Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
8M
Dones catalanes per la terra i la llibertat

A l'atzar agraeixo tres dons: Haver nascut dona,

de clase baixa i nació oprimida.

I el tèrbol atzur de ser tres voltes rebel"

Maria Mercè Marçal

08/03/2025 El Davantal

En una data com la d'avui i en el context que vivim cal mirar al passat, sense nostàlgia i sense caure en una idealització romàntica o melancòlica, tot al contrari, per prendre de nou la iniciativa. Sota aquesta visió desenterrem les veus de les dones silenciades. Una mena de crida a l’acció present.

Donant veu a les lluitadores d'arreu del territori que van aportar dècades de compromís i generositat fins sacrificar la seva vida en la lluita pels seus drets en el camí per la justícia social i l'alliberament nacional.

Milers de dones catalanes, anònimes o destacades en aquest compromís van jugar un paper cabdal en la lluita i van dibuixar els colors del 8 de Març en la nostra pròpia història. Recuperarem així allò que podria haver estat i no va ser en el seu moment per prendre una nova embranzida

L'origen del 8 de març

L'origen del Dia de la Dona es va generar en el marc de la teorització socialista. La decisió de convertir aqueixa celebració en una festivitat internacional va anar a càrrec de Clara Zetkin, líder del moviment internacional de dones socialistes fins a l'esclat de la I Guerra Mundial. La seua proposta de creació fou presentada a la II Conferència Internacional de les Dones Socialistes, celebrada el 1910 a Copenhaguen.

Zetkin va aconseguir reforçar els llaços de solidaritat i d’identitat entre les dones socialistes de tots els països alhora que feia de la reivindicació del dret a vot de les dones una demanda internacional. Més tard, a la Revolució Russa de 1917 tindria una gran influència a tots els nivells en el Dia Internacional de la Dona perquè, encara que la festivitat se celebrava des de 1914, va ser el 8 de març del 17 quan les dones russes s’amotinaren davant de la falta d'aliments, i donaren inici al procés revolucionari que acabaria en el mes d'octubre d’aqueix mateix any.

Altres esdeveniments significatius anteriors van confluir en la formació de la consciència feminista i en la concreció del Dia de la Dona Treballadora en aquesta data: la vaga de les obreres tèxtils nord-americanes de 1857, l’incendi de la fàbrica Cotton o el de la Triangle Shirtwaist Company, de Nova York, el dia 25 de març de 1911 (indústria tèxtil on treballaven cinc-centes persones, en la seva gran majoria dones immigrants joves). En aquests fets de 1911 van morir 142 obreres que l’any anterior havien mantingut una important vaga per demanar millors condicions laborals.

 

Baudais, Emma (2019) "Les oblidades de la Comuna de París", Ab Origine Magazine, 44(octubre) [en línia].

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid