Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
154 catalans van morir a la feina de gener a octubre de l'any passat

154 treballadors i treballadores van morir de gener a octubre del 2010 als tres territoris dels Països Catalans sota administració espanyola. Són dades del Ministeri de Treball recollides per la Coordinadora Obrera Sindical (COS), que recull que durant els deu primers mesos de l'any hi van haver 165.236 accidents laborals a les Illes, al Principat i al País Valencià.

La COS remarca que aquestes xifres representen una realitat incompleta de la sinistralitat al nostre país, perquè falten les dades oficials de novembre i desembre i les de la Franja de Ponent i la Catalunya Nord.

10/01/2011 00:29 Laboral

A més, la majoria dels accidents no es denuncien i moltes persones treballadores no passen a formar part de les estadístiques per treballar sense contracte o morir desprès d'haver estat hospitalitzades. Només es considera mort al treball si la persona mor al mateix lloc de treball.

Malgrat que s'observa un descens dels accidents laboral i de les morts en comparació amb els dos anys anteriors, no s'aprecia un descens real de les xifres en 2010, ja que els accidents laborals no s'han reduït amb la mateixa intensitat que en anys anteriors, sobretot pel que fa a les Illes Balears. A més, cal subratllar la circumstància de l'atur, que l'any 2010 ha sigut més alt que els anteriors (sobre tot al País Valencià), de manera que si hi ha menys gent treballant hi haurà menys accidents.

Ara bé, comparant els percentatges de reducció del nombre de llocs de treball amb la reducció dels accidents laborals, els accidents no fan més que augmentar proporcionalment segons augmenta la precarietat laboral.

L'any 2009, al Països Catalans, les morts al treball es reduïren en 64 persones (de 259 a 195) respecte del 2008. El 2010, però, la disminució de morts respecte del 2009 ha sigut només de 40 persones (de 195 a 154). A les Illes, fins i tot, les morts s'han incrementat en 4 persones en comparació amb el 2009.

La COS denuncia que a més d'haver-hi cada cop més gent a l'atur les persones que encara estan treballant han de suportar una precarietat cada cop més visible, on la salut laboral paga les retallades dels empresaris.

Per saber-ne més:

De sinistre laboral a benefici patronal

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid