Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Laboral
47 anys del pitjor accident laboral dels Països Catalans
26/08/2015 Laboral

El passat 16 d'agost es compliren 47 anys del pitjor accident laboral en la història dels Països Catalans -i també de l'Estat espanyol- quan el 1968 a poca nit es va produir una forta explosió a l'empresa Mirafé d'Ibi (l'Alcoià) dedicada a la fabricació de fulminants per a joguets, l'explosió probocava la mort de 33 persones. La fàbrica era coneguda com la "fàbrica de la pólvora" tenia gran producció en aquells anys, al donar-se els anys del desenvolupament industrial i tot i ser un divendres d'agost al moment de l'accident hi havia 60 persones treballant al seu interior. 

La majoria de persones que trobaren la mort en aquell accident no eren d'Ibi, si no de diverses poblacions de Castella la Manxa o Andalusia, que migraren al País Valencià per buscar treball a les fàbriques valencianes, treballadors i treballadores que la majoria de voltes treballaven sense contracte per a empresaris que no posaven problemes a que els seus fills i filles els acompanyaren per treballar a les fàbriques quan no estaven al col·legi.

Per les 33 morts no es va depurar cap responsabilitat, entre altres coses perquè els propietaris de l'empresa, els germans Ferré y Planelles també moriren en l'accident. L'Estat franquista de l'època va dedicar 1.805.000 pessetes a subsanar els damnificats i va donar algunes pensions de per vida i altres prevendres a la majoria de les famílies damnificades.

En l'actualitat sols una xicoteta placa recorda l'accident de la fàbrica Mirafé. Tot i que val a dir que el grup Kontaminació Akústika, de Biar (l'Alcoià) els dedica la cançó "Mirafé 68" en el seu disc "Vestits amb paraules noves" per recordar aquells treballadors i treballadores.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid