Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Cultura popular
Reviscola el crit d’Independència a la Patum

Durant aquest dies de Patum, l'Ajuntament de Berga ha potenciat les accions de la campanya "Vull la nit!" per promoure una festa lliure de violències sexistes

17/06/2022

Aquesta nit, la plaça de Sant Pere de Berga, plena de gom a gom, ha recuperat la tradició reivindicativa d'abans la pandèmia. Tot just ressonaven les darreres notes del cant dels Segadors, el assistents han esclatat amb crits d’Independència amb els punys enlairats mentre una estelada cobria part de la plaça amb la inscripció “República Catalana”.

La Patum d'aquest 2022, que va començar aquest dimecres 15 de juny i s'allargarà fins al diumenge 19 de juny, es preveu multitudinària després de dos anys seguits sense poder-se celebrar. (Tota la informació sobre la Patum)

Durant aquest dies de Patum, l'Ajuntament de Berga ha potenciat les accions de la campanya "Vull la nit!"  per promoure una festa lliure de violències sexistes. Enguany, el consistori ampliarà els horaris i serveis del Punt Lila i també ha renovat el material de difusió per incrementar la visibilitat de la iniciativa mitjançant l’ús de diversos articles de marxandatge com per exemple fulletons, polseres, adhesius, samarretes i banderoles, entre altres. La campanya compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="ca" dir="ltr">A Berga encara tenen les consignes clares! <a href="https://twitter.com/hashtag/Patum2022?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#Patum2022</a> <a href="https://t.co/2LhvfUBSXw">pic.twitter.com/2LhvfUBSXw</a></p>&mdash; Martí Estruch Axmacher (@MartiEstruch) <a href="https://twitter.com/MartiEstruch/status/1537520136760053760?ref_src=twsrc%5Etfw">June 16, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

 

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="ca" dir="ltr">Els Segadors a La Patum completa. <a href="https://t.co/5YrVrFDolT">pic.twitter.com/5YrVrFDolT</a></p>&mdash; Oriol Rodriguez (@OriolRV) <a href="https://twitter.com/OriolRV/status/1537522230598434820?ref_src=twsrc%5Etfw">June 16, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

 

Impacte visual
Una de les primeres accions realitzades ha estat la col·locació d’un gran vinil dissenyat per Salvador Vinyes que conté el logotip de La Patum acompanyat pel lema “Lliure de sexisme”, a la plaça de Sant Pere. El vinil es pot visualitzar a la part ascendent de la barana, a prop de la font d’aigua que hi ha situada abans de l’inici del tram d’escales que condueixen a La Berruga.

Fulletó informatiu

La difusió de la campanya ‘Vull la nit!’ també es farà mitjançant un fulletó informatiu que insta el jovent a no protagonitzar actituds ni comportaments masclistes a través d’una dotzena de frases que descriuen situacions i comportaments relacionats amb la violència sexual com per exemple: els comentaris desagradables per la forma de vestir, la manca de respecte per l’espai personal, la insistència per obtenir el consentiment a l’hora de mantenir relacions de qualsevol tipus, la intolerància a les diversitats sexuals o l’estigmatització de les dones que prenen la iniciativa, entre d’altres. El fulletó inclou les ubicacions i horaris del Punt Lila i els telèfons d’informació i atenció en matèria de violències sexistes.

L’adhesiu feminista i patumaire

L’Ajuntament de Berga ha reeditat l’adhesiu patumaire de ‘Vull la nit!’. Es tracta d’una iniciativa que va tenir molt bona acollida en les dues edicions anteriors de la festa, tenint en compte que es van esgotar les 10.000 unitats distribuïdes durant les Patums de 2018 i 2019, respectivament. En aquesta ocasió, s’ha renovat la imatge de l’adhesiu mantenint l’essència patumaire i la reivindicació feminista. L’adhesiu dissenyat per la il·lustradora Mar Guixé serà d’edició limitada i es distribuirà gratuïtament a la recepció del consistori berguedà, al Punt Lila, a les barres sense alcohol i a les barres de les Barraques de La Patum.

Polseres patumaires

Un altre dels articles de la campanya ‘Vull la nit!’ són les polseres patumaires amb missatge feminista. Es tracta d’unes polseres lleugeres de tela de color verd o vermell que inclouen el lema “Per una Patum lliure de sexisme”. En total, s’han fet 4.000 polseres que es repartiran gratuïtament al Punt Lila.

Gots reutilitzables

Les Barraques de La Patum disposaran de gots reutilitzables per servir la beguda durant la celebració dels concerts que es faran a l’espai musical de la plaça Cim d’Estela. El got inclou la nova imatge de la campanya en què apareixen dues persones caracteritzades amb la vestimenta típica patumaire i el lema “Per una Patum lliure de sexisme”.

Banderoles

Una altra de les iniciatives destacades d’enguany és la creació de 160 banderoles que han estat instal·lades en l’enllumenat públic de diferents zones de la ciutat. Les banderoles comparteixen la mateixa imatge que els gots reutilitzables, però el disseny ha estat adaptat al format de les banderoles.

Samarretes de la campanya

Per promocionar i donar visibilitat a la campanya, els membres de l’organització no uniformats, les persones que gestionen el servei de barres de les Barraques de La Patum i l’equip professional del Punt Lila vestiran samarretes amb el logotip patumaire renovat de la campanya per promoure unes festes lliures de sexisme.

Sessió formativa

El consistori també ha donat continuïtat a les sessions formatives adreçades a les persones que formen part de les comparses de La Patum que es van posar en marxa l’any 2018. El Casal Cívic de Berga va acollir el 4 de juny una formació per a la prevenció, detecció i actuació davant les violències masclistes i lgtbifòbiques en contextos festius. En la sessió es van tractar diferents qüestions relacionades amb la construcció social del gènere, les violències masclistes o la construcció d’espais d’oci igualitaris des d’una perspectiva feminista, entre d’altres. L’activitat va estar conduïda pel Centre Jove d’Atenció a les Sexualitats (CJAS) i va comptar amb la participació de gairebé una quinzena de persones que van aportar diferents propostes.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2022 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid