Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Repressió
Absolució pels encausats pel cas Confeti
02/07/2022 Drets i Llibertats

Una dotzena de ciutadans han estat sotmesos, des del 13 de juny, a un judici a l'Audiència Provincial de Palma en el qual la Fiscalia demanava un total de 29 anys de presó. Es tracta de l'anomenat cas Confeti que fa referència a una acció de protesta pacífica al Moll Vell de Palma contra la massificació turística, segons informa dBalears.

En aquest procés judicial, s'acusava una dotzena de persones per aquells fets, però algunes d'aquestes persones ni per edat, ni per altres circumstàncies, ja no eren, o no havien estat mai militants d'Arran i, de fet, algunes de les persones acusades ni tan sols es trobaven a Mallorca aquell dia.

Després que els encausats hagin aportat nombroses proves i testimonis, l'Audiència Provincial ha dictat una sentència absolutòria per a tots els acusats.

«En el cas sotmès a judici no es donen conductes de caràcter violent i, com es desprèn de la doctrina exposada», remarca al sentència. A més, destaca que només «dos dels acusats varen participar en una concentració de protesta contra la massificació que comporta el model turístic a les Illes. No va ser degudament comunicada a l'autoritat la seva celebració, però no per això els participants varen deixar d'estar dins de l'àmbit de l'exercici dels drets a la lliure expressió (article 20.1.a) i a la reunió i manifestació (article 21 Constitució), si bé amb incompliment del requisit de comunicació prèvia a l'autoritat».

Així, l'Audiència explica que «no es tracta de criminalitzar la conducta dels qui, en el legítim exercici del dret de manifestació o reunió, al marge de l'existència o no d'autoritzacions administratives, participen d'un acte de reivindicació, del signe que fos, sinó de castigar la conducta dels que enfosqueixen aquest dret, assimilant o incloent-hi, conductes de caràcter violent». I remarca que en el transcurs de la concentració «es varen activar pots de fum i, al menys, una bengala i es va llançar confeti», amb què «no es va causar cap mena de dany o perjudici, més enllà de les molèsties produïdes pel fum a les persones situades a les proximitats. Ningú no ha formulat cap reclamació de cap tipus. No es va alterar la pau pública entesa com assenyala la jurisprudència i, sobretot, no es va executar cap acte de violència de cap mena».
El fets es remunten al 2 de juliol de 2017

Es va realitzar una performance al port de Palma emmarcada dins la campanya d’ARRAN contra el model de monocultiu turístic. La reivindicació va consistir en el desplegament d’una pancarta «Tourism kills Mallorca» per part de més d’una vintena de joves, mentrestant s’encengueren dues bengales i es tirà confeti.

El mes de febrer del 2018, una dotzena de persones foren citades a declarar per la protesta, pel jutjat d’instrucció número 2 de Palma, i a dia d’avui, la fiscalia ha sol·licitat l’obertura de judici oral davant l’Audiència Provincial i els demana una pena d’un total de 26 anys de presó per desordres públics (article 557 del codi penal amb agreujants) per a les 11 encausades.

La defensa va presentar un recurs d’apel·lació a l’Audiència Provincial de Palma sol·licitant l’arxiu de la causa en base a 1) moltes de les encausades ni tan sols es trobaven en el lloc dels fets el dia que es realitzà l’acció, i així s’ha acreditat durant la instrucció; 2) no és proporcional aplicar l’art. 557 CP a una protesta sense cap acte de violència, ja que es troba emparat pel legítim dret a protesta i l’exercici de la llibertat d’expressió, no observant-se cap indici de criminalitat. L’Audiència ho ha desestimat el que implica que les encausades hauran d’anar a judici

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid