Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Ferran Bel assegura que només obeirà a l'Ajuntament de Tortosa

Ho ha dit en la resposta a una pregunta al ple feta avui per part de la Comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa. La Comissió qualifica de “molt greu” que un alcalde “digue públicament que no reconeix l'autoritat i la legalitat del Parlament”.

08/03/2016 Història

La Comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa ha fet aquesta tarda una pregunta al ple de l'Ajuntament de Tortosa sobre si el consistori desobeirà l'acord del Parlament de Catalunya, que dijous va aprovar una moció que insta l'Ajuntament a retirar el monument del riu sense consulta prèvia. L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, s'ha limitat a respondre: “L'única institució que m'obliga és aquest consistori”.

Des de la Comissió, asseguren que no els ha sorprès la resposta de Bel tot i que entenen que és un posicionament del tot “improcedent i impropi” d'un càrrec electe democràticament. “És molt greu que un alcalde digue públicament que no reconeix l'autoritat i la legalitat del Parlament”, ha assenyalat Ester Baiges Miró, membre de la Comissió, a la sortida del ple.

La Comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa ha pogut fer una pregunta al ple exercint el Dret d'intervenció davant del Consistori (que recull el reglament de participació ciutadana de l'Ajuntament de Tortosa en el seu article 8). Segons han explicat, han volgut aprofitar aquesta eina de participació ciutadana per “intentar fer reflexionar i recapacitar” tant a l'alcalde com a la resta de regidors del govern municipal i formacions polítiques amb representació al ple de l'Ajuntament, que -al seu parer- “encara tenen l'oportunitat de reconsiderar la seua posició” en relació a la consulta sobre el monument.

PREGUNTA AL PLE – 7 de març de 2016

"Bona tarda,

Com a ciutadana membre de la Comissió per la retirada dels símbols franquistes m'adreço a vostès amb la intenció de recordar-los una vegada més tots els pronunciaments envers el monument franquista del riu, que no fan altra cosa que recomanar de manera clara i inequívoca la seua retirada. Tant la Llei de la Memòria Històrica de 2007, el Memorial Democràtic, avalat per quatre universitats públiques catalanes, l'informe de les Nacions Unides, el requeriment del Síndic de Greuges, com la Comissió per la Dignitat es pronuncien en el mateix sentit: per recuperació de la memòria històrica i per dignitat democràtica cal retirar el monument franquista del riu pel seu origen i pel seu significat, impossible de modificar.

En un moment, suposadament de maduresa democràtica, sota l'excusa de participació ciutadana entenem que no podem permetre una consulta sobre si mantindre o no a la via pública el monument franquista més gran de Catalunya. Fer la consulta significaria admetre la possibilitat de legitimar-lo, quan la dictadura franquista es mereix la més contundent de les condemnes.

Des de la Comissió entenem que per la recuperació de la memòria històrica cal retirar-lo del mig del riu, museïtzar-lo i interpretar-lo com correspon.

Tortosa, una ciutat que mira cap al futur, aconseguirà algun dia deslliurar-se d'esta llosa clavada al mig del riu? Aconseguirem millorar la imatge de la nostra ciutat?

La setmana passada, tots els nostres motius i arguments van estar reconeguts i avalats pel Parlament de Catalunya.

Segons les declaracions que hem sentit a la premsa, tant CDC, ERC, Movem Tortosa, PSC i PP continuen amb la intenció de convocar la consulta sota l'excusa de l'autonomia local, quan ni la Batalla de l'Ebre, ni el monument , símbol d'enaltiment del franquisme, no ho són, un tema local.

Una vegada més, els demanem que reconsideren el seu posicionament.

I acabo amb la pregunta:

El consistori municipal desobeirà l'acord del Parlament de Catalunya, representant de la sobirania del poble català, i màxim òrgan legislatiu del país, després que este l'haja instat a retirar el monument del riu sense consulta prèvia i la resta de símbols i noms franquistes de Tortosa?

Comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa."

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid