Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Milers de persones pels Països Catalans i la independència a Palma

Més de quatre mil persones participaren en la manifestació de la Diada de Mallorca d'ahir per reivindicar la unitat del país i la seva llibertat. La manifestació trancorregué els carres més cèntrics de Ciutat i acabà amb un concert a la Plaça dels Patins.

Per veure les imatges de la Diada de Mallorca visita la secció Torre de Guaita

Diada 31D: Des de Mallorca cap a la unitat popular  

Tot preparat per a la Diada de Mallorca 

El davantal de Llibertat.cat: "Units per la llibertat"   

 

31/12/2009 13:15 Política

A la manifestació es podien veure dos blocs diferenciats: el format pels partits polítics i les seves joventuts i el format per l'esquerra indepedentista. Aquest darrer fou, un any més, el més nombrós i animat.

La manifestació era convocada per la Plataforma 31-D, entitat formada per tot l'aspectre del catalanisme i de l'independentisme de Mallorca, i partí del Passeig del Born a les 18 hores circulant, com ja es tradicional, per diversos carrers del centre de Ciutat. Al davant hi anava el bloc format per diversos partits polítics i les seves joventuts, al darrere hi anava el bloc independentista.

Aquest darrer bloc estava format per les diverses organitzacions que formen la recentment creada Esquerra Independentista de Mallorca (EIM): Maulets, Sepc, Endavant i Gent Activa. Aquest bloc anava encapçalat per una pancarta amb el lema de l'EIM: Des de Mallorca cap a la Unitat Popular: independència. Al llarg del recorregut es feren els ja tradicionals càntics a favor de la independència, de la unitat dels Països Catalans, en contra de la policia espanyola o en defensa del territori. Diverses accions animaren el bloc. Ja al principi del recorregut, militants de Maulets desplegaren una pancarta d'unes bastides. Més endavant, militants de Maulets deixaren unes maletes de viatge als peus d'un grup de policies espanyols, mentre altres desplegaven una pancarta on deia "fora les forces d'ocupació". En aquell moment tot el bloc cridà "que se'n vagin, se'n vagin i no tornin més". A escassos metres més endavant, es feu una parada on dues persones llegiren el manifest unitari de l'esquerra independenconcentracitista. Un manifest que, entre d'altres coses, reclamava la unitat dels Països Catalans, tot dient que "aquí sempre hem tengut ben clar quin és el nostre país. Aquí ni compartim ni hem compartit mai cap tipus de renúncia en aquest sentit". Altres qüestions a les quals es feu referència al manifest fou a la corrupció política o a la destrucció del territori. 

Estant ja al carrer dels Oms, es repartiren centenars de petites banderes espanyoles de paper, que tot seguit foren cremades pels manifestants davant el nerviosisme i l'estupefacció de la policia espanyola. Al final, però, davant el fet que es tractava de banderes de paper, la policia espanyola no carregà. Cal dir que aquest era una de les qüestions més esperades per part de la premsa i la policia.

La manifestació acabà a la Plaça dels Patins, on el periodista del Diari de Balears i membre de Gent Activa llegí el manifest de la Plataforma 31-D. Tot seguit, es cantà la Balanguera, la Muixeranga i els Segadors. Tot seguit, començà el concert de Carrumbau, Eixut i Brams. Al mateix moment, centenars d'independentistes es concentraven a la Plaça d'Espanya per "criticar als polítics corruptes", com convocava una ocatveta anònima repartida al final de la manifestació.

Com a nota discordant, cal dir la presència de diversos grups feixistes que estaven repartits pels carrers per on havia de passar la manifestació. Aquests grups anaven amb ous preparats per a llançar-los contra el bloc de l'esquerra independentista, tal i com deia un grup del Facebook creat amb aquesta finalitat. El servei d'ordre del bloc anà impedint que un cop rere l'altre els feixistes no poguessin veure la manifestació. Cal dir molts dels ultradretans foren vists amb els ous que duien preparats esclafats al seu cap i per la seva roba.

 

Més informació sobre la Diada:

El davantal de Llibertat.cat

Diada 31D: Des de Mallorca cap a la unitat popular (Llibertat.cat)

Tot preparat per a la Diada de Mallorca (Llibertat.cat)

 

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid