Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Any Estellés
Presentació de la primera biografia d'Estellés, obra de Pau Alabajos, a la llibreria ONA de Barcelona

L’autor estarà acompanyat de David Fernàndez i de Laura Huerga

14/02/2024 Lletres

Vicent Andrés Estellés. La veu d’un poble és el títol d’un llibre únic, la primera biografia del poeta valencià escrita per Pau Alabajos i editada per Sembra Llibres. Aquesta obra, que demà a les 18h es presenta a la llibreria Ona de Barcelona (carrer de Pau Claris, 94) ens acosta al recorregut vital del poeta de Burjassot amb motiu de la celebració del centenari del seu naixement. De fet, el llibre se suma a la celebració popular del Cent d'Estellés al País Valencià i a l’Any Estellés a Catalunya.

Els detalls d’aquesta obra única es podran descobrir, doncs, aquest 15 de febrer de la mà de l’autor que estarà acompanyat de Laura Huerga (Presidenta del PEN Català) i de David Fernàndez (periodista).

La biografia escrita per Pau Alabajos és un un viatge que parteix dels poemes clau d’Estellés per mostrar-nos la vessant més humana de l’autor: el fill del forner de Burjassot, el periodista compromès acomiadat pel diari on treballava o el poeta que es conjura amb la causa dels explotats i la reconstrucció d’un país vençut. El músic i escriptor detalla com Vicent Andrés Estellés tant recitava en una associació de veïns com rebia els màxims guardons de les lletres catalanes.

Ara que farà 100 anys del seu naixement, l’obra d’Alabajos reivindica la figura de qui es convertí en emblema i matèria primera del moviment popular de la Nova Cançó. I que, mentre la nostra xarxa cultural de base el reconeixia arreu del país, era perseguit i amenaçat per la dreta franquista que encara avui l’intenta censurar. El poeta que va esdevenir la veu d’un poble.

Vicent Andrés Estellés és un dels poetes fonamentals de la literatura catalana. La seua obra és una narració íntima i universal de la nostra història recent: la mort i la fam, l’horror de la guerra, la crua postguerra i la derrota col·lectiva. Però també la resistència, l’esperança, la lluita constant i la fràgil alegria.

Presentació a l’Octubre CCC de València

El passat dimarts, 6 de febrer, el llibre es va presentar a l’Octubre CCC de València. A l’acte van participar diverses persones que van aportar una perspectiva única sobre la figura d’Estellés:

Pau Alabajos, reconegut cantautor, admirador de l’obra d’Estellés i autor del llibre, va presentar la biografia amb el seu coneixement profund sobre la importància de la poesia en la societat contemporània. A més, Alabajos va enriquir l’ambient amb la seua música, cantant algunes de les cançons inspirades en la poesia d’Estellés, acompanyat, com no, de la seua guitarra.

Isabel Anyó i Vicent Anyó, nets del mateix Vicent Andrés Estellés, van compartir una mirada íntima i càlida, van ressaltar els valors i les passions que van marcar la vida del seu avi i la seua influència perdurable en la cultura valenciana.

Irene Mira, professora de la Universitat d’Alacant i experta en l’obra d’Estellés, va destacar la rellevància de la seua obra des d’una mirada més analítica i contextualitzada.Sobre l’autor
Pau Alabajos (Torrent, 1982) és llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de València. La seua trajectòria artística sempre ha estat lligada a la música i a la poesia de Vicent Andrés Estellés. Ha publicat tres discos amb cançons inspirades en els versos del poeta de Burjassot: Pau Alabajos diu Mural del País Valencià de Vicent Andrés Estellés (Bureo Músiques, 2013), Ciutat a cau d’orella (Bureo Músiques, 2018) i Una granota viva a la butxaca (RGB Suports, 2024). A més a més, imparteix tallers didàctics en instituts de secundària i universitats sobre la Nova Cançó i sobre poesia estellesiana. En l’àmbit literari, Pau Alabajos ha publicat dos textos teatrals, Hotel Fontana (Bromera, 2019) i El tocadiscos de Joan Fuster (Bromera, 2022). L’any 2024, coincidint amb el centenari del naixement del fill del forner, estrena un espectacle teatral-musical titulat Arbres de pols, inspirat en un poema homònim del Llibre de meravelles.

Valora
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid