Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
CiU pretén reduir el Memorial Democràtic a la mínima expressió

 Fa poc s'ha conegut el "tancament temporal" del Memorial Democràtic, la institució autonòmica del Principat encarregada de promocionar la memòria històrica, especialment entre els anys 1931-1981. A la web d'aquest organisme de la Generalitat avui apareix el missatge "Per requeriment municipal, l’Espai Memorial Democràtic (Via Laietana, 69) romandrà tancat  per adequar-lo a la normativa  municipal i de seguretat".

Justament ahir apareixia una notícia en què expresos antifranquistes reclamen al Govern que no redueixi el Memorial a "peça de museu". 

25/02/2011 17:20 Política

La sospita que CiU pretén desballestar el Memorial Democràtic ja ha estat assenyalada per algun blocaires, com en del cas del diputat del PSC Joan Ferran: CiU ENS VOL DESMEMORIATS? També avui s'ha conegut la notícia que el Consell Comarcal de la Noguera demana que el Govern de la Generalitat doni continuïtat al Memorial Democràtic, una iniciativa que s'afegeix a la dels alcaldes de Figueres i de Sort en aquest mateix sentit. 

La sospita que CiU té com a objectiu desmuntar el Memorial Democràtic, que va rebatre en sessions parlamentàries de l'anterior govern, està més que fonamentada. El fet que la web d'aquesta institució recollida a l'Estatut de la CAC ara anunciï el "tancament per adequar-lo" confirma l'inici d'una reestructuració que podria reduir el Memorial a la mínimia expressió, o bé la seva desaparició funcional definitiva.

A banda del moment de crisi econòmica i de les dificultats de finançament, sembla que el govern de CiU pretén desballestar el Memorial Democràtic i no deixar-ne rastre. El fet que hagi estat obra del Tripartit, i el fet que planteja incomoditats ideològiques a la coalició conservadora, auguren una depuració d'aquesta intitució, malgrat que sigui recollida a l'Estatut d'Autonomia de la CAC.

En aquest sentit, i davant el rumor de la desparició o reducció del Memorial, l'Associació Catalana d'Expresos Polítics Antifranquistes va reclamar aquest dijous a la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, que no condemni el Memorial Democràtic a ser una mera "peça de museu". El representant dels represaliats de la dictadura feixista va declarar ahir que "No estem disposats que enterrin el Memorial, que ha fet un treball immens".

Miquel Caminal, director del Memorial Democràtic, ha redactat un editorial que roman penjada a la web d'aquesta institució de la memòria històrica, en què s'acomiada i apunta la idea que el govern de CiU e planteja la desaparició, amb els següents termes: Fóra un greu error la consideració del Memorial Democràtic com una institució prescindible o reduïble a la mínima expressió en època de crisi. I una falta de sensibilitat democràtica i moral amb relació amb el deure que tota societat justa té envers la recuperació de la memòria i de la veritat.

 

Bona sort i llarga vida al Memorial Democràtic

La Maria Jesús Bono i jo mateix hem deixat la direcció de la memòria democràtica a Catalunya. El Govern de la Generalitat ha aprovat els respectius cessaments els darrers dies. En aquests moments toca dir moltes gràcies a tots els que han col·laborat i ens han ajudat a fer del Memorial una institució irreversible i que volem plena de futur i força. Un agraïment especial per a totes les persones que hi treballen, que han fet fàcil i agradable la nostra feina.

Estem segurs que totes les forces polítiques democràtiques volen i defensen el sentit i la raó de ser del Memorial Democràtic. Per tant, no ha d’haver-hi motiu per a la incertesa, més enllà de la raonable adequació dels recursos a les circumstàncies actuals. Fóra un greu error la consideració del Memorial Democràtic com una institució prescindible o reduïble a la mínima expressió en època de crisi. I una falta de sensibilitat democràtica i moral amb relació amb el deure que tota societat justa té envers la recuperació de la memòria i de la veritat.

El 2007 les entitats de memòria històrica van fer possible amb la seva convicció i empenta que finalment el Memorial Democràtic fos constituït per llei. Una empenta que el Consell de Participació ha mantingut a l’ensems que donava més projecció al memorial en el teixit social català. El Memorial és una institució que té el seu espai de presència i comunicació amb la ciutadania a l’Espai Memorial Democràtic de Via Laietana 69, a Barcelona, i arreu del país mitjançant la Xarxa d’Espais de Memòria. Amb la Junta de Govern i el Consell Assessor al capdavant, el Memorial ja ha consolidat el seu funcionament. En el moment de deixar la direcció, estem satisfets d’una feina que ha valgut la pena, i estem sobradament compensats pel caliu i suport que hem tingut sempre.

Tanmateix, no hi ha pausa per a la memòria democràtica. Aquesta setmana es recorda l’entrada dels feixistes a Barcelona, el 26 de gener de 1939, i es conmemora, avui, 27 de gener, el Dia Internacional de l’Holocaust en memòria de les víctimes de la barbàrie nazi. ¿Com es pot dubtar de la necessitat del Memorial Democràtic?

Joan Oliver (Pere Quart), el 25è aniversari de la mort del qual s’escau aquest 2011, ho tindria molt clar i utilitzaria la seva ironia per fer-ho entendre. I també ens diria en recordar el “pas de la ratlla” cap a l’exili republicà, un dia del febrer de 1939:

Perquè ens perdoni la guerra,
que l’ensagna, que l’esguerra,
abans de passar la ratlla,
m’ajec i beso la terra
i l’acarono amb l’espatlla.

Gràcies a tothom i a reveure.

{youtube}lFqTul3EIS4{/youtube}

{youtube}LX401z4Mnzo{/youtube}

Per saber-ne més:

 L'Associació Catalana d’Expresos Polítics exigeix l'anul·lació de les sentències emeses pel TOP

 L'ajuntament elimina una placa franquista a Bot

CiU contrària a desmantellar el monument franquista del riu Ebre a Tortosa

 La CUP Pla de l'Estany posa en marxa una campanya per demanar la retirada dels símbols franquistes

Al Principat resten gairabé vuit mil símbols franquistes

a Comissió de la Dignitat homenatja el president Companys al lloc on va ser torturat a Madrid

 Memòria selectiva

 La memòria històrica dels vençuts

Un documental sobre la matança de Gasteiz rep el Premi Memorial Democràtic del Festival Memorimage

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid