x Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Si continues navegant, es considera que n'acceptes l'ús. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
No limitem el Dret a Decidir
Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià

Des de Decidim, entenem que cap persona o organització s’hauria d’arrogar la potestat de decidir quines propostes són més adients o quines s’ajusten a unes indefinides “necessitats reals”.

Des del 18 d’octubre, està en marxa el procés de pressupostos participatius en la tercera consulta #DecidimVLC. Des de l’inici d’aquesta legislatura, l’Ajuntament de València destina una partida a tirar endavant iniciatives elegides per la ciutadania, a través d’un procediment que fins a aquest any només incloïa els projectes presentats per persones o organitzacions de la ciutat alienes a l’Ajuntament. En aquesta edició, el propi Ajuntament també podrà ser proposant de projectes a través dels seus Serveis Tècnics Municipals.

Els límits d’aquesta participació ciutadana[1] estan clarament definits a les seues bases. El que és més obvi: només pot afectar competències de l’Ajuntament i, per tant, queden fora les de la resta d’administracions. En segon lloc està el límit de la partida per a pressupostos participatius: set milions d’euros. I, finalment, les propostes només es poden referir a inversions, que han de tindre una vida útil superior a un any. Els diners no poden anar a “activitats (programes culturals, festes…)”, ni a la major dotació de serveis ja existents (neteja, serveis socials…), ni a subvencions per a ONGs, per exemple.

En obrir-se a les aplicacions per a que començara la participació ciutadana, ja estaven disponibles els 16 projectes presentats des dels diferents serveis municipals i referits a qüestions com l’eficiència energètica de l’enllumenat, noves instal·lacions als jardins del Túria, mobiliari urbà, la reurbanització de l’avinguda Pérez Galdós, carrils bici o un centre de recuperació de gats del carrer[2].

Maria José Broseta, presidenta de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de València, ha dit que l’Ajuntament hauria de desenvolupar aquests 16 projectes fora dels pressupostos participatius i que no són propostes “pensades per a les necessitats dels barris”. També s’ha queixat de la situació de desavantatge per a les propostes veïnals, que havien de ser estudiades i treballades mentre les de l’Ajuntament ja recollien els seus suports.

És molt qüestionable que les distintes àrees del propi ajuntament aspiren a ampliar els seus pressupostos (desesperadament insuficients en casos com el de la regidoria de benestar animal) infiltrant-se en el procés de participació ciutadana amb projectes ja elaborats quan encara no s’ha obert el termini per als de la ciutadania, i valorats per uns serveis municipals que, en aquests casos, son jutge i part. Es distorsiona així un procés que hauria de ser nítidament horitzontal i de baix cap a dalt perquè, entre altres coses, el dret a decidir de la ciutadania ja és fora de la pràctica totalitat dels pressuposts.

Per tant, el qüestionament d’aquestes propostes ha de ser pel seu origen i no pel seu contingut. Cap persona o organització s’hauria d’arrogar la potestat de decidir quines propostes són més adients o quines s’ajusten a unes indefinides “necessitats reals”, perquè això seria, per una banda, posar al procés nous límits que no es refereixen a les seues bases i, per l’altra, arrogar-se una representació, siga quina siga, que mai serà la del conjunt de la ciutadania votant i decidint en processos de participació lliure, igualitària i transparent.

 El que hem d’aconseguir que el projecte siga íntegrament promogut per la ciutadania i cresca molt més, superant els límits d’una partida que no arriba a l’1’5% del pressupost de l’Ajuntament de València (restada ja la partida de personal). Fins i tot, hauríem d’arribar a projectes coordinats entre les distintes administracions, cadascuna d’elles amb els seus propis pressuposts participatius, per a que estiguen obert a totes les propostes més enllà de les competències.

 

Plataforma pel Dret a Decidir, Decidim! @DaDPV[2] ValenciaBonita, redacció, 18/10/2017, Vota en la tercera consulta ciudadana de Valencia #DecidimVLC para decidir cómo gastar el presupuesto, http://valenciabonita.es/2017/10/18/vota-en-la-tercera-consulta-ciudadana-de-valenciadecidimvlc-para-decidir-como-gastar-el-presupuesto/
Valora
Rànquings
  1. Jesús Rodríguez: ‘Unitats especialitzades de la Guàrdia Civil tenien la missió d’assaltar el palau i el parlament’
  2. Pintades contra la presència de Soraya Sáenz de Santamaría a S’Agaró
  3. Comença a Vic l'acció "Un poble empresonat" de tancar-se voluntàriament per torns en una presó
  4. María Dolores de Cospedal fa el ridícul caient en una broma de l'agència de notícies russa Sputnik
  5. Per què la República Catalana no és (encara) un Estat?
  6. Què hauria passat si...?
  7. L’ANC presenta el concert en favor de l’alliberament dels presos polítics, que destinarà els beneficis a la Caixa de Solidaritat
  8. La CUP, partit de centre
  9. Estrena simultània del vídeo "Orgull d'Escola Pública" a 33 Escoles Públiques d'Infantil i Primària de Badalona
  10. La CUP-CC de la demarcació de Tarragona presenta la seva llista electoral
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
Introdueix les teves dades si vols rebre el butlletí
(cc) 2006 - 2017 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid