentit, la policia ha identificat una dona que ha llançat ous contra el cotxe d'Urdangarin i ha actuat contra la concentració de Maulets. Així, segons ha denunciat l'organització, diversos membres de la policia espanyola han iniciat un registre, sense cap motiu aparent, al jovent que portava la pancarta de l'organització juvenil.

Ha estat llavors quan un militant d’Endavant i membre de la campanya "Tenim la paraula: a Mallorca, en català!", ha contestat en català l’agent. Segons Maulets, aquest ha menyspreat que s’hi adrecessin en català i ha exigit que li parlàssin en castellà ja que ell era de Málaga i "és una qüestió de respecte".

L'independentista ha dit que no tenia cap problema en parlar en castellà tot i que no tenia obligació de fer-ho. L’agent s’ha posat nerviós i ha reiterat al jove que estava obligat a parlar-li en castellà. En aquest moment, el policia s’ha endut el noi devora la furgoneta per prendre-li les dades. Se l’ha retingut i se l’ha denunciat per "falta de respecte als agents de l'autoritat". Durant la retenció, que ha durat uns 10 minuts, un policia ha insinuat que es produiria una detenció.

No ha estat l’únic cas d’agressió lingüística que s'ha produït aquest migdia. Altres joves també han estat vexats per parlar en català i se’ls ha advertit i amenaçat amb que "parlin espanyol perquè estem a Espanya".

Des de la campanya "Tenim la paraula: a Mallorca, en català!" han mostrat el suport al jove i han denunciat "l’actitud feixista i il·legal de la policia espanyola". Així mateix, ha anunciat que prendrà mesures legals i que seguirà denunciant qualsevol cas d’agressió o discriminació lingüística.

Urdangarin es defensa

El gendre del Rei ha arribat al jutjat sota un fort dispositiu policial. La policia volia que entrés amb cotxe per motius de seguretat, però Urdangarin ha baixat a peu els últims metres que el separaven de la porta del darrera dels jutjats. Ho ha fet per defensar-se davant dels nombrosos mitjans que hi havia aplegats.

En una declaració preparada de només 30 segons, Urdangarin ha dit: "Vinc a defensar la meva innocència, el meu honor i la meva activitat professional. Durant aquests anys he exercit la meva professió i he pres dedicions de la forma correcta i amb total transparència. Vull aclarir la veritat dels fets i la meva declaració contribuirà a demostrar-ho".

La declaració d'Urdangarin, que podria durar fins a la nit i és a porta tancada, no es gravarà sinó que només es transcriurà. El duc ha declarat durant el matí i en sortir per anar a dinar, novament l'han acompanyta crits i xiulets. De la seva banda, la sortida del jutge José Castro i dels fiscals ha estat rebuda amb una ovació per haver accedit a jutjar un membre del a família reial.

El Rei, coneixedor de les activitats del seu gendre des del 2006

Durant la seva declaració, Urdangarin ha confessar que va deixar l'Institut Noós per ordre de la casa reial. Va deixar els negocis el 2006 després que el rei li demanés, segons han revelat fonts jurídiques a diversos mitjans. Durant les primeres hores de la seva declaració com imputat, Urdangarin ha respost preguntes relacionades amb les diverses societats amb les quals va estar relacionat i que van servir suposadament per desviar diners públics a través de l'Institut Nóos, un organisme sense ànim de lucre que va presidir de 2004 a 2006.

Frau fiscal, evasió, desviació de fons públics i falsedat documental

El fiscal anticorrupció Pedro Horrach l'acusa de frau fiscal, evasió de capitals, desviació de fons públics i falsedat documental per les activitats sospitoses de l'Institut Nóos, que teòricament no tenia ànim de lucre, però que va arribar a rebre gairebé 6 milions d'euros d'administracions públiques, sobretot dels governs de Balears i País Valencià, per organitzar esdeveniments i fer estudis que se sospita es van sobredimensionar de preu.

La investigació per corrupció política del velòdrom Palma Arena, que va costar almenys dues vegades més del pressupostat, ha incriminat l'expresident balear Jaume Matas i va anar trobant derivades, una de les quals va esquitxar directament Urdangarin i el seu exprofessor a Esade i soci, Diego Torres, els dos màxims responsables de l'Institut Nóos, amb seu a Barcelona.
Valora
Vídeos
Crits i renou davant el jutjat de Via Alemanya
Manifestació de ciutadans amb crits i cartells que esperaven l'arribada d'Iñaki Urdangarin per declarar als jutjats de la Via Alemanya de Palma.
Arribada d'Iñaki Urdangarin als jutjats de Palma
Iñaki Urdangarin ha arribat a les 8.45 als jutjats de Via Alemanya, on ha baixat del cotxe per davallar a peu la rampa d'accés a l'edifici i parlar amb la premsa. El duc de Palma ha dit que ve "a aclarir la veritat dels fets i a defensar el meu honor".
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid