Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Europees
Les forces sobiranistes triomfen a Catalunya i l'unionisme en caiguda lliure als Països Catalans

Rebuig generalitzat arreu del país a les retallades, a l'Europa del mercats i a les polítiques contra la llengua catalana. Compromís irromp al Parlament Europeu i PODEM és la 3a força a les Illes. A Catalunya Nord, el Front Nacional supera el 35% del vots

26/05/2014 Política
La marea verda dóna un toc d'atenció al govern de Bauzá La marea verda dóna un toc d'atenció al govern de Bauzá

A Catalunya, les forces partidaries de la celebració del referèndum el proper 9 N han assolit el 60, 47% dels vots en les eleccions al Parlament Europeu amb una participació que ha superat en 10 punts en relació a les eleccions del 2009, tot i que l'abstenció ha superat el 50%.

ERC ha estat la guanyadora amb un 23,67% per sobre de CiU que ha assolit el 21,85%. També ha pujat IC-V, que s'ha situat com a 4a força després del PSC. També cal remarcar, la irrumpció de PODEM, que ha obtingut el 4,66% que es mostra partidària de del dret a decidir. En aquest conjunt, CiU ha estat castigada per les retallades i els casos de corrupció.Amb aquestes dades, ERC i CIU assoleixen 2 diputats cada una d'elles, mentre que ICV, un. Per la seva banda, PODEM amb el conjunt de vots a tot l'estat espanyol, irromp al Parlament Europeu amb 5 diputats, un d'ells des de Catalunya.

L'ofensiva espanyolista contra el procés independentista, rep un gran revés amb la devallada considerable de vots dels socialistes i del PP, malgrat la pujada de Ciudadanos que recull alguns vots d'aquestes formacions. Ara bé, aquesta formació ha obtingut 2 diputats al Parlament Europeu gràcies als vots assolits al conjunt de l'Estat espanyol.

L'alcalde de Burjassot al Parlament Europeu

Al País Valencià, el PP i el PSPV perden 38 punts en relació a les eleccions d'ara fa 5 anys. El PP de 52,23% del vots passa al 29,09% i els socialistes de 37,59% al 21,63%. A part de castigar les retallades, el malbaratament de diners públics i la corrupció, també s'ha castigat les polítiques lingüístiques contra el català a l'escola i tothom té a la memòria la prohibició del senyal de TV3 i el tancament de Canal 9. Tot i així, cal destacar la pujada de vots d'UPyD.

A tot això, cal tenir en compte la irrumpció de PODEM amb un 8,24% i de Compromís amb el 7,9% que si sumen les que ha tingut a la resta de l'Estat espanyol, l'alcalde de Burjassot, Jordi Sebastià, ha estat elegit parlamentari europeu.A més a més la pujada d'EUPV de 2,80% a 10,35%, que s'ha consolidat com a 3a força.

Bauzà cau en picat

A les Illes devallada del PP en més de 16 punts, del 43,74% s'ha situat al 27,45%. Un gran revès a les seves polítiques contra tot allò que soni català, ja sigui la senyera com la llengua i la cultura catalana. Sense menysprear el càstig per la corrupció i les polítiques medioambientals contra el territori.  La devallada unionista  també arrosega en el mateix percentage de vots als socialistes.

Com a reacció, PODEM s'ha situat com a 3a força amb el 10,31%, Esquerra Unida de les Illes com a 4a força amb 8,86% i ERC, la cinquena amb el 7,25%.


 

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid