Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
12 d’octubre, res a celebrar

Recuperam un comunicat del Col·lectiu Es Fibló, escrit gairebé #TalDiaComAvui, fa 5 anys, per reflexionar sobre el #12Octubre i la reivindicació cultural i de drets de milions d'aborígens. Parc nacional

Cada any, el dia 12 d’octubre l’Estat Espanyol celebra la Fiesta Nacional de España, també anomenada a moltes repúbliques llatino americanes Día de la RazaDía de la Hispanidad. De fet, ambdues denominacions són originàries d’aquí, la primera a proposta de Faustino Rodriguez­ San Pedro l’any 1913 i la segona a proposta de Ramiro de Maeztu al 1931.

Aquesta darrera, Dia de la Hispanidad, no va ser oficial fins el 1958, quan un decret del dictador Francisco Franco va establir: “Dada la enorme trascendencia que el 12 de octubre significa para España y todos los pueblos de América hispana, el 12 de octubre será fiesta nacional, bajo el nombre de Día de la Hispanidad”.

Així va continuar després de la seva mort i inclús va conviure amb l’actual denominació després de la transició espanyola, és a dir, com a Fiesta Nacional de España y Día de la Hispanidad, fins finalment el 1987, quan prescindeix definitivament de Día de la Hispanidad.

A pesar de la nomenclatura, però, el 12 d’octubre sempre ha commemorat l’arribada de Cristòfol Colon a Amèrica i l’inici de les relacions entre aquesta i la vella Europa, unes relacions determinades malauradament pel colonialisme dels estats europeus.

Arran d’aquestes relacions comença un capítol de la història vergonyós, caracteritzat per segles de racisme, esclavatge, assassinat i espoli contra els pobles d’Amèrica, un procés que suposa l’absoluta opressió i destrucció íntegra de cultures centenàries.

No és sorprenent, llavors, que l’espanyolisme més nostàlgic celebri aquesta data, mentre milions d’aborígens reivindiquen els drets, la cultura i, especialment, la propietat de les terres que varen pertànyer als pobles originaris.

Tampoc és estrany, insistint en la nomenclatura, que alguns estats llatino americans hagin pres nota recentment, de forma que aquest dia l’anomenin oficialment Día del respeto a la diversidad culturalDía de la descolonización o Día de la resistencia indígena.

Perquè en definitiva, i com s’ha manifestat moltes vegades, el que va passar aquell 12 d’octubre no va ser “el descobriment” d’una terra nova, sinó “l’encobriment” d’una cultura, ni pitjor ni millor que la nostra, simplement diferent.

PER LA SOBIRANIA I LA DIGNITAT DELS POBLES,
12 D’OCTUBRE: RES A CELEBRAR!

Llubí, 12 d’octubre de 2015
Col·lectiu Es Fibló


Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2021 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid