Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Veïns de Barcelona qualifiquen l'actitud de l'Ajuntament de prepotent en temes urbanístics

El Telenotícies del Migdia d'ahir va informar de la lluita veïnal contra l'urbanisme de Barcelona i va posar com a exemple tres plantejaments urbanístics que el tribunals havien tombat per la denúncia dels veïns. Tot i així, l'Ajuntament assegurava que en cap cas s'ha d'enderrocar, i remarcava que a les denúncies "no es defensa l'interès general".
L'informatiu va parlar de l'Illa Sandoz al districte de Sarrià-Sant Gervasi, una lluita veïnal de més de 14 anys on tot el pla urbanístic està anul·lat, els balcons i els sobreàtics són il·legals. 

28/12/2010 12:37 Territori

En aquest cas, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va remarcar, que l'Ajuntament de Barcelona practicava  "un urbanisme a la carta". A més a més, fa un mes que el Suprem  ha tornat a considerar nul el pla urbanístic de l'illa Sandoz.

 

L'antiga Clínica Quirón al barri de Gràcia

TV3 també va exposar l'exemple de l'antiga Clínica Quirón al barri de Gràcia, on l'Ajuntament convertir el solar destinat a equipaments en habitatge lliure, mentre que la justícia ho va revocar  perquè estàva totalment injustificat.

Les entitats veïnals van ficar el nas en l'assumpte quan el 2002 l'Ajuntament i la Quirón van firmar una permuta. Segons l'acord, el consistori es va quedar amb el solar de 17.346 m² que la clínica havia comprat l'any 2000 al camí de la Mare de Déu de la Lorda, a tocar de Collserola, amb la intenció de fer-hi les noves instal·lacions. A canvi, la Quirón rebia un solar de 21.000 m² a la plaça d'Alfons Comín, on van construir el que actualment és l'hospital.

Les entitats veïnals de Gràcia van calcular que aquest acord causava pèrdues d'uns 12.000 d'euros a la ciutat. Els tractes entre l'Ajuntament i la Quirón no es van acabar aquí. L'any 2003, la subcomissió d'Urbanisme de Barcelona va requalificar com a residencials els antics terrenys de la Quirón, a l'avinguda Mare de Déu de Montserrat, un sòl que fins aquells moments havia estat destinat a equipaments. La reacció dels veïns es va fer esperar un any, però va representar un revés al consistori i a la Quirón. Les entitats van presentar un recurs contenciós administratiu al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per denunciar la requalificació dels terrenys de l'antiga Quirón. Mentre esperaven la resolució del TSJC, el districte va aprovar el pla de millora urbana per modificar la volumetria de la finca antiga –pas previ a la construcció dels habitatges– i la Quirón va inaugurar l'hospital a la plaça d'Alfons Comín.

Finalment, el desembre del 2007 el TSJC va anul·lar la requalificació dels terrenys aprovada per la subcomissió d'Urbanisme de l'Ajuntament. L'alt tribunal català va desestimar, però, la petició dels veïns que volia revocar tot el conveni, inclosa la permuta inicial dels terrenys.

La sentència del TSJC no va satisfer ni l'Ajuntament barceloní, ni la Generalitat, ni tampoc la Quirón, i la van recórrer davant el Tribunal Suprem. Això passava el gener de l'any 2008, i encara ara se n'espera la resolució
 
L'edifici Londres-Villaroel a l'Eixample
 
El tercer cas exposat fou el de l'edifici Londres-Villaroel a l'Eixample, per a habitatges per a joves acabat el 2005, però no hi viu ningú. El solar estava qualificat per a equipaments i l'Ajuntament va canviar la normativa per legalitzar els habitatges, però una sentència del 2004 insta a l'administració municipal a enderrocar-los.
 
Ara fa dos anys, que  el TSJC va ordenar l'Ajuntament de Barcelona a enderrocar les obres fetes per no haver-hi reservat espai per a una zona verda. A l'edifici, hi ha una llar d'infants, un institut, pisos per a joves i un aparcament. En la sentència, que és ferma i per tant no admet recursos, es dóna la raó a la Comissió de Veïns Pro Illa Verda, que s'oposa al projecte impulsat per l'Ajuntament. Malgrat tot, el consistori va anunciar que el cas "no està tancat" i que va presentar un recurs de nul·litat contra la sentència.
 
El tribunal considera que el projecte no inclou els espais lliures destinats a parcs públics i zones verdes exigits per llei, i que tampoc no reserven terrenys per a parcs i jardins, zones esportives i d'entreteniment públic. 
 
El recurs presentat incialment pels veïns feia referència només als apartaments per a joves que hi ha al bloc, mentre que la sentència que s'ha emès ara s'estén a l'escola bressol i a l'institut.
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2020 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid