Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Són lliures les eleccions a Cuba?

Per Bartolomé Sancho Morey. Publicat a El Triangle el 19 de març de 2010.

Entre el 24 de febrer i el 24 de març s’han realitzat a Cuba més de 50.000 assemblees veinals, en que més de 8 milions de cubans i cubanes, amb capacitat legal per a exercir el seu dret de sufragi actiu i en igualtat de condicions i possibilitats, tenen l’oportunitat de proposar i ser proposats, de nominar i ser nominats i de triar i ser triats el pròxim dia 25 d’abril per a ocupar els 15.093 escons de les 169 assemblees municipals del país.

25/03/2010 19:31 Hemeroteca

Aquells que hem tingut l’oportunitat –com turista, resident estranger… sense dret a vot– de presenciar i participar en aquestes assemblees –obertes a tota la premsa internacional, sigui dit de passada– hem pogut comprovar, a més de l’alta participació, com qualsevol elector pot proposar candidats i que una vegada exposats i argumentats els seus mèrits es passa a votació. Posteriorment, el 25 d’abril, seran els electors, el poble, que decideixin qui seran els escollits.

Un bon indicador de la participació en les més de 40.000 assemblees de nominació celebrades –més del 80% del total– és que dels més de 33.000 candidats ja nominats, uns 11.000 són dones i 7.000 són joves.

Això és el que dóna més credibilitat i legitimitat democràtica a aquestes eleccions, a diferència de les que es desenvolupen en els països capitalistes on per tenir un mínim de possibilitats cal tenir el suport d’un partit i l’aval de la gran banca que, lògicament, difícilment prestarà o col·laborarà amb els seus diners a partits o organitzacions polítiques que no es comprometin en major o menor grau a defensar els seus interessos polítics i econòmics per a poder sufragar les milionàries, costoses i vergonyoses campanyes publicitàries electorals, sense les quals aquells que no surten a la televisió no existeixen. En els Estats Units, per a poder aspirar a congressista o senador són necessàries diverses desenes de milions de dòlars. Pel contrari, en la illa de l’”eix del mal” tots els candidats sense excepció consten en llistes obertes proposats i triats directament pels seus veïns, els quals coneixen molt bé per qui voten, la qual cosa fa molt difícil que se’ls doni gat per llebre.

El poble sobirà postula i tria. Ni un sol candidat, directa o indirectament, és proposat pels mitjans de difusió, els comitès de defensa i molt menys pel partit comunista. Tots els ciutadans disposen dels mateixos avantatges i possibilitats reals.

Seria just –i ètic– que, al marge d’ideologies, els mitjans de comunicació espanyols divulguessin i expliquessin com són i es desenvolupen les eleccions a Cuba i així l’opinió pública espanyola pugués opinar amb coneixement de causa. Entre altres raons, per adonar-se que la versió oficial d’aquests mitjans, aquella que afirma que a Cuba no hi ha eleccions o que estan controlades pel Partit Comunista, no és certa. A Cuba es practica la veritable democràcia, la de la participació real del poble.

Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  8. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  9. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
  10. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid