Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Prenafeta i la dona del Cèsar (al Palau)

Per Xavier Monge, membre de la CUP de Barcelona. Publicat al seu bloc el 28 de desembre de 2010.

La dona del Cèsar no només ha de ser honrada, a més a més ho ha de semblar. Aquesta frase que la història atribueix a l’emperador romà Juli Cesar era sovint utilitzada per un dels professors de dret processal que vaig tenir a la universitat. Ell, però, ens deia que la justícia no només ha de ser “mona”, si no que ho ha de semblar. I seguint amb la distorsió de la frase, la política no només ha de ser ètica, sinó que ho ha de semblar.

09/01/2011 19:00 Hemeroteca

La presència del senyor Prenafeta, alt càrrec en temps de Pujol i imputat pel cas Pretòria, a la presa de possessió d’Artur Mas com a President de la Generalitat ha aixecat polseguera. Una polseguera, cal dir-ho, completament premeditada a l’hora de convidar-lo (a Palau només s’hi entra si t’hi conviden). I realment és un escàndol la presència d’un imputat, que no condemnat, a la presa de possessió quan ell havia ocupat diversos càrrecs, coneix al nou president personalment, i és militant del mateix partit? Doncs no, no ho és. Dit això, ens hauriem de preguntar si és oportú i encertat.

La corrupció política és quelcom força extès i un dels delictes més menyspreables, al meu parer, dels que es poden cometre en un sistema que es diu democràtic. Certament, aprofitar el càrrec públic per fer negoci, saltant-se la llei, cobrant comissions o fins i tot fotent la mà a la caixa és realment menyspreable. Ara bé, també és cert que aquí ningú hauria de ser culpable fins que no es demostri el contrari (tot i que ja sabem que la justícia espanyola té un raser a mida de cadascú en aplicació del dret penal de l’enemic). Així doncs, caldria anar en compte a l’hora de fer certes acusacions.

Però… és oportuna la decisió de convidar a Prenafeta a Palau? En absolut. Es tracta d’un greu error o, fins i tot, d’un alarmant acte de prepotència. En un acte tant simbòlic com el de jurament del càrrec de president caldria que els polítics s’estalviéssin aquest tipus d’imatges, de fet, per això es van inventar els protocols. Mas ha volgut donar una imatge d’omnipotència alhora que enviava un missatge de suport als imputats pel cas Pretòria. No demano que girin l’esquena a un dels seus, però si que crec que hem d’exigir com a ciutadans que no s’enviïn certs missatges ni escenifíquin certs pessebres que són, al meu parer, insultants per al conjunt dels i les catalanes, aquell poble a qui Mas ha jurat fidelitat. No sé exactament què pretenia CiU amb Prenafeta passejant per la catifa vermella, el què tinc clar és la imatge que ha donat, i no ha estat la millor d’un govern que assegura que vol generar confiança, i menys encara amb tant representant de la patronal corrent per les conselleries.

No comencem bé, i això només ha fet que començar.

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid