Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
No limitem el Dret a Decidir
Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià

Des de Decidim, entenem que cap persona o organització s’hauria d’arrogar la potestat de decidir quines propostes són més adients o quines s’ajusten a unes indefinides “necessitats reals”.

Des del 18 d’octubre, està en marxa el procés de pressupostos participatius en la tercera consulta #DecidimVLC. Des de l’inici d’aquesta legislatura, l’Ajuntament de València destina una partida a tirar endavant iniciatives elegides per la ciutadania, a través d’un procediment que fins a aquest any només incloïa els projectes presentats per persones o organitzacions de la ciutat alienes a l’Ajuntament. En aquesta edició, el propi Ajuntament també podrà ser proposant de projectes a través dels seus Serveis Tècnics Municipals.

Els límits d’aquesta participació ciutadana[1] estan clarament definits a les seues bases. El que és més obvi: només pot afectar competències de l’Ajuntament i, per tant, queden fora les de la resta d’administracions. En segon lloc està el límit de la partida per a pressupostos participatius: set milions d’euros. I, finalment, les propostes només es poden referir a inversions, que han de tindre una vida útil superior a un any. Els diners no poden anar a “activitats (programes culturals, festes…)”, ni a la major dotació de serveis ja existents (neteja, serveis socials…), ni a subvencions per a ONGs, per exemple.

En obrir-se a les aplicacions per a que començara la participació ciutadana, ja estaven disponibles els 16 projectes presentats des dels diferents serveis municipals i referits a qüestions com l’eficiència energètica de l’enllumenat, noves instal·lacions als jardins del Túria, mobiliari urbà, la reurbanització de l’avinguda Pérez Galdós, carrils bici o un centre de recuperació de gats del carrer[2].

Maria José Broseta, presidenta de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de València, ha dit que l’Ajuntament hauria de desenvolupar aquests 16 projectes fora dels pressupostos participatius i que no són propostes “pensades per a les necessitats dels barris”. També s’ha queixat de la situació de desavantatge per a les propostes veïnals, que havien de ser estudiades i treballades mentre les de l’Ajuntament ja recollien els seus suports.

És molt qüestionable que les distintes àrees del propi ajuntament aspiren a ampliar els seus pressupostos (desesperadament insuficients en casos com el de la regidoria de benestar animal) infiltrant-se en el procés de participació ciutadana amb projectes ja elaborats quan encara no s’ha obert el termini per als de la ciutadania, i valorats per uns serveis municipals que, en aquests casos, son jutge i part. Es distorsiona així un procés que hauria de ser nítidament horitzontal i de baix cap a dalt perquè, entre altres coses, el dret a decidir de la ciutadania ja és fora de la pràctica totalitat dels pressuposts.

Per tant, el qüestionament d’aquestes propostes ha de ser pel seu origen i no pel seu contingut. Cap persona o organització s’hauria d’arrogar la potestat de decidir quines propostes són més adients o quines s’ajusten a unes indefinides “necessitats reals”, perquè això seria, per una banda, posar al procés nous límits que no es refereixen a les seues bases i, per l’altra, arrogar-se una representació, siga quina siga, que mai serà la del conjunt de la ciutadania votant i decidint en processos de participació lliure, igualitària i transparent.

 El que hem d’aconseguir que el projecte siga íntegrament promogut per la ciutadania i cresca molt més, superant els límits d’una partida que no arriba a l’1’5% del pressupost de l’Ajuntament de València (restada ja la partida de personal). Fins i tot, hauríem d’arribar a projectes coordinats entre les distintes administracions, cadascuna d’elles amb els seus propis pressuposts participatius, per a que estiguen obert a totes les propostes més enllà de les competències.

 

Plataforma pel Dret a Decidir, Decidim! @DaDPV[2] ValenciaBonita, redacció, 18/10/2017, Vota en la tercera consulta ciudadana de Valencia #DecidimVLC para decidir cómo gastar el presupuesto, http://valenciabonita.es/2017/10/18/vota-en-la-tercera-consulta-ciudadana-de-valenciadecidimvlc-para-decidir-como-gastar-el-presupuesto/
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2018 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid