Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
lluita institucional
La CUP Reus alerta que les obres del pàrquing de la Hispània són més contaminants del que estava previst

El grup municipal adverteix que la troballa de més contaminació pot endarrerir les obres i provocar la pèrdua dels fons Next Generation

11/04/2024 Política

La CUP ha alertat, aquest matí, que les analítiques del sòl de les obres del pàrquing de la Hispània determinen que la contaminació té efectes cancerígens i tòxics, fet que posa en perill els treballadors i residents per inhalació, contacte dèrmic i per ingestió de la pols de les obres en llargs períodes d’exposició. Unes analítiques que s'estan duent a terme per ordre de l'ARC, a conseqüència de la petició de la CUP, i que continuaran durant l’obra. Fins i tot, quan estigui finalitzada i en funcionament, ja que serà obligatori el control analític periòdic permanent. 

Mònica Pàmies, regidora i portaveu del grup municipal ha advertit que "el temps corre en contra de totes, perquè com més temps estem exposades a la pols de les terres i als vapors de l'aigua de l'aqüífer, tots dos contaminants, més alt serà el risc per a la salut, i podem passar del valor ACCEPTABLE al NO ACCEPTABLE a mitja execució d'obra".

Les despeses del tractament de terres fins ara han augmentat el cost de les obres amb 372.665,88 euros que, segons es tractarà en comissió informativa, l’Ajuntament reclama que assumeixi Garcia Riera, tot i que el govern va aprovar un projecte d’obra on no es va tenir en compte la descontaminació del sòl. A aquest sobrecost, Pàmies recorda que se li haurà de sumar el cost de totes les analítiques obligatòries.  

A més, l'augment de la durada dels treballs també pot afectar a la recepció dels fons Next Generation. L'ajut de 2 MEUR només arribarà si els treballs han finalitzat el juny del 2026, una meta cada cop més complicada pels treballs de descontaminació que no estan contemplats en el projecte inicial. "Per tant, a sobre dels 12 MEUR per l'aparcament, l'ajuntament haurà d'assumir aquesta partida i l'obra total pot costar a les arques municipals i a les veïnes més de 22 MEUR en un mandat on es van apujar taxes i impostos perquè no hi havia capital suficient al consistori", ha afirmat Pàmies.


Amb tot, els cupaires han expressat que els resultats de les proves contradiuen el que el govern afirmava en el Ple de novembre 2023, en resposta a la moció dels independentistes per abandonar el projecte de construcció de l'aparcament i substituir-lo per una zona verda, on van negar que el sòl està contaminat i que l'obra suposa risc per a la salut de les persones.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid