Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
mitjans públics
La CUP demana que es deixin d’emetre els programes musicals de matinada a TV3

També exigeix que s’investiguin les relacions de l’empresa Clippers amb la televisió pública

27/06/2017 Comunicació

El passat mes de febrer la CUP va entrar una bateria de preguntes al Consell de Govern de la CCMA sobre els programes musicals de matinada a TV3 (Jazz a l’estudi, Blues a l’estudi i Ritmes a l’estudi). De la resposta, rebuda el mes de maig, se’n desprenia que TVC ha estat utilitzant aquests programes per recuperar part de l’import que es paga a l’SGAE, concretament del 2011 al 2016 TVC ha rebut 5,6M d’€ en concepte de titular de les músiques editades per TV3 dels quals, 3,7M d’€ corresponen als programes musicals de matinada.

 A principis de l’any 2016, un grup d’editors i creadors ja va denunciar públicament aquesta pràctica perquè consideraven que es produïa un greuge, ja que a l’augmentar la programació musical en horari de matinada per recuperar part de la despesa amb l’SGAE, produïa una reducció dels ingressos dels autors i editors de música emesa en horaris d’audiència i que afavoria un petit nombre d’autors i un sol editor privat, sense que se’n coneguin quins són els criteris d’elecció. De fet, els drets generats pels programes nocturns de música es reparteixen en un 50% pels autors i l’altre 50% pels editors, que segons la pròpia CCMA, el 50% dels autors es dividiria en un 30% per la editora de TVC i el 20% restant per l’empresa Clippers. A més, cal tenir en compte que el propietari d’aquesta empresa, Julio Guiu, també consta com a coautor d’algunes de les peces musicals emeses durant els programes de matinada, i per tant, també ha rebut ingressos en concepte de drets d’autor. Tot i aquesta denúncia, segueixen a la graella de TV3 a dia d’avui.

 La setmana passada l’Audiència Nacional espanyola va ordenar la detenció de 18 persones relacionades amb aquest tipus de programes musicals anomenats “roda de les televisions”, que implicaria aquest possible frau amb els drets d’autor dels programes musicals en cadenes de televisió privades i públiques. De fet, IB3, Aragó TV i TeleMadrid, han suspès els seus programes nocturns musicals. Segons la investigació, les editorials comptaven amb la complicitat de gent que treballaria dins les TV i que estarien afavorint les emissions d’aquestes músiques, com a intermediaris, a canvi de la cessió de determinats percentatges.

Davant de tots aquests fets, des de la CUP-CC, demanem l’aturada immediata de l’emissió d’aquest tipus de programes musicals que perjudiquen a la gran majoria d’autors i editors del país, tal i com han fet ja altres cadenes de televisió, i que s’investiguin les relacions de l’empresa Clippers amb la televisió pública catalana i quin va ser el circuit pel qual es van cedir part dels drets d’edició a aquesta empresa.

Per altra banda, la CUP anuncia que demanarà explicacions sobre aquests fets a la Comissió de Control de l'Actuació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals del proper divendres i que també tramitarà compareixences, a la mateixa comissió, per mirar de posar llum sobre el funcionament d’aquest tipus de programes musicals.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid