Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
MEMÒRIA HISTÒRICA
Homenatge a 4 anarquistes enterrats a Girona

Una desena de persones han homenatjat els anarquistes assassinats per la Guàrdia Civil fa 55 anys al Mas Clarà de Palol de Revardit

04/01/2015 Memòria històrica

La nit del 3 al 4 de gener de 1960 la Guàrdia Civil va abatre a trets 4 militants anarquistes (Francesc Consea, Martín Ruiz, Antoni Miracle i Rogelio Madrigal) al Mas Clarà de Palol de Revardit (Pla de l’Estany). Quico Sabaté va ser l’únic que va escapar del cercle, el dia 5 de gener, i va arribar a Sant Celoni a on va ser mort per un sometent local.


Avui una desena de persones han homenatjat els 4 anarquistes morts fa 55 anys. A l’acte  (que s'ha fet a la fossa del cementiri de Girona on hi ha enterrats els 4 maquis) s’ha llegit un parlament on s’afirmava que “al llarg de la història han estat moltes les persones que han lluitat contra l’Estat i el Capital, contra l’autoritat i l’explotació i en favor de la justícia social. La guerrilla no és més que una expressió més de la lluita que ve de molt lluny”. També s’ha volgut recordar a “totes aquelles persones que estan patint repressió, sigui des de les presons de la democràcia o perquè estan encausades per lluitar. No les oblidem, com no oblidem a les que van morir pels seus ideals llibertaris. La repressió no ens aturarà.”.


Els parlaments han finalitzat després de reivindicar “aquelles llibertàries que al llarg de la història i fins a dia d’avui han lluitat per construir un Món sense explotades ni dominades i que han patit en molts casos la repressió més ferotge de l’Estat o la persecució de la patronal o altres contraris polítics. I els reivindiquem perquè –per més que alguns s’entestin en manipular la seva lluita- ens sentim totalment identificades amb les seves accions revolucionàries”.

Els maquis del grup de Quico Sabaté estan enterrats a la fossa comuna del cementiri de Girona on també hi ha enterrats els més de 500 afusellats per la repressió franquista a Girona. Fa uns anys la fossa es va dignificar i s’hi posaren unes plaques o làpides amb els noms de tots els afusellats. El tinent de la guàrdia civil Francisco Fuentes mort als enfrontaments del Mas Clarà està enterrat al cementiri de Santa Eugènia de Ter (Girona) tot i que sense làpida ja que sembla que va ser arrencada fa uns anys per uns desconeguts.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid