Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Drets humans
Malgrat les amenaces de Madrid, el Síndic continuarà treballant en la lluita contra la tortura

Rafael Ribó demanarà al Parlament i al president de la Generalitat de la CAC que impulsin davant de l'Estat la designació del Síndic com a Mecanisme català de prevenció de la tortura. Adverteix que la sentència del TC apunta cap a un model polític contrari al d’un Estat democràtic, compost i plural

08/03/2015 Drets i Llibertats
El síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ha defensat la tasca del Síndic com Autoritat Catalana per a la Prevenció de la Tortura (ACPT). També ha afirmat que, malgrat la sentència del Tribunal Constitucional que invalida la Llei 24/2009 del Síndic, quan fa referència a aquesta competència, seguirà treballant en la prevenció de la tortura i els maltractaments a Catalunya.

El síndic ha matisat que exercirà aquesta funció amb un nom diferent i d'acord amb la potestat que té reconeguda en qualitat de Síndic, que li permet visitar sense avís previ tots els centres i espais on hi ha persones privades de llibertat. Segons Rafael Ribó, la sentència comporta la supressió del reconeixement internacional de l'ACPT però ha afegit que "no crec que ningú declari inconstitucional la tasca que hem fet, i seguirem fent, perquè hi hagi càmeres a les comissaries o perquè es mantinguin els llibres de registre de detencions".

Pel que fa al Defensor del Poble, el síndic ha reiterat la seva petició de donar compliment a l'Estatut d'Autonomia de Catalunya i signar un conveni de col·laboració entre ambdues institucions. Un acord que li permeti, per exemple, visitar el Centre d'Internament d'Estrangers de Barcelona.

Rafael Ribó ha fet balanç de la tasca de l'ACTP des del 2011 i ha destacat que ha realitzat 188 visites a centres amb persones privades de llibertat, mentre que el Defensor del Poble, en qualitat de Mecanismo Nacional de Prevención de la Tortura, n'ha fet 16 a Catalunya. L'any 2014, a tot l'Estat espanyol, el Defensor en va materialitzar 52 visites i el Síndic 88, només a Catalunya. En aquest sentit, el síndic considera que la proximitat facilita els desplaçaments i afavoreix la racionalització de recursos.

El síndic també ha avançat que demanarà al Parlament i al president de la Generalitat que impulsin davant de l'Estat la designació del Síndic com a Mecanisme català de prevenció de la tortura.

Pel que fa al context polític de la sentència, que ha trigat 5 anys en ser emesa, Rafael Ribó ha alertat que la limitació de competències que comporta apunta cap a un model polític contrari al d’un Estat democràtic, compost i plural.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid