Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
1992 Ràtzia Olímpica: Marcel Dalmau i altres independentistes detinguts a Girona

1992 Ràtzia Olímpica: Marcel Dalmau, Carme Turró i Dolors Bellés son detinguts a Girona en el marc de les detencions contra independentistes

04/07/1992 Tal dia com avui

La detenció d'en Marcel Dalmau, pintor i persona molt coneguda a les comarques gironines, va saltar a la llum pública per dos fets molt greus: l'intent de suïcidi que va protagonitzar el detingut per evitar les sessions de tortura a què el sotmetien agents de la Guàrdia Civil i pel fet que el diari El País va protagontizar un dels casos més escandalosos de censura i manipulació periodística en el tractament d'aquestes detencions.

Quim Gil, el periodista que va cobrir la notícia de la detenció de Dalmau, va veure l'endemà com allò que ell havia redactat li havien canviat per un altre text que inculpava el detingut per la possessió d'unes pistoles inexistents que, a més a més, apareixia signat per ell.

El testimoni  posterior de Quim Gil, corresponsal d'El País a Girona l'estiu de 1992, és prou significatiu: La meva visió dels fets no diferia excessivament de la dels redactors de Catalunya d'El País, però cada dia el to de les informacions aparegudes en aquell diari contrastava més amb les opinions que rebia des de Barcelona via telèfon. D'això s'en diu autocensura, figura periodística que tot membre d'un mitjà de comunicació ha hagut d'empassar-se en algun moment. La meva capacitat d'autocensura va minvar en el moment de la detenció de l'Eduard, i va entrar en crisi quan en una informació signada per mi va aparèixer una frase que jo no havia escrit: "El registro practicado en casa de Marcel Dalmau dió como resultado el hallazgo de algún arma, sin que hayan especificado su número ni sus características". Vaig parlar amb la Blanca Cía, que havia afegit aquella línia en base a un contacte policial seu. El problema és que allò ho havia signat jo, i que al registre no hi havien trobat cap arma, com no fossin ganivets de cuina. La gent de la Plataforma em van dir el nom del porc, i amb raó. I jo em vaig empassar el marron. Quan la meva capacitat d'autocensura era pràcticament igual a zero i la meva credibilitat periodística trontollava a causa d'una frase que jo no havia escrit, va arribar la gota que va fer vessar el meu got de paciència, una editorial memorable d'El País titulada "Operación necesaria". Prou, vaig dir. Aquell mateix matí vaig demanar a Jordi Camps, el meu cap d'esports, que prescindís de mi fins a la tarda. I vaig redactar la meva carta de dimissió com a corresponsal

El rotatiu barceloní La Vanguardia tampoc va tenir una actitud gaire rigorosa, periodísticament parlant, sinó que també va tendir a fer cas d'una sola de les dues parts implicades, criminalitzant l'independentisme. Però si en el cas d'El País, l'actitud és més empresarial -a nivell d'editorial, per exemple-, a La Vanguardia hi ha un nom que sobresortia de la resta: Xavier Rius. Aquest periodista va entrevistar familiars dels detinguts argumentant uns motius falsos, per després publicar parts tretes del seu context i inserides en un altre context -basat en fonts policials- desvirtuant la realitat. No es tracta de fer una cacera de bruixes, simplement de dir les coses pel seu nom. El periodisme té unes normes bàsiques que, tot i no que gairebé mai se segueixen al peu de la lletra, sempre s'han de seguir mínimament. I en els dos casos descrits, les infraccions periodístiques van ser tan clamoroses que fan olor de sucarrim, és a dir d'una excessiva vinculació entre la policia i la premsa. Poc ètic, poc rigorós i, professionalment parlant, condemnatori. [Informació extreta del llibre L'operació Garzón de David Bassa]

detenci_de_marcel
El text d'El País Detenido en Gerona otro miembro de Terra Lliure
JOAQUIM GIL. Gerona. La Guardia Civil detuvo ayer en Gerona a Marcel Dalmau Brunet de 31 años, acusado de pertenecer al grupo terrorista Terra L1iure que el pasado domingo colocó tres artefactos en Gerona y Barcelona. Según las investigaciones llevadas a cabo por la Audiencia Nacional, Marcel Dalmau era presumiblemente el proveedor de las armas que fueron incautadas el lunes despues de detener a siete supuestos activistas.

Marcel Dalmau fue delenido a las diez de la mañana en la salida de su domicilio junto con su compañera Montserrat Torró y Dolors Belles, redactora del periódico El Punt y amiga de esta última. Las dos jóvenes fueron posteriormente dejadas en libertad sin cargos.

El presunto activista fue incomunicado en las dependencias de la Guardia Civil de Gerona en .aplicación de la ley antiterrorista. Marcel Dalmau serà trasladado a Madrid para ser puesto a disposición de la Audiencia Nacional. El registro practicado en casa de Marcel Dalmau dió como resultado el hallazgo de algun arma. sin que se hayan especificado su número ni sus características.

Con essta ya son nueve las detenciones que se han realizado esta semana con relación a la reactivada banda terrorista Terra L1iure, autodisuelta haee un año. El pasado viernes fue detenido en Tarragona el presunto miembro de la organización J. T.A. Dalmau es de Les Planes (Garrotxa) y reside en Gerona. En esta ciudad la Guardia Civil desactivó el pasado domingo dos artefactos. El País 5.07.92

Rànquings
  1. Fem pinya -tothom, tothom i tothom- amb l'ANC !!
  2. Ha mort l'Encarna Jordan, veterana independentista
  3. Comunicat de la CACG en relació a la manifestació d'ahir a Lloret de Mar
  4. Esther Lucea: "...experimentem una mena de sensació profètica malastruga, com si els nostres germans del nord exercissin de viatgers del temps per advertir-nos de quin pot ser el futur de la llengua catalana"
  5. Escola de Formació Toni Villaescusa (1984-2024)
  6. La CACG es manifesta a Lloret contra la presència dels Borbons i l'entrega dels premis Princesa de Girona
  7. “Sense independència Catalunya no té projecte de futur possible”
  8. 7 diputats de formacions independentistes de Còrcega, Polinèsia, Bretanya, Nova Caledònia i Euskal Herria al Parlament francès
  9. La CACG crida a participar a la manifestació del dia 10 a Lloret de Mar des de l'indret on es reuniran els Borbons
  10. Edicions del 1979 anuncia "Diccionari del fet i la qüestió nacionals" de Ferran Lopescu
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid