Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
KURDISTAN
Noves ofensives kurdes contra l'Estat Islàmic

Durant els darrers dies s’han produït diverses ofensives kurdes a Rojava (Síria) i Herêmî Kurdistanî (Regió autònoma kurda d’Iraq)

08/07/2015 Internacional

El Comitè Català de Solidaritat amb el Kurdistan (kurdiscat) informa mitjançant la seva web de diverses ofensives kurdes a Rojava (Síria) i Herêmî Kurdistanî (Regió autònoma kurda d’Iraq). Diumenge passat (5 de juliol), les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG) van emetre el balanç dels combats a Rojava, el Kurdistan de Síria, en el mes de juny. Les milícies kurdes, YPJ i YPG han comptabilitzar 42 combats amb els islamistes i han afrontat 4 atacs suïcides amb vehicles. En total han mort 483 membres de l'Estat Islàmic i n'han capturat 6 vius (a Tell Abyad).


Les YPG i YPJ han patit un alt nombre de baixes: 61 de les quals 21 en el múltiple atac a Kobanê del dia 25. També han caigut dos membres del Free Syrian Army i un de Kataib Shams al-Shamal, els Batallons del Sol del Nord. Es va fer pública la identitat de les 21 persones que amb el seu sacrifici van ajudar a expulsar l’Estat Islàmic de l’ultima ocupació jihadista de Kobane. Són voluntaris/es de diversa procedència, de la pròpia Kobanê, de la resta de Rojava, del Kurdistan de Turquia o de Rojhilat, el Kurdistan iranià. Fins i tot un voluntari albanès, Arnavut Karker.


El mateix diumenge dia 5 a Herêmî Kurdistanî (Regió autònoma kurda d’Iraq), la milícia del Partiya Karkerên Kurdistan (Partit dels Treballadors del Kurdistan, PKK), anomenada Hêzên Parastina Gel (Forces de Defensa Popular, HPG) va fer balanç de les seves accions a Sinjar (zona yezidí a la frontera sirio-iraquina). El balanç inclou els tres darrers mesos a la ciutat iraquiana on les HPG, procedents del Kurdistan de Turquia, s'han desplegat. En aquesta missió, les HPG proven de protegir la minoria yezidi dels fonamentalistes sunnites que, directament, els volen exterminar.


A la mateixa ciutat hi ha desplegades també unitats d'altres formacions, yezidis d'YBŞ i HPS, la milícia femenina de les HPG, YJA-Star, marxistes de l'MLKP turc, la milícia femenina kurda de Síria, YPJ o les Forces Peshmerga del Kurdistan iraquià. En el balanç emès, amb més de 400 accions on han participat els milicians de les HPG, s'han comptabilitzats sis voluntaris caiguts/des. A l'altre costat de la balança han aconseguit matar 104 membres del grup islamista. Des de febrer el front a Sinjar està bloquejat.


D'altra banda el dilluns dia 6 es va expulsar l'Estat Islàmic de Bab Shlo, un turó proper a Sinjar que era usat pels islamistes per atacar les posicions kurdes a la ciutat. En els combats van morir sis islamistes i el komutani (comandant) de les Yekîneyên Berxwedanê Şengalê (YBŞ, Unitats de Resistència de Shengal), Agît Efrîn. S'havia incorporat a la milícia yezidi, promoguda pel PKK, arran dels atacs de l'estiu de l'any passat a la pròpia Shengal.


Les Forces Peshmerga de Kirkuk, vinculades a l'Unió Patriòtica del Kurdistan i milicians del Partit dels Treballadors del Kurdistan van participar en l'operació nocturna. L'atac es va fer de forma sorpresa per evitar la preparació de cotxes bomba. L'èxit va ser total i se va conquerir la població de Mura Gawra, a l'oest de Kirkuk, amb la mort de 14 islamistes.
Malgrat un contraatac de matinada, amb cotxes bomba, les forces kurdes van consolidar les seves posicions. El gruix de l'acció ha estat dut a terme pel grup anti terrorista (CTG) de les forces peshmerga.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid