Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Condemnen quatre guàrdies civils per haver torturat els militants Portu i Sarasola

 Quatre guàrdies civils han estat condemnats a diversos anys de presó per torturar els militants d'ETA Portu i Sarasola.

L'Audiència Provincial de Guipúscoa ha condemnat quatre guàrdies civils a penes d'entre quatre anys i mig i dos anys i mig de presó i a les inhabilitacions especials i absolutes per haver les torturat i lesionat  Igor Portu i Mattin Sarasola durant el temps en que van romandre detinguts i incomunicats a la caserna d'aquest cos armat espanyol.

 

30/12/2010 21:30 Drets i Llibertats

Igor Portu Juanena  va ser ingressat el gener del 2008 a la UCI de l'Hospital Donostia en estat greu, amb dues costelles trencades i perforació pulmonar, així com hematomes arreu del cos i una hemorràgia en l'ull esquerre. La versió oficial, difosa per l’Agència Efe i pels mitjans del règim apuntaven que Igor Portu es va produir ell mateix les citades lesions durant el seu arrest, durant el qual "va oposar gran resistència". Galeria de les fotografies que mostren les lesions publicades per Gara / Informe mèdic de l'assistència a Igor Portu

La secció primera de l'Audiència Provincial de Guipúscoa ha fet pública la sentència per la que condemna quatre dels quinze guerdias civils jutjats per les tortures patides per Igor Portu i Mattin Sarasola.

Detinguts el 6 de gener de 2008, els dos militants bascos van ratificar davant del tribunal que van ser torturats per la Guàrdia Civil durant el temps en què van romandre incomucats. Durant la seva declaració van coincidir que la detenció no va ser violenta i que tampoc van intentar fugir, tal com sostenia la versió oficial.

La sentència dóna per provat el relat fet per Portu i Sarasola i condemna el sergent del grup especial de la Guardia Civil  (GAR) Juan Jesús Casas García, que va assumir el lideratge de l'operació, a quatre anys de presó per un delicte de tortures greus, sis mesos com a autor d'un delicte de lesions, a més d'inhabilitació especial per al'exercici del dret de sufragi passiu ia vuit anys d'inhabilitació absoluta.

 També condemna el cap del GAR José Manuel Escamilla Martín a dos anys de presó per un delicte greu de tortures, amb inhabilitació especial i absoluta, ia sis de presó per un delicte de lesions. La condemna per l'agent Sergio García Andrade ha estat de dos anys de presó per un delicte de tortures greus i inhabilitació i vuit dies per una falta de lesions.  També a dos anys de presó per tortures greus i vuit dies per lesions és la condemna per al guàrdia civil Sergio Martínez Tomé.

El tribunal imposa a Cases i Escamilla 18.000 euros d'indemnització pel dany físic i psíquic patit j a García Andrade, Martínez Tomé i Cases altres 6.000 euros d'indemnització.

 

Per saber-ne més:

Noves denúncies de tortura: un jove basc ingressa a la UCI després de ser detingut Llibertat.cat

Gara difon les fotografies de les lesions a Igor Portu provocades per la tortura Llibertat.cat

Contra la tortura!   Llibertat.cat

Els últims detinguts d'Euskal Herria denuncien severes tortures Llibertat.cat

Nous casos de tortura al País Basc Llibertat.cat

L'escrit de 18 indepedentistes recorda a l'Avui la vinculació de Garzón i la tortura Llibertat.cat

Un article a El Punt recorda la vinculació de Garzón amb la tortura Llibertat.cat

Defensors dels drets humans recorden el currículum del terror de Baltasar Garzón Llibertat.cat

Silenci, es tortura  Llibertat.cat

Periodistes apologotes de la tortura i posicionaments valents de denúncia Llibertat.cat

Amnistia Internacional denuncia l'existència de la tortura a l'Estat espanyol Llibertat.cat

Mor a mans de la Guàrdia Civil un detingut a Borriana Llibertat.cat

Segona mort a mans de la Guàrdia Civil en 3 dies al País Valencià Llibertat.cat

www.proutortura.net/

Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  8. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  9. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  10. La FAVB diu no a la Fórmula 1 al passeig de Gràcia
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid