Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
A les espanyoles a votar... a propòsit de què?

Per Eudald Calvo de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) d'Argentona

Arran la decisió de la CUP de recomanar l'abstenció a les properes eleccions espanyoles s'ha suscitat un debat entre alguns independentistes que creuen que els partits que volen la independència han de defensar-la també a Madrid. Com a argument també "li tiren en cara" a la CUP que Bildu i fins i tot Herri Batasuna s'havia presentat en alguna ocasió a aquesta contesa electoral. Fins i tot s'ha acusat a la CUP de perjudicar "els altres partits independentistes" demanant l'abstenció.

Anem a analitzar la solidesa d'alguns arguments i després la postura de la CUP. Comencem pel final: si la CUP demana l'abstenció això perjudica altres partits, és a dir, ERC ? El primer error és pensar que a la CUP li preocupa molt el que faci o desfaci ERC.

06/10/2011 12:56 Eudald Calvo

 

En qualsevol cas, la CUP podria haver decidit presentar-se i llavors hagués perjudicat ERC o també demanar el vot en blanc, nul o per una altra candidatura. En fi, que l'única manera que certa gent (independentistes "transversals") hagués vist amb bons ulls la decisió de la CUP hagués estat que ens haguéssim unit amb ERC, SI i RCAT fent una mena de "Bildu a la catalana". Com sabem, això ara per ara és totalment impensable i no s'adhiu al context de la nostra nació. La cosa no és prou madura ni per plantejar-s'ho i el comportament d'alguns partits actualment distancia molt aquesta opció a mig termini. I com ja he escrit algun cop, Bildu és una coalició de partits independentistes i d'esquerres.

Per tant, que la CUP demani l'abstenció perjudica a ERC o altres partits independentistes de totes les maneres. A no ser que no es pronunciés i donés "llibertat de vot", "regalant" els vots de la gent més propera a altres partits, entre ells, ERC. Però aquí comença un altre tema: a les espanyoles, per fer què?

Algú podria argumentar (i alguna gent ho fa) que a les Cortes Espanyolas s'hi va a deixar clar que volem la independència i tot això. Veient vídeos d'en Jon Idigoras (HB) em podrien mig convèncer. Però no ens enganyem: en Tardà no li arriba ni a la sola de la sabata a en Jon Idigoras. Per no parlar de l'Alfred Bosch. La millor intervenció d'en Tardà citant els morts per la causa de la nostra terra va ser per treure's el barret, no ho negaré. Però per una de bona n'hi ha moltes d'en Ridao o d'en Tardà mateix per les quals ERC els hauria d'haver cardat al carrer. Anar allà a fer el mesell (com diu en Vicent Partal) i a acontentar els arquitectes d'Espanya demostrant que fins i tot els independentistes hi cabem? A parlar-hi en la llengua imposada? A discutir les engrunes?

Sota l'argument del "peix al cove" versió 2.0, és a dir, el discurs d'anar a "demanar" la independència no ens porta enlloc. Algú diria que "anem al Congrés a exigir la independència, no a demanar-la. Doncs això encara no ho hem vist. Ni tampoc ningú ens ha dit que ho vol fer. ERC va allà a fer algun discurs que està bé, algun que no tant i a vegades diu tímidament que vol la independència. Doncs vaja. Bé, suposo que per aquesta raó (entre moltes altres) sóc de la CUP i no d'ERC. No es tracta de fer sentir malament a ningú, senzillament deixar les coses clares.

Atacant les qüestions internes que mouen a la CUP a no presentar-s'hi. Siguem sincers: perquè no té clar encara si fer el salt a les autonòmiques, menys encara fer un hipotètic salt a les espanyoles, molt més complexes a l'hora de portar les pròpies contradiccions internes amb el sistema. Tampoc ho fa perquè no ha fet un treball amb temps per presentar-s'hi, no ens enganyem, les coses o es fan bé o no es fan. A més a més, no ens enganyem: quines possibilitats tindria la CUP de treure representació? O encara que això ens sigués igual, quin rèdit en trauria? Les eleccions espanyoles no són el nostre lloc, no hem d'anar a fer-hi res a Espanya. I a França? D'això ningú en parla. Si la CUP es presenta a les espanyoles també hauria de plantejar-ho fer a les estatals franceses... o no? La coherència ha de ser el nostre bé més preuat i per això cal estar atents a aquestes qüestions. Però això de les franceses ho podem deixar per més endavant.

Per últim, m'agradaria citar aquesta gent, normalment persones de més de 40 anys (no ens enganyem) que fan aquell discurs de "jo sempre voto, vam lluitar molt per poder tenir una democràcia". Bé, companys, la democràcia és millor que el franquisme, és clar, però això no vol dir que sempre s'hagi de votar! Votar per certes eleccions pot arribar a ser contraproduent com he intentat argumentar. A Espanya, si hi votem, sembla que els hi donem aire. Que no comptin amb el meu vot! No em cauen els anells per demanar l'abstenció a les espanyoles, no em considero pas anarquista abstenint-me i demanant el mateix per la gent que em rodeja!

 En resum, a les espanyoles no hi hem d'anar a fer res. No en traurem res de bo i ens causarà molts mal de caps innecessaris ara que hem d'estar pensant en els municipis on estem.

 

 



 

 

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid