Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
El SEPC valora la crisi econòmica de les universitats valencianes

La proposta de la Conselleria d'Educació de la Generalitat Valenciana per a fer front al deute de gairebé 900 milions d'euros contret amb les universitats públiques valencianes no ha agradat gens a l'organització estudiantil, que valora tota aquesta crisi i anuncia les seves intencions al voltant d'aquesta polèmica.
 

26/05/2008 21:18 Economia

A principis de maig, el rector de la Universitat Jaume I (UJI), Francisco Toledo, aixecava la llebre anunciant la possible fallida econòmica de les universitats valencianes degut al deute acumulat per part del Consell de la Generalitat Valenciana, que ascendia a 891 milions d'euros corresponents a anteriors exercicis econòmics.

Aquesta polèmica, que ocasionà la dimissió del controvertit Secretari d'Universitat i Ciència de la Generalitat Valenciana, es tancà per part de l'acord que administració i les diferents universitats acordaren una setmana després. Segons l'acord assolit, el Consell assumia el deute i es comprometia a pagar 914 milions d'euros en catorze anys en concepte de pagaments, quantitats ajornades i convenis pendents d'executar. 41 d'aquests milions es pagarien fins al febrer del 2009.

Un cop tancat aquest procés negociador, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), que restava a l'espera del desenvolupament del cas, ha donat a conèixer en un comunicat la seva valoració de tota aquesta polèmica. L'organització estudiantil recorda que la possibilitat d'una fallida econòmica havia estat denunciada ja en diferents ocasions, destacant els informes de gerència de les institucions universitàries de l'any 2007.

Davant de l'acord assolit, el SEPC considera que aquest no és més que un "pegat per salvar la situació"i denuncia respecte la situació generada el fet que aquest deute, que s'arrastra des del 2006, salti a l'agenda política a punt de tancar-se el curs 2008/2009. El sindicat d'estudiants, a més, valora negativament el fet de deixar la universitat valenciana "en mans de les entitats de crèdit", de les que en destaca, entre d'altres, els seus conjunturals "problemes de liquiditat" que poden abocar més ràpidament la universitat pública al "capital privat". 

De la mateixa manera, el SEPC exigeix "un canvi d'actitud per part de la Generalitat en la seua política universitària", tot repassant diferents aspectes polèmics impulsats per part de la Conselleria d'Educació mentre anuncia que retornarà el deute contret en 14 anys. Per l'organització estudiantil, l'impuls de la virtual Universitat Internacional Valenciana (VIU), de gestió privada, o el suport a la privada Universitat Catòlica de València (cessió dels estudis de medicina o les reformes d'edificis històrics per encabir-hi el futur rectorat en són alguns exemples) són demostracions de la manca d'interès del govern valencià per l'ensenyament públic. 

Per tot plegat, el SEPC demana el posicionament de les universitats valencianes contra les polítiques de la Conselleria d'Educació, l'obertura d'una comissió d'investigació parlamentària sobre les males pràctiques de la conselleria i la congelació del projecte d'Universitat Virtual fins a la solució definitiva del deute. L'organització estudiantil afirma que impulsarà aquestes demandes en els diferents consells de govern de les universitats valencianes.

Per saber-ne més:

Insolent, imprudent, arrogant... - Article d'opinió de Juli Peretó a Vilaweb

 

 

Rànquings
  1. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. “Catalunya serà, CRISTIANA O NO, serà!”
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La ruptura inevitable: Espanya i Catalunya – autodeterminació en el complex segle XXI
  6. Fora fatxes del Fossar
  7. La República laica contra les ideologies de la desigualtat i el fanatisme embrutidor
  8. Els candidats de la CUP a comarques gironines proposen una transformació ferroviària de la mobilitat a la demarcació de Girona
  9. Sant Jordi era guerrer...
  10. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid