Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Diada Catalunya Nord
Commemoració a Perpinyà de 362è aniversari del Tractat dels Pirineus

La signatura del Tractat dels Pirineus, el document que manté encara dividits els Països Catalans dins dels estats espanyol i francès. D’ençà de l’annexió d’una part de Catalunya pel Reialme de França, oficialment signada el 7 de novembre de 1659, els nord-catalans vam ser aïllats, administrativament i políticament, de la resta de Catalunya i de la nostra àrea de relació fins aleshores. A partir d’aqueix moment, la consigna del poder francès és que tot allò català ha de desaparèixer. Per exemple, el 1673, es nomenen bisbes francesos i es fa fora els catalans; el 1678, s’incorpora el bisbat de Perpinyà al bisbat de Narbona; el 1682, s’obliga a saber francès per exercir una professió liberal; i, el 1700, es prohibeix l’ús del català en els documents oficials perquè “repugna i és contrari a l’honor de la nació francesa”.

02/11/2021

Aquest dissabte es commemora a Perpinyà el 362è aniversari del Tractat dels Pirineus amb una maniestació que començarà a les 4 de la tarda a plaça de Catalunya que portarà com a lema "Obrim les fronteres, esborrem el tractat dels Pirineus". A continuació, a les 7, al peu del Castellet es farà la Marxa de torxes fins a la Casa de Musical. 

Una hora més tar, iniciarà en aquest indret el concert, amb les Tata (Catalunya Nord), els Trau (Catalunya Sud) i el Belda i el conjunt Badabadoc (Catalunya Sud). El preu de l'entarda és de 7 euros. 

Com que, l'Ajuntament de Perpinyà, governat per l'extrema dreta, ha prohibit que onegi l'estelada al Castellet, el Col·lectiu 7 de Novembre,  organitzador de la Diada ha fet una crida a omplir d'estelades la manifestació de la tarda.

Cal recordar que el 7 de novembre de 1659 les Espanyes i França van signar el Tractat dels Pirineus cedint els comtats del Rosselló (incloent-hi les comarques del Vallespir, Capcir i Conflent), i part del de la Cerdanya i a la monarquia francesa. Segons el tractat s'havien de mantenir les institucions catalanes però París no el va respectar dissolent la Generalitat i els cònsols que explícitament havia de mantenir. Catalunya Nord va respondre a l'ocupació francesa amb una revolta armada coneguda com els Angelets de la Terra.

Altres actes

Aquest dijous 4 de novembre, a les 7 de la tarda, El Casal de Perpinyà splegarà un acte sobre "Catalunya Nord, Terra d'acollida", que comptarà amb la participació de Dolors Serra, Aleix Renyé i Boubacar Traoré de Malí. Així com també l'Hora Solidària de cada dijous

Correllengua 2021

La fi del Correllengua, coincideix com cada any amb la Diada de Catalunya Nord i com fa habitualment la Coordimadora d'Associacions per la Llengua (CAL) organitza una anada a la capital nord-catalana en autocar des de Barcelona.

Valora
Rànquings
  1. Fem pinya -tothom, tothom i tothom- amb l'ANC !!
  2. Ha mort l'Encarna Jordan, veterana independentista
  3. Comunicat de la CACG en relació a la manifestació d'ahir a Lloret de Mar
  4. Esther Lucea: "...experimentem una mena de sensació profètica malastruga, com si els nostres germans del nord exercissin de viatgers del temps per advertir-nos de quin pot ser el futur de la llengua catalana"
  5. La CACG es manifesta a Lloret contra la presència dels Borbons i l'entrega dels premis Princesa de Girona
  6. La CACG crida a participar a la manifestació del dia 10 a Lloret de Mar des de l'indret on es reuniran els Borbons
  7. Escola de Formació Toni Villaescusa (1984-2024)
  8. 7 diputats de formacions independentistes de Còrcega, Polinèsia, Bretanya, Nova Caledònia i Euskal Herria al Parlament francès
  9. La CUP denuncia a Antifrau irregularitats de l’Hospital de Palamós
  10. “Sense independència Catalunya no té projecte de futur possible”
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid