Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
La majoria de partits s'alien amb el PP per regular el comportament dels nouvinguts

Malgrat criticar l'ofensiva xenòfoba del PP, la majoria de partits de l'esfera institucional tant de la dreta com de la suposada esquerra no han dubtat a sumar-s'hi per tal de combatre de la pitjor manera possible una realitat, la immigració, que ara que hi ha crisi és incòmode.
 

De moment tres ajuntaments, Salt, l'Hospitalet i Badalona, han aprovat una moció trampa per la qual els consistoris podran impedir l'arrelament i el reagrupament dels nouvinguts que hagin infringit les ordenances de civisme. Trampa perquè entra en el terreny movedís del civisme, que amb les seves ordenances criminalitzen, ataquen i actuen contra col·lectius i realitats que no els interessen.

22/12/2010 11:00 Drets i Llibertats

D'aquesta manera, ens trobem que amb aquestes mocions aprovades els ajuntaments podran condicionar la vida de les persones en aquest cas les d'origen estranger segons la seva manera d'interpretar el civisme i segons els dictàmens que ells mateixos s'han creat a través de les ordenances de civisme. Així, segons cada població, un immigrat podrà veure com se li obstaculitza l'arrelament social i el reagrupament familiar si beu alcohol o fuma pel carrer, però també si juga a pilota, si va en monopatí o, també, si penja pancartes a l'enllumenat públic i si usa megafonia al carrer sense autorització, per exemple.

Salt: PSC i ERC

ddhhEl ple de l'Ajuntament de Salt va aprovar dilluns amb vint vots a favor i només un vot en contra una moció per reclamar que els governs municipals tinguin veu i vot i puguin influir en la regulació de les persones immigrades. Concretament, la moció aprovada demanava que els informes dels consistoris siguin vinculants en els processos d'arrelament social i de reagrupament familiar i que es puguin denegar si els veïns en qüestió han vulnerat les ordenances cíviques o s'ha demostrat que sónconflictius en la convivència. Alguns veïns van acudir al ple i van desplegar pancartes criticant la moció i acusant l'ajuntament de racista i xenòfob per aprovar aquest text. Als cartells s'hi podia llegir "No a la discriminació social", "Menys ordenances de civisme, més recursos socials· o "No a la discriminació institucional".

La moció va ser presentada ni més ni menys que per l'equip de govern, format pel PSC i ERC, i demanava que el nou reglament de la Llei d'Estrangeria inclogui la necessitat d'un informe positiu de l'ajuntament de residència per alstràmits d'arrelament i reagrupament. La moció va ser aprovada amb els vots a favor de l'equip de govern més CiU i el PP. Només el regidor d'Independents per Salt (IpS) i vinculat a la CUP, Ramon Muñoz, va votar en contra de la moció en considerar que demanar que un ajuntament pugui decidir sobre el futur d'una persona o una família d'origen immigrat depenent de si tenen un bon comportament o no només serveix per fomentarla xenofòbia. "El que vostès fan és populisme barat", va etzibar. Segons IpS, la moció és "propagandística" i "farà crispar encara més la delicada convivència al nostre poble".

La intenció és que aquests informes es facin seguint barems objectius com ara saber que realment l'habitatge on es fa el reagrupament compleix els requisitsper assegurar la confortabilitat i la salubritat o que el veí en qüestió segueix les normes de convivència i les ordenances cíviques. L'alcaldessa, Iolanda Pineda, va arribar a dir que no n'hi ha prou amb assegurar que aquestes persones parlen l'idioma d'acollida, sinó que també cal consultar a les "trinxeres" del món municipal per saber si són ciutadans amb qui es pot conviure i no contribueixen a augmentar la conflictivitat social.

L'Hospitalet: PSC, PP i CiU

A l'Hospitalet la moció va ser aprovada per 23 vots a 2. A la proposta de l'alcaldessa, Núria Marín (PSC), l'Ajuntament va acordar impedir l'arrelament i el reagrupament dels nouvinguts que hagin infringit les ordenances de civisme. Als 17 regidors socialistes s'hi van sumar 4 dels 5 del PP i 2 dels 3 de CiU (que no van assistir al ple). Els dos regidors d'ICV-EUiA es van enfrontar durament amb la batllessa, amb qui governen. Diverses col·lectius d'immigrats van mostrar la seva ràbia al ple.

Segons Marín, "quan es parla d'immigrants incívics, es parla de tots i el que volem és que tinguem molt clar que són un percentatge molt petit". Amb la mesura, el PSC pretén assenyalar "que aquests senyors tenen una diferència de tracte en aquest ajuntament". Marín va acusar ICV i EUiA de viure de teories ino trepitjar els barris de la ciutat i li va dir que "amb bonismes no anem enlloc".

Però això no s'atura aquí. El PP ja ha anunciat que, en el proper ple, el seu grup proposarà endurir encara més la petició de l'Ajuntament: presentarà una moció demanant que el consistori també pugui emetre informes negatius en el tràmit de renovació dels permisos de residència. Això obriria la porta a l'expulsió dels nouvinguts incívics que ja gaudeixen del permís de residència al país.

Badalona: PSC, CiU, ERC i PP

nuvoldretshumansA la població de Xavier García Albiol sembla que a l'Ajuntament no són tan diferents a ell. Els grups que formen el govern municipal, PSC, CiU i ERC, s'han sumat al PP, que haviapresentat una moció copiada a la de l'Hospitalet però sense la possibilitat d'impedir el reagrupament. Badalona doncs, s'ha convertit aquesta setmana en la tercera ciutat catalanaque demana al govern espanyol que, en el desenvolupament del reglament de la Llei d'Estrangeria, inclogui la possibilitat que els consistoris emetin informes negatius contra l'arrelament d'aquells veïns estrangers que hagin infringit les ordenances municipals.

Va ser l'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín, que va encendre la metxa el passat mes de desembre amb aquesta proposta. Quan Marín va presentar la moció a l'Hospitalet, el líder popularbadaloní, Javier García-Albiol, la va presentar també a la seva ciutat.Badalona,que també té un alcalde socialista, ha eliminat de la moció la petició de poder informar negativament en els casos en els quals el nouvingut sancionat demana el reagrupament familiar. Aquesta ha estat l'esmena que han presentat els partits del govern municipal, PSC, CiU i ERC, i que han posat com a condició per a sumar-se al PP. Una contradicció del PSC d'ambdues poblacions que García-Albiol va aprofitar per atacar.

ICV-EUiA, a l'oposició, ha estat l'únic partit que s'ha oposat a la moció presentada per Albiol, com ja va passar a Salt i com ha passat a l'Hospitalet.

El Vendrell

De la seva banda, a El Vendrell, el govern de CiU va acceptar al ple municipal de dilluns passat que sigui el ConsellMunicipal per la Convivència i el Civisme qui debati si el comportamentcívic dels estrangers ha de ser tingut en compte per obtenir el permís de residència per arrelament. El grup municipal de CiU, al govern municipal, va presentar la moció per demanar al govern de l'Estat que inclogui en el nou redactat del reglament de la Llei d'estrangeria, la denegació per arrelament delsestrangers, previ informe dels ajuntaments, que incompleixin de forma flagrant i reiterada les ordenances i reglaments municipals.

El regidor de Convivència i Civisme, Jaume Domingo, creu que amb aquesta proposta es facilitarà l'accés a aquells estrangers que no hagin incomplert les normatives municipals en els àmbits de convivència i civisme.Domingoha assegurat que la iniciativa pretén positivitzar la situació dels nombrosos nouvinguts que han demostrat un comportament cívic i una perfecta assimilació del que suposa conviure en un municipi d'acollida com El Vendrell. Amb tot, la moció no es va aprovar al ple de l'Ajuntament ja que CiU va acceptar que sigui el Consell Municipal per la Convivència i el Civisme el que acabi debaten aquesta qüestió.

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid