Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Dia de mobilitzacions per l'ensenyament públic als Països Catalans

La jornada d'avui ha estat marcada per diferents mobilitzacions de la comunitat educativa als territoris dels Països Catalans sota administració espanyola. En el cas del principat, la data d'avui estava marcada per la vaga del professorat per a demanar la retirada de la Llei d'Educació de Catalunya i també en contra del Procés de Bolonya. En el cas de Mallorca, les mobilitzacions han estat eminentment estudiantils contra aquesta reforma a escala europea de l'ensenyament superior.
   
 

13/11/2008 22:17 Educació

Catalunya. Vaga i mobilitzacions contra la proposta de LEC

Capçalera de la manifestació de BarcelonaEls sindicats de mestres i professors USTEC-STEs, ASPEPC i CGT, amb el suport de diferents organitzacions estudiantils on destaca el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), convocaven per avui dijous una jornada de vaga i manifestacions en contra de la LEC, que tot just inicia els tràmits parlamentaris per a la seva aprovació al Parlament de Catalunya.

Milers de persones s'han manifestat en diferents poblacions principatines, on cal destacar la manifestació de Barcelona, per demanar la retirada d'aquesta llei, ja que al seu entendre no resol els problemes que afecten l'ensenyament públic, i pel contrari, aposta per un model d'escola basat en mesures neoliberals que confereixen a l'ensenyament públic un "caràcter subsidiari" davant de l'escola concertada. Segons els sindicats convocants, la llei aprofundirà en la creació de xarxes escolars diferenciades en funció de la renta. La desregulació de les relacions laborals del professorat és una de les altres reivindicacions del professorat.

Segons la USTEC, la vaga ha tingut un seguiment del 50%, inferior a la del passat 14 de febrer però allunyada de les xifres del Departament d'Educació principatí, que apunta que la vaga no ha tingut més que un 20% de suport entre el professorat.

La manifestació de Barcelona, que segons la organització ha aplegat 50.000 persones (14.000 segons la Guàrdia Urbana) anava encapçalada per una pancarta amb el lema “En defensa de l’ensenyament públic i la seva qualitat. LEC: no volem aquesta llei. No al Pla de Bolonya”. Aquesta ha marxat des de Plaça Universitat fins a Plaça Sant Jaume, demanant la retirada de la LEC, la dimissió de Maragall i amb diferents càntics en defensa de l'ensenyament públic. La manifestació ha acabat amb diferents parlaments de portaveus de les organitzacions convocants, on s'ha parlat de l'"error" de la LEC, la supressió del batxillerat nocturn o la denúncia envers 31 estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona que afronten possibles penes de fins a 3 anys de presó per oposar-se al Pla Bolonya.  

A Girona, segons fonts estudiantils, 600 estudiants i professors van assistir a la concentració convocada a la Plaça del Lleó . La concentració va ser vistosa i durant les prop de dues hores que va durar es van poder sentir crits i lemes contra el Conseller Maragall i les seves polítiques. 

A Tarragona, segons informa Poble Viu, la manifestació ha aplegat entre 2.000 i 4.000 persones segons els organitzadors (1.000 segons els Mossos d'Esquadra), en una de les demarcacions on el seguiment de la vaga per part del professorat ha estat més elevat segons informen diferents fonts. 

La manifestació sortí de la Plaça Imperial Tarraco aproximadament a la 1 del migdia. Aquesta recorregué la Rambla Nova i acabà davant de la seu dels Serveis Territorials d'Educació de la Generalitat de Catalunya. Durant el recorregut, es cridaren consignes contra la LEC, el Procés de Bolonya i la privatització de l'ensenyament. Al finalitzar la manifestació. membres del SEPC despenjaren una pancarta des d'una bastida, a favor de l'ensenyament públic, enmig de l'aplaudiment dels i les manifestants.

La nota negativa la posaren els Mossos d'Esquadra, identificant a tres estudiants, membres del SEPC, un cop finalitzada la marxa, al considerar-los responsables de desplegar la pancarta des de la bastida.

A Tortosa, segona informa el SEPC, vora un centenar d'estudiants i mestres hem recorregut els carrers de la ciutat  en contra de la LEC. La concentració s'ha iniciat a la plaça de l'Estadi i ha finalitzat al carrer Providència on es troba la subdelegació del govern. El recorregut ha estat amenitzat per grallers, el desplegament d'una pancarta des del punt més àgil del recorregut i diverses consignes en contra de la nova llei d'educació. En finalitzar el recorregut ha tingut lloc la lectura del manifest, tan per part de professors com d'estudiants.

Cal destacar que la jornada de protesta, a diferència de la del passat 14 de febrer, no ha comptat amb el suport de CCOO ni UGT, ni els estudiants afins al PSC-PSOE de l'associació AJEC, que si bé afirmen discrepar del contingut de la llei, rebutjaven la convocatòria d'una vaga com a mètode de protesta. 

Mallorca. Manifestació contra el Procés de Bolonya

Taüt per a simbolitzar la mort de l'ensenyament públicProp de 800 estudiants s'han manifestat pels carrers de Palma per protestar contra el Procés de Bolonya, l'anomenat Espai Europeu d'Ensenyament Superior. Davall d'una intensa pluja, els estudiants han cridat consignes contra la privatització de l'ensenyament i a favor d'una educació pública.

Els estudiants, convocats pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC),  duien diverses pancartes amb lemes com "Els i les estudiant deim no al Procés de Bolonya" o bé "Els estudiants decidim universitat pública".

La manifestació ha partit, com és tradicional ja, de la Plaça del Tub i ha acabat a la Delegació de Govern, on militants del SEPC han llegit el comunicat i han desconvocat la mobilització. Durant tot el trajecte, membres del sindicat han dut un taüt negre on es podia llegir "Educació pública. RIP. Descansi en pau", per tal de simbolitzar la mort de l'ensenyament públic.

País Valencià. El moviment estudiantil segueix protestant contra Bolonya

Tot i les manifestacions organitzades avui pel Sindicato de Estudiantes en el marc d'una convocatòria estatal, les principals marxes es preveuen per la propera setmana, mentre continuen les tancades i activitats en diferents facultats de la Universitat de València en contra del Procés de Bolonya.

Així, el proper 20 de novembre serà el torn de la comunitat universitària, que encapçalada pel moviment estudiantil, prepara mobilitzacions a les principals poblacions principatines i del País Valencià de la mà del SEPC i de les assemblees de facultat seguint la crida europea en contra del Procés de Bolonya.

Per saber-ne més:

Milers d’estudiants i professors es manifesten arreu de Catalunya contra la LEC - SEPC

Número especial de "l'Ullal" sobre les agressions a l'ensenyament públic arreu del país  - Llibertat.cat

El Departament d'Educació es nega a debatre en públic la LEC  - Llibertat.cat

"Una educació pública, laica, catalana, democràtica, coeducativa i de qualitat per a tothom". Entrevista a Llibertat.cat

Per a Rosa Cañadell (portaveu de l'USTEC-STEs), la vaga del passat 14 de febrer "Era una vaga ideològica en el sentit que no es defensaven més drets o més diners, sinó una concepció del que ha de ser un servei públic com és l'educació. Una educació pública, laica, catalana, democràtica, coeducativa i de qualitat per a tothom, que és el model pel qual vam lluitar després de la transició i que té una llarga implantació  a Catalunya" 

Vaga general per l'ensenyament públic el proper 13 de novembre- Llibertat.cat

Llei d'Educació de Catalunya - Conselleria d'Educació de la Generalitat de Catalunya

Ensenyament públic en lluita - Especial de Kaosenlared

Valoracions i reflexions del SEPC sobre la Llei d'Educació de Catalunya (LEC) - SEPC

La USTEC-STEs edita l'auca del senyor Ernest (Maragall) - Llibertat.cat

La mobilització de docents qüestiona la majoria de periodistes i polítics - Llibertat.cat

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid