Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Felip Puig suprimeix el Programa de Seguretat contra la Violència Masclista

El primer projecte de l'anterior govern que ha eliminat el conseller d'Interior, Felip Puig, ha estat el Programa de Seguretat contra la Violència Masclista. No serà l'únic llegat del tripartit que vol revisar: també té en el punt de mira el Codi Ètic dels Mossos, les càmeres a les comissaries policials o els 80 quilòmetres per hora.

El de la violència masclista però, ha sorprès pel fet de tractar-se d'un programa d'eradicació de la pitjor xacra que sacseja les dones.

12/01/2011 03:51 Gènere
Els estatuts del Programa declaraven: "La durada del programa s'estableix fins que es considerin acomplerts els objectius". Per Puig doncs, han estat acomplerts, malgrat que segons l'enquesta feta per aquest mateix programa, una de cada quatre dones ha estat maltractada al llarg de la seva vida. 
 
Per evitar polèmica, Puig diu que mantindrà el pressupost, el personal i les polítiques del Programa, però el suprimeix. Així consta en el Decret 43/2011 de 4 de gener d'estructuració del Departament d'Interior que va fer públic el passat 7 de gener el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC). En una disposició addicional, s'estableix la supressió -ja feta efectiva- del Programa de Seguretat contra la Violència Masclista i s'afirma que els llocs de treball que hi havia adscrits s'adscriuran a la Secretaria de Seguretat a excepció de la direcció del Programa, que ostentava Alba Garcia.
 

El Programa de Seguretat contra la Violència Masclista tenia per objectiu orientar, proposar, impulsar, dirigir i portar a terme accions en matèria de violència masclista des del marc de la seguretat pública. Les actuacions es concentraven en la consecució d'un model d'intervenció únic a tot el Principat quant a l'atenció i protecció de les menors i dones que pateixen violència masclista. El Programa entén que les dones tenen el dret a viure lliures de violències masclistes tant en l'espai públic com en el privat, tenen dret a ser ateses, a sentir-se segures i en tot cas a estar protegides pel sistema públic, com a ciutadanes.

Es pot discutir si el programa estava ben enfocat, però de necessari ho era des del moment que la prima macroenquesta que es va impulsar des del mateix programa concloïa que una de cada quatre dones catalanes ha estat agredida en algun moment de la seva vida.

Un programa recomanat per l'ONU

saynoEl Fons de Desenvolupament de les Nacions Unides (UNIFEM) va reconèixer el passat mes de novembre la feina feta pel Programa de Seguretat contra la Violència Masclista del Departament d'Interior i el va animar a compartir-lo i difondre'l a través de la plataforma web Say No-UNiTE to End Violence against Women, un web que treballa per promoure i protegir els drets de les dones i per eradicar la violència i la discriminació contra les dones.  

La directora del Programa, Alba Garcia, va explicar que s'adheririen a aquesta campanya de les Nacions Unides perquè "és una forma d'abordar un problema global amb una estratègia global". Per Garcia la campanya "Digues no a la violència" contra les dones "és una manera d'abordar un problema global amb una estratègia global".  

L'objectiu prioritari d'aquest Fons de les Nacions Unides és identificar i donar suport a aquells programes innovadors dirigits específicament a prevenir i eliminar la violència contra la dona, posant-los en contacte amb els diferents governs i les organitzacions que treballen per la dona i els drets humans. UNIFEM entén que la violència contra les dones és un problema transversal, que busca la cooperació entre les institucions i les organitzacions.

UNIFEM va llançar aquesta plataforma el desembre del 2009 i fins avui ha rebut el suport de cinc milions de persones.

Objectius i funcions del Programa

autodefensa- Definir, implementar i avaluar, a partir de l'anàlisi estratègica, el model d'actuació policial unificat, homogeni i estàndard per a l'atenció integral a les dones que pateixen violències masclistes a tot el territori català. 



- Orientar i planificar accions que aportin coneixement de la realitat actual en l'àmbit de la seguretat pel que fa al fenomen de la violència masclista i identifiquin les millors pràctiques. 



- Promoure comissions d'estudi i grups de treball, fixar-ne l'àmbit i els criteris d'actuació.

- 

Impulsar accions de sensibilització, informació i divulgació de les actuacions policials.

Promoure i reforçar la formació i l'especialització dels professionals de l'atenció en el marc de l'Escola de Policia de Catalunya o organisme que la substitueixi. 



- Cooperar, col·laborar i promoure convenis, si escau, amb altres departaments i organismes de la Generalitat pel que fa a l'abordatge integral d'aquest fenomen. 



- Cooperar, col·laborar i treballar transversalment amb els agents implicats en l'abordatge integral de la violència masclista al llarg de tot el territori especialment les xarxes i circuits locals, comarcals o regionals. 



- Impulsar sistemes unificats de recollida i tractament de dades i sistemes d'indicadors per al seguiment, l'avaluació de les polítiques públiques de seguretat en matèria de violència masclista i pel ple coneixement de la dimensió d'aquest fenomen.



- Promoure la innovació, la recerca i l'intercanvi d'experiències i la millora quant al funcionament, els models d'intervenció i d'avaluació de resultats dels operadors de seguretat.

- 

Promoure la planificació estratègica en matèria d'igualtat en els àmbits de seguretat del Departament. 

Representar el Departament en espais de treball Interdepartamental sobre violència masclista, quan se li encomani. 

Al capdavant del Programa hi ha un director o una directora, assimilat/ada retributivament a subdirecció general, sotmesa al règim de personal eventual. 

La durada del programa s'estableix fins que es considerin acomplerts els objectius.

Per saber-ne més:

El "canvi" d'Artur Mas 

Societat patriarcal, societat democràtica?

"La violència de gènere té cara i creu"

25-N: Dia Internacional contra la violència masclista

L'estat espanyol afavoreix la pressió estètica contra les dones

 


Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid