Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Laboral
La Intersindical-CSC denuncia els retards i impagaments dels ERTO i en reclama la gestió descentralitzada

Els impagaments de les ERTO se sumen a la manca de resolució dels expedients de l’Ingrés Mínim Vital, donat que en els darrers dies s’ha afirmat que només s’ha tramitat el 19% de les sol·licituds.

26/08/2020 Laboral
La Intersindical-CSC denuncia que milers de persones que durant l’agost han deixat de cobrar la prestació per l’ERTO tot i que en mesos anteriors sí que l’havien cobrada. Aquest incompliment en els pagaments se suma a la de les persones que encara no havien cobrat la prestació en els mesos anteriors.

El sindicat considera que aquests impagaments situen en situacions greus a nombroses famílies que no tenen altres ingressos que els d’aquesta prestació però també a aquelles famílies que, des de l’inici de la pandèmia, han vist com els seus ingressos i estalvia han disminuït substancialment.

Els impagaments de les ERTO se sumen a la manca de resolució dels expedients de l’Ingrés Mínim Vital, donat que en els darrers dies s’ha afirmat que només s’ha tramitat el 19% de les sol·licituds.

Des de la Intersindical-CSC considerem que cal un pagament immediat de totes aquestes prestacions, si cal amb declaracions responsables de compliment dels requisits en el cas de l’IMV com es fa tot sovint amb les subvencions o altres ajuts públics, donat que la prioritat ha de ser el pagament de les prestacions que moltes famílies necessiten per sortir de la precarietat i fins i tot de la pobresa.

També exigim que, davant la incompetència en la gestió dels ERTO i de l’IMV en faci la descentralització corresponent als Departaments de Treball i de Benestar Social corresponents. Aquesta descentralització ha de ser tant en la gestió i la tramitació com també la transferència dels recursos per fer-ho i per fer els pagaments corresponents. En la crisi de la Covid-19 el Govern de l’Estat espanyol ha demostrat que la centralització crea ineficiències i cal descentralitzar les plenes competències per poder lluitar contra la crisi sanitària, social, econòmica i laboral.

També exigim que tant les prestacions d’ERTO com l’IMV tingui en compte el cost de la vida dels diferents territoris, donat que els imports estan previstos per la mitjana espanyola, molt per sota del cost de la vida dels territoris d’arreu dels Països Catalans. Els imports que rep la ciutadania no s’ajusten a la realitat i generen una doble discriminació i una doble precarietat.

Finalment des de la Intersindical-CSC, davant la propera finalització dels acords sobre les ERTO volem posar de manifest que les dues prioritats, en aquest ordre, és garantir la salut de les persones i recuperar els llocs de treball. És per aquest motiu que exigim que a partir de 30 de setembre es finalitzin tots els ERTO de les empreses que, tot i la pandèmia, estan obtenint beneficis sempre i quan es garanteixi la salut de les persones treballadores en aquest retorn a la feina i, per tant, els ERTO només haurien de seguir en empreses que no es poden aplicar suficients mesures per prevenir el contagi de la Covid-19 o bé en aquelles que tinguin pèrdues.

Considerem que aplicar una mesura global, com els ERTO, a totes les empreses i a tots els sectors beneficia només a empreses però perjudica a treballadores i treballadors que tenen menys recursos i a l’estat del benestar que els subvenciona l’aturada tot i que encara tenen beneficis. En aquest sentit exigim la previsió del retorn de les subvencions i ajudes durant el 2021 de totes aquelles empreses que s’hagin acollit preventivament a un ERTO i que, tot i la pandèmia, haurien presentat beneficis i que l’administració de l’Estat delegui la plena competència en matèria d’Inspecció de Treball perquè es puguin dotar de més places d’Inspecció per fer un seguiment acurat dels ERTO aprovats fins ara i evitar el frau de llei en aquesta matèria.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2021 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid