Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
1964 Mor Miquel Arcàngel Baltà i Botta

Mor Miquel Arcàngel Baltà i Botta, independentista fundador el 1924 de la Societat d'Estudis Militars

20/11/1964 Tal dia com avui

El 20 de novembre de 1964 va morir Miquel Arcàngel Baltà i Botta, líder i fundador el 1924 de la Societat d'Estudis Militars, grup que va instruir militarment a diversos independentistes catalans, entrant en contacte i col·laboració directa amb Francesc Macià, líder d’Estat Català i futur cap d'ERC i president de la Generalitat.

El 1916 ingressà a la Lliga Regionalista i l'any 1924 fou un dels fundadors, principal dirigent i instructor de la Societat d'Estudis Militars. Per aquest motiu fou empresonat del 1925 al 1927 per la dictadura de Miguel Primo de Rivera, però la causa, sorprenentment, fou sobreseguda i s'exilià a França. El 14 d'abril de 1931 fou un dels caps de la Guàrdia Cívica del president Francesc Macià. En acabar l'anomenada Guerra Civil espanyola tornà a exiliar-se, i aviat s'establí a Cuba, d'on tornà el 1961.

 L'any 1895 el seu pare va fundar la Farmàcia Catalunya (encara en funcionament a la Casa Agustí Manaut del número 1 de la Rambla Catalunya de Barcelona) que ell va regentar durant molts anys. Al llibre "Gent que he conegut" (autobiografia de Jaume Miravitlles) s'explica que als anys '20 del segle XX la farmàcia de Baltà era l'enllaç entre Francesc Macià (exiliat a l'Estat francès) i el republicanisme clandestí de l'interior (el figuerenc Miravitlles era el "correu" que portava els documents de l'exiliat Francesc Macià fins a la farmàcia de la plaça Catalunya i en tornava les respostes cap a l'Estat francès).

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid