Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Arnau Juanmartí García (La Forja): "Volem ser energia organitzada per canviar-ho absolutament tot"
29/10/2022 Entrevistes

Entrevista a Arnau Juanmartí García, membre del Secretariat Nacional de La Forja-Jovent Revolucionari en motiu del IV Congrés Nacional de l'organització amb el lema 'Ara més que mai!' que celebrem avui a Barcelona.

Avui 29 d'octubre, en motiu del IV Congrés Nacional de La Forja-Jovent Revolucionari, publiquem l'entrevista realitzada a Arnau Juanmartí García, jove pallarès de Sort que estudia Ciències Polítiques a la Universitat Pompeu Fabra. Ara és membre del Secretariat Nacional de l'organització que fa pocs dies commemorava els 50 anys del naixement de les Joventuts Revolucionàries Catalans (JRC) i es declarava hereva d'aquest fil roig.

Quin balanç feu de la tasca desplegada per La Forja d'ençà de la vostra fundació?

El balanç és positiu. Evidentment no hem arribat a tot el que hem volgut, però hem aconseguit -i estem aconseguint- molts dels objectius que ens vam exigir quan es va fundar La Forja.


Aquests objectius són organitzar els joves independentistes d’esquerres per una causa revolucionària com és l’alliberament nacional, però fer-ho lluny de les dinàmiques dels partits institucionals i amb una voluntat d’aglutinar forces. Vam néixer amb voluntat de fugir del sectarisme i hem estat capaços d’entendre’ns amb gent molt diferent quan hem tingut objectius en comú. També hem estat capaços de tractar tot tipus de debats, quan vam néixer pensàvem que si alguna cosa no ens podíem permetre si volíem guanyar era ignorar tot de temes que incomodaven. Creiem que som una eina molt vàlida per tenir un independentisme d’esquerres capaç de guanyar i uns joves que siguin punta de llança.

Vam néixer amb voluntat de fugir del sectarisme i hem estat capaços d’entendre’ns amb gent molt diferent
Com valoreu la situació actual en què hi ha el Consell de la República, una repressió a milers d'independentistes i aparentment el neoautonomisme treu el cap i pretén consolidar-se?

El Consell de la República és una eina imprescindible per la lluita independentista perquè està lluny de la repressió espanyola, però difícilment pot donar els seus fruits si hi ha gran part de l’independentisme que no hi veu la utilitat.

Els milers d’independentistes reprimits, alguns d’aquests militants nostres, s’ho van jugar tot per una causa molt noble i és un error que els partits institucionals no els donin ple suport. No són tant mediàtics i potser no passa factura electoralment a curt termini, però sense una acció antirepressiva contundent i unitària és més complicat que en el dia de demà els joves catalans estiguin disposats a jugar-s’hi la llibertat. No podem prescindir de la solidaritat, només ens tenim a nosaltres mateixos. Si volem derrotar l’Estat espanyol, hem de confiar que al costat nostre hi ha centenars de milers de persones disposades a tot. Els partits polítics tenen tot el dret a canviar d’estratègia però no a abandonar-nos i, encara menys, a reprimir-nos per fer el que demanava el context. La repressió contra independentistes hauria d’haver estat una línia vermella per a qualsevol partit, és intolerable.

Els partits polítics tenen tot el dret a canviar d’estratègia però no a abandonar-nos i, encara menys, a reprimir-nos
Ens podeu avançar quins elements de debat i quines propostes esteu valorant políticament? Què proposeu per a continuar organitzant la lluita?

Estem en un context de guerra de posicions, és hora de fer-nos forts a diferents fronts. No estem al 2017 i hi ha menys moviment (o és menys visible), però tenim clar que hi ha molta feina a fer. Nosaltres ens centrarem en fer madurar la campanya “Anar-hi”, una campanya que vol socialitzar els mètodes i les possibilitats de la resistència civil no violenta. Creiem que el poble català té molt marge de millora en les tècniques de resistència civil, i sobretot cal que ho aprenguem a fer més enllà de l’agenda dels partits.


També ens centrarem en seguir enfortint el front sindical, cal que els treballadors estiguem organitzats en massa per quan hi hagi un altre embat, nosaltres apostem especialment per la Intersindical-CSC. Si podem aturar l’economia quan sigui l’hora, tindrem molta més força.


Al mateix temps seguirem tractant la consciència lingüística, el front institucional, la lluita ecologista o el moviment feminista.

Ens centrarem en fer madurar la campanya “Anar-hi”, una campanya que vol socialitzar els mètodes i les possibilitats de la resistència civil no violenta
Considereu que el jovent d'aquest país organitzat en diversos espais (sindicats estudiants, laborals, esplais i caus, etc.), pot reprendre la iniciativa política com ho fou, per exemple, Universitats per la República el 2017?

Sí, els joves hi serem com hi hem estat sempre, però no som aliens al moment pel que passa al país. Serem joves i grans que reprendrem la mobilització massiva quan sigui possible. I, mentrestant, seguirem treballant per fer-nos forts. Per suposat, La Forja serem els primers en buscar la coordinació dels joves de diferents àmbits, ideologies i sensibilitats per posar-nos a la primera línia.

Serem els primers en buscar la coordinació dels joves de diferents àmbits
Amb la crisi actual i sembla que serà més greu, els problemes socials de tota mena es veuran agreujats. Des de La Forja, penseu que aquest IV Congrés Nacional us farà sortir més ben preparats per a aquesta conjuntura?

Sí, el Congrés ha de servir per reflexionar i treure conclusions sobre com podem ser una ajuda pel poble català en aquests moments de crisi. Sobretot, volem ser capaços de transformar la desgràcia a la que ens condemnen en ràbia transformadora, volem ser energia organitzada per canviar-ho absolutament tot. Som il·lusió per fer un món millor, més just, sostenible i lliure. Però també som ràbia i energia per acabar amb els privilegis d’Endesa, Florentino o Isidre Fainé, que ens porten cada vegada més a la misèria i a la destrucció.

Volem ser capaços de transformar la desgràcia a la que ens condemnen en ràbia transformadora
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid