Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
1969 El ferroviari anarquista Giuseppe Pinelli mor a mans de la policia

1969 El ferroviari anarquista Giuseppe Pinelli mor a mans de la policia

15/12/1969 Tal dia com avui

La mort del ferroviari anarquista Giuseppe Pinelli es va produir en caure de la finestra del 4º pis de la comissaria central de Milà, on restava detingut des feia 3 dies, arran de l'una acció armada contra el Banc d'agricultura del 12 de desembre. Nascut a Milà el 21 d'octubre de 1928,  va participar a la resistència contra el feixisme els anys 44-45. Fou organitzador de les joventuts llibertàries durant el 1963 i un dels fundadors del cercle "Sacco i Vanzetti" (primer local dels anarquistes milanesos). Milità molt activament en l'O.S.I, així com al grup Creu Negra Anarquista.

Sobre l'assassinat d'aquest militant llibertari Dario Fo va escriure la seva obre Muerte accidental de un anarquista, obra, publicada el 1970, basada en el cas real de la mort del jove ferroviari Giuseppe Pinelli, el 15 de desembre de 1969 en una comissaria de Milà, i que és una farsa que fa un retrat àcid i punyent de la pràctica de la tortura i la brutalitat de la repressió policial.

Anys després d'aquest crim d'estat, el 17 de maig de 1972, a les 9.15 del matí, el comissari de policia Luigi Calabresi, responsable de la mort del ferroviari anarquista Giuseppe Pinelli el 1969, era executat davant ca seva, al carrer Cherubini de Milà (Itàlia), de dos trets. Tres militants d'extrema esquerra, Adriano Sofri, Giorgio Pietrostefani i Ovidio Bompressi serien condemnats l'11 de novembre de 1995 per aquest atemptat a 22 anys de presó, malgrat les seves declaracions d'innocència i l'absència de proves incriminatòries.

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid