Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Harmonies de lluita, setembre 2009

La diada d'enguany s'ha commemorat musicalment amb l'edició d'Història de Catalunya amb cançons 2.0, una actualització de la històrica referència d'Edigsa de 1971. L'actualització ha estat tant en els textos (Joan Vilamala), com en la música (Toni Xuclà) i com els intèrprets, d'entre qui es poden comptar entre d'altres a Pau Alabajos, Titot, Carles Belda, La carrau i Miquel Mariano.
Per altra banda, aquest mes hem pogut comprovar com poden ser tractats els grups de casa a la televisió, quan aquesta no està influenciada per l'odi o l'autoodi, com ha sigut el cas d'Aramateix a la televisió grega. El mateix Alexandros Baveas que els va fer de pont al programa comparteix els vídeos del programa on veiem la formació liderada per Titot durant mitja hora ben bona amb entrevistes i actuacions en directe.

01/10/2009 18:51 Harmonies de lluita
El líder de S'albaida, Joan Carles Villalonga, ha estat objecte de dures crítiques per cantar una cançó crítica amb la infanta Elena de Borbó, amb el seu altre grup de música tradicional, Sonadors de Son Camaró. Des de molts mitjans, eminentment espanyolsJoan Carles Villalonga, l'acusen d'haver blasfemat la casa reial espanyola, i fins a atorgar-li 20 mesos de multa sense que hi hagi cap denúncia. Dóna la casualitat que Vilallonga és regidor de cultura de Maó pel PSM-Entesa Nacionalista de Menorca.
El grup de punk rock Ràbia positiva tanquen la barraca com a formació amb una gira de comiat on presentaran el seu darrer disc, Una cançoneta i mo n'anem. Després de setze anys als escenaris, els de Sants tanquen el cicle amb la sensació que ja han fet tot el que podien fer amb el projecte, segons explica el seu vocalista, David.

Amb música d'Albert Maynou i la cantant i el lletrista de Relk, s'ha creat el tema Campanes de llibertat, un himne per donar suport al referèndum que Arenys de Munt va celebrar sobre la Independència de Catalunya, amb un resultat aclaparador pel sí.
Ha sorgit una iniciativa entre la Plataforma per la llengua i la revista Enderrock per conèixer millor el nostre panorama musical, fomentar que el públic arribi a grups que desconeixen, i per a mostrar la riquesa i varietat que hi ha actualment. Aquest cens de grups es fa a través d'un perfil de Myspace, on hi és tothom convidat.

Podem començar repassant les nombroses novetats del mes parlant del CD+DVD de Desperta ferro. El grup de punk Oi! sabadellenc celebra el seu desè aniversari amb L'alba d'un nou jorn, on la canya obrera vessa, sense cap ombra de dubte, de consciència, orgull de classe, homenatges als lluitadors caiguts i odes als Països Catalans. El disc l'acompanya un DVD anomenat Els bons temps: 1999-2009, on s'hi recull més d'una hora de cançons en directe, i com a extres hi inclou el disc Dempeus i alerta! i la demo de Segueu arran. Aquesta sucosa referència quasi es podria considerar la discografia completa de Desperta ferro, doncs entre el nou disc, el vídeo en directe, el primer disc i la demo, ronda el mig centenar de cançons.
Continuem amb una altra referència de celebració, el CD+DVD Mugroman al Postiguet. Els xixonencs Mugroman repassen els seus dos primers discs en un recopilatori de les seves millors cançons, on hi afegeixen alguns temes inèdits. El directe fou enregistrat a finals de l'any passat a la platja alacantina del Postiguet, on s'hi copsa la força del grup a l'escenari i on varen tenir diversos convidats que aporten un toc especial a cada tema. Al DVD també hi han 40 minuts amb entrevistes on el grup explica l'origen del mateix, anècdotes i experiències viscudes, i imatges d'un dels concerts on més contents van quedar. La referència vol marcar un abans i un després, cosa que es veurà amb el següent disc que ja tenen en ment.

En el tercer disc de Desgavell hi tornem a trobar el seu ska punk rock, però aquesta vegada més madurat i evolucionat, amb reggae i patxanga i matisos d'altres estils. Els de València aposten per l'autogestió amb aquest Desgavell show time, on s'hi poden sentir temàtques de caire social i reivindicatiu, com la violència de gènere o el circ mediàtic de la classe política.
Mentrestant, els Krater treuen el seu segon disc, Ensenya les dents, i bé que ho fan. Els de Terrassa ens presenten el seu demolidor metalcore ara més polifacètic i treballat, sobre uns esgarips que claven queixalada social entre ritmes pesants i ritmes vertiginosos. Comproveu-ho, és de lliure descàrrega.

El jove grup Kòdol ve del pla de Bages i fa una proposta molt interessant. Des del seu lloc a Myspace es pot sentir el seu debut, Punta de llança, 6 temes d'amè ska rock amb contrastos de reggae i funk, amb unes lletres crítiques ben treballades. "El còdol ja no és rodó, al contrari; els cops i les experiències l'han convertit en quelcom escantonat, punxegut i, sobretot, modelat per les mans que fins ara l'han abastat".
Per la seva part, els Skapolits vénen de Calp amb el seu Desig, un debut on es presenten amb ritmes dolços jamaicans fets per ballar. Els acompanyen unes lletres ideals per cantar i pensar, transmetent optimisme, festa i consciència social. La seva base musical és sobretot ska accelerat amb algunes estones de reggae, amb una aura punk roquera i fins i tot algun moment rumber. Es pot descarregar a través de Jamendo.

El cantautor barceloní Jordi Montañez presenta la seva primera referència en solitari: Qualsevol nit farem sortir el sol. Un debut enregistrat austerament i sense pretencions, però amb llicències lliures i de lliure descàrrega. El també quitarrista del grup de versions Reclam fa cançons de crítica social i sobre inquietuds polítiques mesclant-ho amb poesia, i està influenciat tant per la cançó protesta de Sílvio Rodríguez o Ovidi Montllor, com la de Cesk Freixas o Feliu Ventura.
La terra de l'oblit és la carta de presentació del grup Kap boc, una maqueta de sis talls amb base de punk rock i quelcom de hardcore, amb lletres crítiques, contundents i compromeses. Aquesta maqueta, que es pot demanar per 5€ al seu correu, els ha de servir per donar-se a conèixer i els serveix d'excusa per continuar avançant component noves cançons.
--
RXI, música compromesa
www.rxi.cat
info@rxi.cat
 
 
- Harmonies de lluita, agost 2009

 

 
 
 
 

Aquesta adreça de correu electrònic està protegida contra els robots d’spam, necessites activar Javascript per veure-la

- Harmonies de lluita, novembre 2008

- Harmonies de lluita, octubre 2008 

Aquesta adreça de correu electrònic està protegida contra els robots d’spam, necessites activar Javascript per veure-la

 
Aquesta adreça de correu electrònic està protegida contra els robots d’spam, necessites activar Javascript per veure-la
 
 
 
 
 
 
 
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2022 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid